Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Küre Dağları Milli Parkı'nda endemik bitki türü keşfedildi

Bartın ve Kastamonu sınırları arasında yer alan Küre Dağları Milli Parkı'nda, yeni bir bitki türü keşfedildi. Yeni endemik türün, 'Paflagonya Belumotu' adıyla literatüre girdiği açıklandı.

ABONE OL
Ayhan ACAR/BARTIN, (DHA)-

Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Parks) sertifikası alarak Avrupa'nın özel 13 noktasından biri seçilen ve 37 bin 753 hektarlık alanıyla dikkat çeken Küre Dağları Milli Parkı'nda yapılan keşif, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyuruldu. Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, "Bilimsel adı 'Cynanchica paphlagonica' olan 'Paflagonya Belumotu', Küre Dağları Milli Parkı'ndaki Horma Kanyonu'nda keşfedildi.

İsmini, bulunduğu bölgenin antik adı Paflagonya'dan alarak 'Paflagonya Belumotu' olarak literatüre kazandırıldı. Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) öncelikli koruma bölgelerinden Karadeniz Nemli Karstik Ormanları'nda yetişir. Kökboyasıgiller familyasından gelen bu bitki; sarı ve gösterişli çiçeklere sahip, narin yapıda, odunsu kökleriyle dikkat çekiyor. Kayalık alanlarda yetişir" denildi.

Diğer Haberler

  1. Konya'da komşu kavgası: 2 yaralı
  2. Yahşihan Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonunda 35 şüpheli adliyede
  3. Ankara'da iş yerinde ‘devir teslim’ kavgası; 1 ölü, 1 yaralı
  4. Sermaye piyasası soruşturması: Firmalara uygulanan mal varlığı tedbirleri kaldırıldı
  5. MKE Gazi Fişek Fabrikası'nda iş kazası; 1 ölü, 3 yaralı
  6. Dağlardan saatlerce yürüyerek toplanan mantarlar, pazarda kilosu 250 TL’ye satılıyor
  7. Bilecik’te iki katlı evde yangın; baba ve kızı öldü
  8. Bolu’da orman yangını
  9. Tuncel Kurtiz, ölümünün 13'üncü yıl dönümünde mezarı başında anıldı
  10. Kozinoğlu soruşturmasında ifade veren Pana Film Direktörü Karademir adli kontrolle serbest bırakıldı

© Copyright 2026

DHA