Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İstanbul Doğalgaz Kombine Çevrim A Santrali'nde 2 yeni ünite kurulacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğal gazdan elektrik üreten İstanbul Doğalgaz Kombine Çevrim A Santrali'nde 9 üniteye ilave 2 modern ünitenin daha kurulmasıyla, verimliliğin minimum yüzde 40 artacağını açıkladı.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; doğal gazdan elektrik üreten İstanbul Doğalgaz Kombine Çevrim A Santrali’nde 38 yıldır faaliyette olan 9 üniteye ilave olarak 2 modern ünite daha kurulacak. İlave edilecek yeni teknolojili üniteler sayesinde verimlilik minimum yüzde 40 artacak. 1350 megavat elektrik kurulu gücüne sahip olan santral, 1988 yılında üretime başladı. Aradan geçen 38 yılda teknolojisinin eskimesi ve veriminin düşmesi nedeniyle elektrik üretim maliyetlerinde artış meydana geldi. Bakım ve rehabilitasyon çalışmalarında ihtiyaç duyulan malzemelerin de daha zor tedarik edilmesi sebebiyle son teknoloji ünitelerin mevcut ünitelere ilave edilmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Bu doğrultuda mevcut santral sahasına, ulusal şebeke bağlantı imkanlarını ve altyapısını da kullanmak suretiyle 800-900 megavat elektrik kurulu gücünde yeni ünitelerin yapılması kararlaştırıldı. 6'sı gaz, 3'ü buhar olarak çalışan 9 eski üniteye ek olarak, 1'i gaz 1'i de buhar olan verimi yüksek son teknoloji üniteler kurulacak.

YILLIK 150 MİLYON DOLARLIK YAKIT TASARRUFU SAĞLANACAK

2029 yılının sonlarında devreye girmesi planlanan ünitelerle mevcutta yüzde 45 olan verim, 17 puanlık artışla minimum yüzde 62'e çıkacak. Böylece, mevcut santrala göre daha az doğal gaz tüketimi ve birim elektrik üretim maliyetinde azalma meydana gelecek. Yıllık 150 milyon dolarlık yakıt tasarrufu sağlanacak. 


Diğer Haberler

  1. EGM: Kahramanmaraş’ta okula silahlı saldırıyı gerçekleştiren kişinin babası tutuklandı
  2. EGM: Şanlıurfa’daki silahlı saldırı olayında 16 şüpheli yakalandı
  3. Kayseri’de müstakil ev çöktü; hasar oluştu
  4. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki olaylarla ilgili mülkiye ve polis başmüfettişleri görevlendirildi
  5. Kamuoyunda endişe, korku ve panik yaratmaya yönelik paylaşılan içeriklere resen soruşturma
  6. Bakan Memişoğlu: Kahramanmaraş’ta silahlı saldırıda yaralananlardan 11 kişi taburcu edildi
  7. Okul saldırılarıyla ilgili dezenformasyon üreten 591 sanal medya hesabı hakkında işlem başlatıldı
  8. Sanal medyadan İstanbul'da bir okulu hedef gösteren paylaşım hakkında soruşturma başlatıldı
  9. Şırnak’ta göçük altında kalan mühendis hayatını kaybetti
  10. Malatya ve Şanlıurfa’da DEAŞ operasyonu: 9 gözaltı

© Copyright 2026

DHA