Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İlan sitelerinde şantiye şefliği imzası satılıyor

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, bazı ilan sitelerinde ve sosyal medya platformlarında 'Şantiye şefliği imzası boştur' paylaşımları yapıldığını belirterek, “Bir teknik insanın bilgi birikimi ve sorumluluğu, pazara çıkarılacak ürün değildir. Bu ilanlar meslek onurunu zedelediği gibi büyük riskler doğuruyor" dedi.

ABONE OL
Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA)-

İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, şantiye şefliğinin inşaatlarda müteahhit adına sahada bulunan, iş güvenliği önlemlerini alan, projeyi yönetip uygulayan teknik insan olduğunu söyledi. Mimar ve mühendisler başta olmak üzere, yapının niteliğine göre farklı teknik mesleklerden kişilerin şantiye şefliği yapabileceğini belirten Akdoğan, "Ancak bu görev, kağıt üzerinde yürütülecek bir iş değildir. Şantiye şefinin imzası, ruhsatın hukuki dayanağıdır ve ölümle sonuçlanabilecek iş kazalarında ciddi cezai sorumluluk doğurur" diye konuştu.


‘ÇOĞU İŞİN CİDDİYETİNİN FARKINDA BİLE DEĞİL’

Bazı meslektaşlarının farkında olmadan bu yola girdiğini dile getiren Akdoğan, “İlan sitelerinde, sosyal medya hesaplarında hatta meslek gruplarında 'Şantiye şefliği imzam boştur' şeklinde ifadeler görüyoruz. Odaya gelen şikayetlerde disiplin soruşturmaları açıyoruz. Arkadaşlarımızla konuştuğumuzda çoğu işin ciddiyetinin farkında bile değil. Ama bu ilanlar, teknik insanı bir pazarcı gibi ürününü satışa sunan konuma düşürüyor. Bu çok üzücü" diye konuştu.

‘MÜTEAHHİTLER DE ŞANTİYE ŞEFLİĞİNİ 'GEREKSİZ MASRAF' OLARAK GÖRÜYOR’

Şantiye şefliği yönetmeliğinin son beş yılda üç kez değiştiğini ve yeniden revizyon sürecinde olduğunu hatırlatan Akdoğan, “2022'de getirilen metrekare sınırlamaları 2024'te ertelendi, şimdi de 2027'ye öteleniyor. Çok sayıda işsiz teknik insan olmasına rağmen yönetmelikler uygulanabilir değil. Müteahhitler de şantiye şefliğini 'gereksiz masraf' olarak görüyor. Ancak deprem olduğunda en çok onlar sorumluluğu şantiye şefine bırakıyor" dedi.

Yapı denetim sisteminde de benzer sorunlar olduğunu kaydeden Akdoğan, “Denetçilerin hak ettiği ücretlerle işini yapması mümkün değil. Çoğu emekli veya ek gelir için çalışan kişiler. Denetim sisteminde işi denetlemesi gereken kişi, bazen işi öğrenen pozisyonda oluyor. Bu durum da ciddi güvenlik açıkları yaratıyor" ifadelerini kullandı.

‘ÇOK CİDDİ HAPİS CEZALARIYLA KARŞILAŞABİLİRLER’

Şantiye şefliği görevini kağıt üzerinde yapanların büyük risk aldığını söyleyen Akdoğan, “Bir iş kazasında ölümler yaşandığında, mahkemede çok ciddi hapis cezalarıyla karşılaşabilirler. Manevi boyutu ise daha ağır; bir işçinin hayatını kaybetmesine göz yummanın bedeli hiçbir şekilde ödenemez" dedi.

Diğer Haberler

  1. Emine Erdoğan: Teknoloji şirketlerinin hesap verebilir olmaları zorunluluktur
  2. Sakarya Nehri'ne düşen çocuk için arama çalışması başlatıldı
  3. Açıkta satılan pirinçte kedi dışkısı görüldü, markete 52 bin TL ceza kesildi
  4. Ataşehir Belediye Başkanı Adıgüzel'in emniyetteki ifadesi ortaya çıktı
  5. Bina görevlisini bıçaklayarak öldüren sanığa müebbet hapis
  6. Tartıştığı sevgilisini bıçakla ağır yaralayan sanığın cezası, yeniden yargılamada 20 yıla indi
  7. Böcek ailesinin ölümüne ilişkin davada 1 sanık hakkında tahliye kararı
  8. Yaya geçidinde otomobilin çarptığı Elif’in annesi: Bu kaza değil, cinayet
  9. Başsavcılıktan 'belediye başkanının evine ateş açıldı' iddialarına ilişkin açıklama
  10. Hatay'da 35 metre çapında obruk oluştu

© Copyright 2026

DHA