Burdur'da eğitim uçağı, yangın tatbikatı sırasında gölden su alırken kaza kırıma uğradı
Burdur'un Bucak ilçesinde yapılan yangın tatbikatı sırasında eğitim uçağı, Karacaören Baraj Gölü'nden su alırken kaza kırıma uğradı. Uçaktaki 2 personelin kurtarıldığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı eğitim uçağı, Bucak'a bağlı Elzası köyü Kavaklı Mahallesi Mezarbelen mevkisindeki Karacaören Baraj Gölü'nden su alırken kaza kırıma uğradı. İhbarla bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. Antalya'dan havalanan uçağın tatbikat sırasında düştüğü, mürettebatın ise kurtulduğu öğrenildi.
Burdur Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimiz Karacaören Barajı bölgesinde bir eğitim uçağının su almaya çalışırken kalkış yapamadığı, kırıma uğradığı belirlenmiş olup ilk belirlemelere göre uçakta 2 kişi bulunmakta olup sağlıklı bir şekilde karaya çıkarılmışlardır" denildi.
BALIKÇILAR YARDIMA GİTTİ
Burdur'un Bucak ilçesi yakınlarında Orman Genel Müdürlüğü'ne ait uçağın gölden su alırken kaza kırıma uğramasının ardından kurtarma ekipleri bölgeye yönlendirilirken, uçaktaki 2 personelin yardımına balıkçılar yetişti. Uçağın bulunduğu bölgeye ulaşan balıkçılar, Türk ve İspanyol 2 mürettebatı tekneye alıp, kıyıya çıkardı. Durumları iyi olan 2 mürettebat, tedbir amacıyla hastaneye götürüldü.
VALİ BİLGİHAN: SU ALMAYA ÇALIŞIRKEN KALKIŞ YAPAMAMIŞTIR
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, "Burdur ili Karacaören Barajı bölgesinde Orman Genel Müdürlüğümüzün Antalya Orman Bölge Müdürlüğü uhdesinde yangın söndürme uçağı, su almaya çalışırken kalkış yapamamıştır. Uçaktaki bir Türk, bir İspanyol pilot bölgedeki balıkçı teknelerinin yardımıyla çıkarılmıştır. Herhangi bir can kaybı yoktur. Sağlıkları iyidir. Tedbir amaçlı hastaneye götürülmüşlerdir" dedi.
BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Burdur'un Bucak ilçesinde eğitim uçağının, Karacaören Baraj Gölü'nde kaza kırıma uğramasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Yumaklı, "Antalya'da eğitim uçuşu gerçekleştiren Orman Genel Müdürlüğümüze ait yangın söndürme uçağımız, Burdur'a bağlı Karacaören Barajı'ndan su alma sırasında kırıma uğramıştır. Uçakta bulunan iki personelimizin sağlık durumu çok şükür iyidir. Orman kahramanlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim bütün ekiplerimizi her türlü kazadan korusun" ifadelerine yer verdi.
'YAKLAŞIK BİR AYDIR ÇALIŞIYORDU'
Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 'OR- 2021' kuyruk numaralı, AT-802F modeli amfibi, tek motorlu yangın söndürme uçağının yaklaşık bir aydır bölgede çalışma yaptığı, bugün saat 11.00 sıralarında da su alma sırasında kalkış yapamayıp, kırıma uğradığı öğrenildi. Ters dönen uçaktaki 2 mürettebatın balıkçı tekneleri yardımıyla kurtarılarak karaya çıkarıldığı belirtildi. Elsazı köyü Muhtarı Ömer Ali Çimenkaya, "Yaklaşık 1 aydır çalışıyordu. Su alırken yan gelip düşmüş. Ölen yok. Hastalarımız Bucak Devlet Hastanesi'ne gitti. Herhangi bir sıkıntı yok" dedi.
Burdur Valiliği'nden olayla ilgili ikinci bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Bugün saat 11.05 sıralarında, İlimiz Karacaören Barajı bölgesinde Antalya Orman Bölge Müdürlüğü uhdesinde bulunan, deneme uçuşu gerçekleştiren bir eğitim uçağı su alma esnasında kalkış yapamamıştır. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbarla bölgeye AFAD, sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri ivedilikle sevk edilmiştir. Uçakta bulunan biri Türk, diğeri İspanyol 2 pilot, balıkçı teknelerinin yardımıyla sağlıklı bir şekilde karaya çıkarılmıştır. Olayda herhangi bir can kaybı yaşanmamış olup, pilotlar tedbir amaçlı Bucak Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada da "Genel Müdürlüğümüz envanterinde bulunan AT-802F modeli amfibi yangın söndürme uçağımız, eğitim uçuşu sırasında Burdur ili Bucak ilçesi Karacaören Barajında su alma esnasında kırıma uğramıştır. Uçakta bulunan 2 mürettebatımız sağ olarak kurtarılmış olup, Bucak Devlet Hastanesi’nde müşahede altına alınmıştır" denildi.
Diğer yandan, uçağın bölgeden kaldırılması için çalışma başlatıldı.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI: UÇAKTA BULUNAN İKİ PİLOT SAĞ OLARAK KURTARILMIŞTIR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Antalya Karain Meydanı’ndan kalkış yapan ve Orman Bölge Müdürlüğü adına görevli AT8T tipi yangın söndürme uçağı, 25 Ağustos 2025 tarihinde saat 11.00 civarında Karacaören Barajı üzerinde eğitim uçuşu esnasında kırıma uğramıştır. Uçakta bulunan iki pilot sağ olarak kurtarılmıştır.