Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İstanbul Havalimanı'nda uçak gövdesi üstü indi

İstanbul Havalimanı'nda kargo uçağı gövdesi üzeri iniş yaptı. Edinilen bilgiye göre FEDEX şirketine ait kargo uçağının iniş takımları açılmadı. Uçak gövdesi üstü indi. Olayda ölen yada yaralanan olmadığı öğrenildi. Uçağın kurtarılma çalışmaları başladı.

ABONE OL
Baran AKKAYA-Yılmaz OKUR -İbrahim YILDIZ / İSTANBUL, (DHA)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan olayla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bugün FX6238 Fransa/İstanbul kargo seferi yapmakta olan Fedex Havayolları'na ait N110FE tescil işaretli, Boeing 763 tipi hava aracı, saat 07:55 lokalde (pilot ifadesine göre hidrolik arızası nedeniyle) ön iniş takımının açılmadığı bilgisini İstanbul Havalimanı ATC ünitesine bildirmiş ve 08:17 lokalde ön iniş takımı kapalı vaziyette 16R pistine iniş yapmış ve pist içerisinde kalmıştır. Havalimanına iniş yapan uçağa Havalimanı Kurtarma ve Yangınla mücadele Servisi ekipleri (ARFF) tarafından müdahale edilmiş olup, pist notamlanmıştır. Kazada ölen ya da yaralanan olmamıştır. Başkanlığımız tarafından uzmanlar görevlendirilerek araştırma ve inceleme çalışmaları başlatılmıştır"

 

ULAŞTIRMA BAKANI URALOĞLU: 16R PİSTİ SAAT 15.00'E KADAR UÇUŞA KAPATILMIŞTIR

Bu arada Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da kaza ile ilgili açıklama yaptı.

Bakan Uraloğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

"Paris'ten İstanbul Havalimanı'mıza sefer yapan Boeing-767 tipi kargo uçağı ön iniş takımlarının açılmaması sonucu pistimize iniş yapmıştır. Pilotun ön iniş takımının açılmadığı ile ilgili bilgi vermesi üzerine hemen kuleden kendisiyle irtibata geçilmiştir. Havalimanı görevlilerimiz, uçağın ön iniş takımının açılmadığını teyit ettikten sonra gerekli yangın söndürme, acil müdahale ve sağlık ekiplerimizi hazır bulundurarak söz konusu uçağın havalimanımıza inmesini sağlamıştır. Görevli arkadaşlarımızın başarılı yönlendirmeleriyle uçak gövdesi üzerine sorunsuz bir iniş gerçekleştirmiştir. İki pilotun tahliyesinden sonra sağlık durumları kontrol edilmiş; herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Olayın meydana geldiği İstanbul Havalimanı 16R pisti geçici olarak saat 15.00'e kadar uçuşa kapatılmıştır. Sürece ilişkin gerekli teknik incelemelerimiz de devam etmektedir. İvedi olarak olaya müdahale eden tüm ekiplerimizi kutluyor; herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum"


 

UÇAĞIN PİLOTU İLE KULE ARASINDAKİ KONUŞMA KAYDI

FEDEX şirketine ait kargo uçağının ön iniş takımlarının açılmaması üzerine İstanbul Havalimanı'nda uçak gövde üzeri iniş yaptı. Kaza ile ilgili pilot ile kule arasındaki konuşma kaydı ortaya çıktı.

FX6238 kuyruk tescilli FEDEX şirketine ait Paris-İstanbul Havalimanı kargo uçağı ön iniş takımının açılmadı. Bunun üzerine uçağın kaptan pilotu, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi'yle irtibata geçerek durumu bildirdi. Uçağın pilotu kuleye, göstergelerinde ön dikmenin aşağıda olmadığı ikazı verdiğini söyleyerek kulenin bakmasını istedi. Pilot bu sırada pas geçip yakıt boşaltarak tekrardan iniş yapmak istedi. Pas geçen kargo uçağı daha sonra gövde üzerine iniş yaptı. Olayda ölen yada yaralanan olmadığı öğrenildi.

İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, (DHA)

UÇAĞIN KURTARILMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

İstanbul Havalimanı'nda sabah saatlerinde kargo uçağı gövdesi üzeri iniş yapmıştı.FEDEX şirketine ait kargo uçağının iniş takımları açılmadığı için uçak gövdesi üstüne indi. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, kargo uçağını kurtarma çalışmaları sürüyor.

