Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Gastronomi kenti Hatay’ın unutulan lezzeti; sasiço

Birleeşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na layık gören Hatay’ın unutulan lezzeti ‘sasiço’, şeflerin ellerinde yeniden topluma tanıtılıyor. Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra, yeni tatların keşfedildiği Hatay’da, geçmişte yapılan ama unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin topluma yeniden kazandırılması için çalışmalar yapılıyor.

ABONE OL
İzzet NAZLI / HATAY, (DHA)

BEŞ BİN YIL ÖNCESİNE DAYANAN LEZZET; SASİÇO

Gastronomi alanında birçok projeye imza attıklarını söyleyen Hatay Büyükşehir Belediyesi gastronomi şefi Celil Erkan, nenesinden öğrendiği sasiço yemeğinin, yüz yıllardır Hatay’da yapılan lezzet olduğunu dile getirdi. Sasiço yemeğinin, Orta Asya Türk devletlerinin beş bin yıl önce yaptıkları bir yemek olduğunu belirten Erkan, "Orta Asya Türk devletleri, göçebe hayatı yaşadıkları zamanlarda, geçimlerini hayvancılıkla sağlıyorlardı. Hayvanlardan elde ettikleri etleri, daha uzun günlere, aylara saklamak amacıyla kuzunun bağırsağına doldurarak yaptıkları bir lezzetti. At üzerinde bir yerden bir yere giderken acıktıklarında, doğadan hemen bir çöp şiş kopartıp, kuzu bağırsakları altışar santim şeklinde keserek, ateş üzerinde pişirip yedikleri bir lezzettir. Hatay’da da bu lezzet yüz yıllar önce yapılırdı” dedi.

HEM ŞİŞTE HEM TAVADA YAPILABİLİYOR

Sasiço yemeğinin yapılışını anlatan gastronomi şefi Erkan, "Sasiço yemeği, kuzu kıyması, tuz, karabiber, kimyon, toz biber, yenibahar ve sarımsaktan oluşmaktadır. Bunların hepsini yoğurduktan sonra, kuzu bağırsaklarının içine dolduruyoruz, daha sonra kuzu bağırsağını altışar santim aralıklarla bağlıyoruz. Son olarak, çöp şiş olarak mangalda pişirilebilen sasiço yemeği, tavada kızartılarak da yapılabilir” ifadelerine yer verdi.

Antakya sosisi olarak da adlandırılan, unutulmaya yüz tutmuş sasiço yemeğini yeniden topluma kazandırmak için çalışmalar yaptıklarını aktaran Erkan, gastronomi kenti Hatay’ın tüm lezzetlerini geçmişten geleceğe aktarma çabasında olduklarını söyledi.

Diğer Haberler

  1. Babaannesini bıçaklayarak öldüren 16 yaşındaki şüpheli adliyede
  2. 'Merdivenden düştü' diye hastaneye getirilen 7,5 aylık bebek, darbedilmiş
  3. Okulda sürücüsünün geri manevra yaptığı hafif ticari aracın çarptığı Medine öldü
  4. Ukraynalı anne, 1 gün önce oğlunun düştüğü balkondan düşüp öldü
  5. ‘Asrın İnşa Seferberliği' sona eriyor
  6. Kardeşler arasında silahlı arazi kavgası; 1’i ağır, 4 yaralı
  7. Kayıp olarak aranırken yanmış cesedi bulundu
  8. Telefonda kendilerini polis olarak tanıtıp 10 milyon lira dolandıran 7 şüpheli tutuklandı
  9. Meriç Nehri’ne botla açılan Ensar’dan 4 gündür haber yok
  10. RTÜK'ten kadın onurunu zedeleyici yayına ceza

© Copyright 2025

DHA