Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Deprem felaketinde dördüncü gün; zamanla yarış sürüyor

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay tarafından yapılan güncel açıklamaya göre 17 bin 674 kişi hayatını kaybetti, 72 bin 879 kişi ise yaralandı. Felaketin dördüncü gününde ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ederken, enkaz başlarında vatandaşların umutlu bekleyişi de sürüyor.

ABONE OL
DHA

23:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay:  Toplam 17 bin 674 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 72 bin 879 vatandaşımız ise yaralanmıştır. 

- Son 24 saatte 121 vatandaşımız sağ kurtarıldı.

22:04 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Deprem felaketinde can kaybı 17 bin 406'ya yükselmiş durumda.

21:14 AFAD: DEPREMDE 17 BİN 134 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremde 17 bin 134 kişinin hayatını kaybettiğini, 70 bin 347 kişinin de yaralandığını duyurdu.

A​FAD'dan yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat günü saat 04.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7'lik depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 olmak üzere toplam 1330 sarsıntı olduğu belirtildi. Depremde an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da toplam 17 bin 134 kişinin hayatını kaybettiği, 70 bin 347 kişinin yaralandığı ve 30 bin 360 afetzedenin bölgeden diğer illere tahliye edildiği kaydedildi.

Öte yandan, Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı toplam 160 hava aracı ile bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulduğu ve toplam 1143 sorti yapıldığı bildirildi.

19:19 BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NA TAZİYE TELEFONLARI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle birçok ülkeden gelen taziye telefonlarını kabul ediyor.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem dolayısıyla, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na dünyanın dört bir yanından taziye telefonu ve mesajlar gelmeye devam ediyor. Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak taziyelerini iletenler arasında; ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, Azerbaycan Acil Durumlar Bakanı Kemalettin Haydarov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov, Afganistan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki yer aldı.

Görüşmelerde, meydana gelen depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve yardımlar ele alındı.

18:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yaşanan deprem felaketinde, can kaybı 16 bin 546 'ya, yaralı sayısı ise 66 bin 132'ye yükselmiştir.

18:01 DEPREMDEN ETKİLENEN 10 İLİ KAPSAYAN OHAL TEZKERESİ MECLİS GENEL KURULU'NDA KABUL EDİLDİ

Depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre, OHAL, 8 Şubat 2023 tarihinden itibaren 3 ay süreyle uygulanacak.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan, depremden etkilenen 10 ili kapsayan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

16:54 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 16 BİN 170'E ULAŞTI

Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu Gaziantep ile Kilis’in ardından Osmaniye’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak depremzedelerin kaldığı çadır kenti ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Kayıboyu Kız Öğrenci Yurdu’na geçerek burada barınan depremzedelerle bir araya geldi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in de eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ülkemiz pazartesi günü 04.17'de 7.7 şiddetinde ardından da 7.6 şiddetinde 2 depremle sarsılmıştır. Bu depremler 10 ilimizde çok büyük yıkımlara neden olmuştur. Osmaniye’miz de yıkım olan şehirlerimizden bir tanesidir. Şu an itibarıyla depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı, maalesef 16 bin 170'e ulaştı. Yaralanan vatandaşlarımızın sayısı, 64 bin 194. Yıkılan bina sayısı da 6 bin 444. Osmaniye'de ise 326 bina yıkılmış, 877 vatandaşımız vefat etmiştir. Devletimiz tüm bakanlıklarıyla kurumlarıyla 10 vilayetimizde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Milletimiz devletiyle omuz omuzadır. Sivil toplum kuruluşlarımız, belediyelerimiz, uluslararası yardım ekipleri, gönüllüler, imkanı olan herkes arama- kurtarma ve yardım çalışmalarına destek veriyor. Maruz kaldığımız felaketin çapı ve etkisi bu derece büyük olunca ister istemez bazı gecikmeler ve eksiklikler de yaşanabiliyor. Vatandaşlarımız devletinin tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde olduğunu biliyor. Doğrudan ve dolaylı katkılarıyla sayıları yüz binlerce ifade edilebilecek kişiler yardım çalışmalarıyla ilgili süreçlerde görev aldı. Ülkemizin dört bir yanında gereken her türlü ekip araç ve gereç bölgeye yönlendirilmiştir. Afet bölgesi ilanından şu anda parlamentomuzda OHAL kararına kadar tüm adımları attık. Öyle zannediyorum ki 1 saate kadar parlamento kararını verecektir. Enkazın kaldırılmasının ardından inşallah 1 yıl içinde depremin yaşandığı şehirlerimizi hatırlayın yeni baştan inşa ettik. Van’da bunu gerçekleştirdik. Malatya’da, Elazığ’da bunu gerçekleştirdik. İzmir, Düzce depremlerinde bunları gerçekleştirdik. Bütün bunların yanında Antalya ve Muğla yangınlarında yine bunları süratle gerçekleştirdik. Kastamonu, Sinop, Bartın, Giresun sel afetlerinde hatırlayın bu iktidar bu hükümet bunları gerçekleştirdi. Şimdi ben milletime sesleniyorum. İnşallah 1 yıl içerisinde TOKİ olarak bu konutların inşasını gerçekleştireceğiz. Bu geçiş sürecinde de 10’ar bin lira depremzedelere destek veriyoruz. Bunların tespitleri yapılıyor. 10’ar bin lirayı depremzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. 1 yıl içinde konutlarımızı bitireceğiz. En önemli adımlardan bir tanesi de bu arada talep edenlere, kabul edenlere Antalya’da, Alanya’da, buralardaki otellerde misafir etme imkanımız mevcuttur. THY uçakları ile buralara seferlerini düzenleyecektir. Bunlardan da özellikle sizleri bilgi sahibi yapalım istedim.”