İGA HAVA TARAFI OPERASYON DİREKTÖRÜ KARAKIŞ: UÇAK YAKLAŞIK 371 METRE GÖVDE ÜZERİNDE İLERLEDİ

İstanbul Havalimanı'nda FEDEX şirketine ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmadığı için gövdesi üstüne indi. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayda uçağın kurtarma çalışmaları sırasında açıklamalarda bulunan İstanbul Havalimanı İşletmesi İGA Hava Tarafı Operasyon Direktörü Ozan Karakış, "Hidrolik arızası sebebiyle burun iniş dikmesini açamaması sebebiyle bir kargo uçağı, 1-6 sağ pistimize acil iniş gerçekleştirdi. Uçak, pistimizin üzerine iniş yaptıktan sonra ana iniş takımları üzerinde belli bir noktadan sonra uçağı gövde üzerinde bırakıp çok başarılı bir şekilde yaklaşık 371 metre gövde üzerinde ilerleyerek, pistte tam merkez noktada kaldı" dedi.

 

FX6238 kuyruk tescilli FEDEX şirketine ait Paris-İstanbul Havalimanı kargo uçağının ön iniş takımının açılmadı. Bunun üzerine uçağın kaptan pilotu, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi'yle irtibata geçerek durumu bildirdi. Uçağın pilotu kuleye, göstergelerinde ön dikmenin aşağıda olmadığı ikazı verdiğini söyleyerek kulenin bakmasını istedi. Pilot bu sırada pas geçip yakıt boşaltarak tekrardan iniş yapmak istedi. Pas geçen kargo uçağı daha sonra gövde üzerine iniş yaptı. Olayda ölen yada yaralanan olmadı. Havalimanında uçağın kurtarma çalışmaları sürerken İstanbul Havalimanı İşletmesi İGA Hava Tarafı Operasyon Direktörü Ozan Karakış, açıklamalarda bulundu.

 

 

"SÜRTÜNMEDEN DOLAYI ÇIKAN KIVILCIMLAR 12-13 SANİYEDE SÖNDÜRÜLDÜ"

Kargo uçağının acil iniş yapacağının bildirilmesi üzerine gerekli tedbirleri kısa sürede aldıklarını ifade eden Karakış, "Acil iniş yapacağı daha önce ATC'ye ilan edilmiş, ATC tarafından bize gelen bilgiyle havalimanı yangın söndürme kaza kırım ekipleri, pist girişlerinde yerlerini almış durumdaydı. Uçak pistimize iniş yaptıktan sonra iniş takımları üzerinde belli bir noktaya kadar uçak gövde üzerinde bırakıp çok başarılı bir şeklide yaklaşık 371 metre gövde üzerinde ilerleyerek pistte tam merkez noktada kalarak acil iniş gerçekleştirdi. Havalimanı yangın söndürme ve kaza kırım kurtarma ekipleri 12-13'ncü saniyede sürtünmeden dolayı ortaya çıkan kıvılcımları ve olayın daha vahim hale gelmemesi için yangın söndürme işlemlerini uyguladılar. Uçak içerisindeki her iki pilot, bir kaç dakika içerisinde sakin bir şeklide uçak içerisinden kokpit camından tahliye edildi. Her iki pilotta ayaklarının üzerinde herhangi bir yaralanma ile karşılaşmadık. Bu dakikadan sonra kaza mahallinin emniyete alınması sağlanıp, Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi'ne, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne gerekli bilgiler verildi." diye konuştu.

 

"PİST KÖPÜKLENMEDEN İNİŞ GERÇEKLEŞTİ"

