Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Harita Genel Müdürlüğü 130 yaşında

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Harita Genel Müdürlüğü'nün kuruluşunun 130'uncu, genel müdürlük haline getirilmesinin de 100'üncü yıl dönümüne ilişkin paylaşım yaptı.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Harita Genel Müdürlüğü, 1895 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı 'Harita Komisyonu' adı ile kuruldu. Kuruluş, 1914 yılında Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde Harita Şube Müdürlüğü'ne, 1918'yılında ise Harita Dairesi'ne dönüştürüldü. Kuruluş, Çanakkale başta olmak üzere, 1'inci Dünya Savaşı'nın tüm cephelerinde ve Kurtuluş Savaşı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri'ne önemli katkı verdi. Cumhuriyet'in ilanından sonra ise Türkiye'nin harita işlerini yapmak, bakanlıklar, kurum ve kuruluşların harita ve plan ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 2 Mayıs 1925 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı 'Harita Müdüriyet-i Umumiyesi' adıyla yeniden teşkilatlandırıldı. Kuruluş, 130 yılın ardından günümüze Harita Genel Müdürlüğü olarak geldi.

MSB'nin sosyal medya hesabından, Harita Genel Müdürlüğü'nün kuruluşunun 130'uncu ve genel müdürlük haline getirilmesinin 100'üncü yıl dönümü nedeniyle video paylaşıldı. Videoda, Harita Genel Müdürlüğünün köklü tarihi, teknolojik dönüşümü ve savunmadan afet yönetimine kadar geniş alandaki stratejik faaliyetleri anlatıldı. Bakanlığın açıklamasında ise "1895'ten bugüne uzanan bilgi birikimiyle, savunma, güvenlik ve kalkınma projelerine milli destekle, yüksek hassasiyetli harita ve coğrafi veri üretimiyle hem askeri hem sivil alanlarda çözüm ortağı olan Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin güçlü geleceği için çalışmaya devam ediyor" denildi.


Diğer Haberler

  1. Antalya'da orman yangını
  2. Matematik yarışmasında dünya şampiyonu olan Ayşegül’e, Selçuk Bayraktar’dan tebrik
  3. Cinsel tacizle suçladıkları CHP'li vekili darbeden 3 şüpheli gözaltına alındı
  4. Kırmızı bültenle aranan şüpheli, Amasya'da yakalandı
  5. Samsun Çarşamba’da sağanak sırasında ev ve ahırları su bastı
  6. Eski başpehlivan Yılmaz, ikinci kez adli kontrolle serbest
  7. Edirne’de durdurulan araçta 12 kaçak göçmen yakalandı
  8. Aydın’daki cinayetin 3 şüphelisi polise teslim oldu
  9. Atık lastik işleme tesisleri, ömrünü tamamlamış lastikleri toplayıp işleyebilecek
  10. Ankara'da midibüs ile kamyon çarpıştı; 2 ölü, 25 yaralı

© Copyright 2026

DHA