14:45 BAKAN ÇAVUŞOĞLU: 19 ÜLKEDEN DAHA EKİPLER 24 SAAT İÇİNDE ÜLKEMİZDE OLACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada. 19 ülkeden daha ekipler 24 saat içinde ülkemizde olacaklar" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bakanlıkta bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu ve Ertuğruloğlu, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, destekleri için KKTC’ye teşekkür ederek, "Tarihimizin en büyük felaketini yaşıyoruz. Bu felaket karşısında KKTC bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. KKTC, 7 gün milli yas ilan ederek Kıbrıs Türk halkının dayanışmasını bize gösterdi. Tüm KKTC makamlarına ve halkına bu zor günlerde verdikleri destekten dolay teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. STK ve arama kurtarma ekipleri hemen Türkiye'ye geldiler, sahada yoğun çalışma içindeler. Tüm dünyadan da güçlü bir dayanışma gördük. 95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada. 19 ülkeden daha ekipler 24 saat içinde ülkemizde olacaklar" dedi.

14:22 Fuat Oktay: Yaşadığımız bu büyük afette göçük veya yıkım sonucu an itibari ile 14 bin 351 kişi hayatını kaybetmiş, 63 bin 794 kişi yaralanmıştır. Geçici barınma ihtiyacının karşılanması için bölgede 100 binin üzerinde çadır kurulmuş ve 1 milyon 255 bin battaniye gönderilmiştir.

13:27 CAN KAYBI 14 BİN 14, YARALI SAYISI 63 BİN 794

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Gaziantep'te son durumu aktardı. Erdoğan, "Son tespitlere göre depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı, toplamda 14 bin 14’e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794 ve şu anda hemen yanı başımızda da gördüğünüz gibi enkaz kaldırma çalışmalarımız yoğun bir gayretle devam ediyor. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirlenmiştir" dedi.

11:12 AFAD: ŞANLIURFA'DA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Şanlıurfa'da yürütülen arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını, oradaki ekiplerin diğer illere sevk edildiğini bildirdi.

AFAD'ın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Ekiplerimiz, Şanlıurfa'da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir" denildi.

KİLİS'TE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kilis'te yürütülen arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını, oradaki ekiplerin diğer illere sevk edildiğini duyurdu.

AFAD'ın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Ekiplerimiz, Kilis'te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Kilis'teki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edilmiştir" denildi.

Diğer Haberler

  1. Kazada ölen kızının cenazesini, gözyaşları arasında aldı
  2. Doğu Akdeniz'de çöl tozu etkili oldu
  3. Babalarının öldürdüğü çocuklarının anısını yaşatmak için kitap yazdı
  4. Görevden uzaklaştırılan belediye başkanı: Tuana’nın öldüğü kazanın şüphelisiyle bağım yok
  5. Oynarken yuvarlanan kayanın altında kalan 2 kuzenden Barış, öldü
  6. Kamu servislerinden personel çocukları da yararlanacak
  7. Mustafa Bozbey’in de aralarında bulunduğu 57 şüpheli adliyeye sevk edildi
  8. Verdiği paranın 2 katını alacağı vaadiyle 3 milyon TL dolandırıldı
  9. Jeotermal serada yetiştirilen kirazlarda ilk hasat yapıldı
  10. Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp 2 milyon lira dolandıran şüpheliler yakalandı

© Copyright 2026

DHA