Uçağın pist üzerinde emniyetli bir şekilde hareketsiz halde durduğunu ifade eden Ozan Karakış, "Uçak pist üzerinde emniyetli bir şekilde hareketsiz bekliyor. Uçak inişi esnasında pist köpükleme ile ilgili bugünün modern havacılığında, uluslararası veya bizim milli mevzuatımızda yer almayan bir uygulama. Özellikle gövde üzerine iniş takımı olmadan gerçekleştirilen bu tür inişlerde, uçağın yansal hareketlerinin ıslaklık ve köpükle kaygan bir yüzeyde olması yerine kuru pist üzerine gerçekleşmesi şuan dünyamızda uygulanan en basit en temel acil iniş yöntemi. Burada pilotun talep etmemesi, bizimde olmayan bir uygulamayı yapmamızdan dolayı pist köpüklenmeden iniş gerçekleşti. Bu sayede uçak pistin merkez ekseninde duruyor. Yetkili mercilerin kaza ile ilgili yasal soruşturmasının arkasından uçak havayoluna serbest bırakılacak. Havayolu uçak içerisindeki yakıtı, kargoyu nasıl tahliye edeceği ve uçağın nasıl kaldırılacağına karar verecek. İGA İstanbul Havalimanı'nda bizim elimizde A380 uçağını kaldıracak kadar uçak kaldırma takımı mevcut" diye ifade etti.

 

 

"UÇAKLAR YARDIMCI PİSTLERDEN KALKIŞLARINA DEVAM EDİYOR"

Gövde üzerine iniş yapan kargo uçağının kaldırması için ekiplerin beklediğini ifade eden İstanbul Havalimanı İşletmesi İGA Hava Tarafı Operasyon Direktörü Ozan Karakış, "Uçağın etrafında, uçak kaldırma ekipmanları bulunuyor. Süreç işlemesini bekliyoruz. Uçak ne zaman kaldırılacak şimdi söylemek çok zor. Uçak sahibinin soruşturma tamamlanmasının ardından vereceği karara bağlı. Ama önümüzdeki saatler içerisinde ülkemizin HAB'ı, Türk Hava Yolları'nın HAB'ı İstanbul Havalimanı'nda bir pistin kapalı kalmasını istemiyoruz. Bu uçak şuan bizim ana pistimizde kaldı, Burada mevcut 3 ana pistimiz 2 yardımcı pistimiz var. Uçak ana pist üzerinde kaldı ama uçaklar bu pistin yanında bulunan yardımcı pistlerden kalkışlarına devam ediyor. Operasyon 4 pist üzerinde aktif şekilde sürmeye devam ediyor."

Kurtarma çalışmaları devam ettiği sırada İGA Hava Tarafı Operasyon Direktörü Ozan Karakış açıklama yaptı. Karakış, "Hidrolik arızası sebebiyle buru iniş dikmesini açamaması sebebiyle bir kargo uçağı 1-6 sağ pistimize acil şniş gerçekleştirdi. " dedi . Karakış, "Uçak pistimizin üzerine iniş yaştıktan sonra ana iniş takımları üzerinde belli bir noktada sonra uçağı gövde üzerinde bırakıp çok başarılı bir şekilde yaklaşık 371 metre gövde üzerinde ilerleyerek, piste tam merkez noktada kalarak acil iniş gerçekleştirdi" diye konuştu Karakış uçağın ne zaman pistten alınacağına ilişkin bir soruya ise, " Önce soruşturmanın bitmesi lazım. Arkasından havayolunun uçağına ne yapacağına karar vermesi lazım" yanıtını verdi.

İSTANBUL HAVALİMANINDA GÖVDESİ ÜZERİNE İNEN UÇAĞI KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İstanbul Havalimanı'nda sabah saatlerinde iniş takımları açılmadığı için gövdesi üzerine iniş yapan kargo uçağının çekilmesi için başlatılan çalışmalar devam ediyor.


Diğer Haberler

  1. Pancar otu toplamak için çıktığı yaylada beyin kanaması geçiren kadını ekipler hastaneye ulaştırdı
  2. Kayseri'de yolun karşısına geçmeye çalışan anne- oğul otobüsün altında kalıp yaralandı
  3. Mardin'de silahla vurularak öldürülen güvenlik korucusu ile ilgili 5 şüpheli gözaltında
  4. Emine Erdoğan'dan 19 Mayıs mesajı
  5. Sultanbeyli'de eşinin kardeşlerinin satırlı saldırısına uğrayan bir kişi hayatını kaybetti
  6. Birlikte yaşadığı kadını öldürdü
  7. Kütahya'da PKK/KCK operasyonu: 12 gözaltı
  8. Gaziantep'te silahlı kavga; 5 yaralı
  9. Barışma teklifini reddeden eski eşini bıçaklayan şüpheli, adli kontrolle serbest
  10. Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 şüpheli tutuklandı

© Copyright 2024

DHA