Manisa'da maden ocağında göçük: 5 ölü
Manisa'nın Soma ilçesindeki bir maden işletmesinde göçük meydana geldiği, ekiplerin olay yerine sevk edildiği bildirildi. Yapılan arama-kurtarma çalışmalarında 5 maden işçisinin cansız bedenlerine ulaşıldı.
Soma'daki bir maden işletmesinde göçük, meydana geldi. Konu ile ilgili Manisa Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimiz Soma ilçesinde faaliyet gösteren bir maden işletmesinde göçük meydana geldiği bilgisi alınmıştır. Olaya ilişkin Manisa Valiliği koordinasyonunda kriz merkezi oluşturulmuş, ilgili kurumlarımız tarafından gerekli ekipler ivedilikle görevlendirilmiştir. Olayın tüm yönleriyle takip edilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Gelişmeler, ilgili kurumlarımızla koordinasyon içerisinde yakından takip edilmekte olup kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir" denildi.
'GÖÇÜK ALTINDA KALDIĞI DEĞERLENDİRİLEN 7 İŞÇİDEN 2'Sİ SAĞ KURTARILDI'
Manisa Valiliği, Soma ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçüğe ilişkin yeni yeni bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "İlimiz Soma ilçesinde faaliyet gösteren bir maden işletmesinde göçük meydana gelmiştir. İlk belirlemelere göre göçük altında kaldığı değerlendirilen 7 maden işçimizden 2 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Ekipler arama ve kurtarma çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir" denildi.
BAKAN ÇİFTÇİ'DEN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Manisa’nın Soma ilçesinde bir maden işletmesinde meydana gelen göçüğün ardından AFAD, jandarma, 112 Acil Sağlık ve itfaiye ekiplerimiz süratle bölgeye sevk edildi. Göçük altında bulunan 2 madencimiz sağ olarak çıkarılarak sağlık ekiplerimize teslim edildi; 5 madencimize ulaşmak için arama kurtarma faaliyetleri aralıksız sürdürülüyor. Çalışmalara destek vermek üzere İzmir AFAD ekiplerimiz de toprak altı ve lazerli enkaz altı görüntüleme cihazlarıyla bölgeye görevlendirildi. Sahadaki çalışmaları yakından takip ediyoruz. Temennimiz, madencilerimize bir an önce ulaşılması ve güzel haberler alınmasıdır. Kazadan etkilenen madencilerimize ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah ülkemizi ve aziz milletimizi her türlü kaza ve felaketten muhafaza eylesin" ifadelerini kullandı.
'1 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETMİŞTİR'
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükten etkilenen vatandaşlarımıza ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaşanan göçükte maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Göçükten kurtarılan 2 vatandaşımızın hastanemizde tedavileri sürmekte olup genel durumları iyidir. Ekiplerimiz bölgede teyakkuz halinde, süreci yakından takip etmektedir. Rabb’im ülkemizi ve milletimizi her türlü kazadan ve afetten muhafaza eylesin" ifadelerini kullandı.
'1 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ'
Manisa'nın Soma ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçükte bir madencinin cansız bedenine ulaşıldı. Manisa Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimiz Soma ilçesinde faaliyet gösteren bir maden işletmesinde bugün saat 14.00 sıralarında meydana gelen göçük olayında 1 maden işçimizin cansız bedenine ulaşılmıştır. Göçük altında olduğu değerlendirilen 4 işçiye ulaşmak için arama ve kurtarma çalışmaları ekiplerimiz tarafından aralıksız sürdürülmektedir. Hayatını kaybeden işçimize Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı diliyor, yaralı işçilerimize acil şifalar temenni ediyoruz. Göçük altında bulunan işçilerimizin de bir an önce sağ salim kurtarılmalarını temenni ediyoruz" denildi.
VARDİYAYA GELEN İŞÇİLER EVLERİNE GÖNDERİLDİ
Öte yandan, 16.00-24.00 saatleri arasındaki vardiyaya çalışmak için gelen işçiler evlerine geri gönderildi. Maden çalışanları ise servis ve kendi araçlarıyla, ocaktan ayrılıyor. Göçük altında kalan maden işçileri için toprak altı lazerli enkaz görüntüleme cihazı ile arama kurtarma çalışması yapılıyor. Bu cihazla işçilerin yerini belirleme çalışmaları yapılırken, toprak altında oluşabilecek olası kaymalar da tespit ediliyor.
Olayı haber alarak maden ocağının önüne gelen madencilerin yakınlarının ise endişeli bekleyişi sürüyor.
BAŞMÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Manisa’nın Soma ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçük nedeniyle derin üzüntü yaşıyoruz. Hayatını kaybeden işçi kardeşimize Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. En büyük temennimiz göçük altında kalan işçilerimizin bir an evvel sağ salim kurtarılmasıdır. Yaşanan elim olayı araştırmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumumuz tarafından Başmüfettiş görevlendirilmiştir. Bakanlık olarak süreci yakından takip ediyoruz" dedi.
ÖLÜ SAYISI 2’YE YÜKSELDİ
Manisa'nın Soma ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçükte maden işçisi Halit Ersay’ın cansız bedenine ulaşıldığı, 2 maden işçisi Süleyman Ş. ve İbrahim Ç.'nin ise sağ olarak kurtarılıp hastaneye kaldırıldığı olayda, göçük altında olduğu değerlendirilen 4 işçiden Kerim Ören’in de cansız bedenine ulaşıldı.
Manisa Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “İlimiz Soma ilçesinde bir maden işletmesinde meydana gelen göçüğün ardından bölgede başlatılan arama-kurtarma çalışmaları, ekiplerimiz tarafından aralıksız sürdürülmektedir. Yürütülen çalışmalar sonucunda, bir işçimizin daha hayatını kaybettiği belirlenmiştir. Göçükte hayatını kaybeden işçilerimizin sayısı 2’ye yükselmiştir. Hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, yakınlarına ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Göçük altında olduğu değerlendirilen 3 maden işçimizi arama kurtarma çalışmalarımız devam etmektedir.” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan, göçükten sağ kurtularak hastaneye kaldırılan Süleyman Ş., ve İbrahim Ç.'nin tedavilerinin sürdüğü ve hayati tehlikelerinin olmadığı öğrenildi.
'2 İŞÇİMİZ HAYATINI KAYBETTİ'
Adalet Bakanı Akın Gürlek, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren bir maden işletmesinde bugün saat 13.15 sıralarında göçük meydana gelmiştir. Hadiseyle ilgili olarak ivedi soruşturma başlatılmış; Cumhuriyet Başsavcımızın koordinesinde 3 Cumhuriyet savcımız görevlendirilmiştir. İlk belirlemelere göre kazadan etkilenen 7 işçimizden 4’ü arama kurtarma ekipleri tarafından tahliye edilmiş; maalesef 2 işçimiz hayatını kaybetmiş, 2 işçimiz hastaneye sevk edilmiştir. Göçük altında bulunan diğer 3 işçimize ulaşılması için arama ve kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir. Hayatını kaybeden işçilerimize Yüce Allah’tan rahmet; ailelerine, yakınlarına ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı, yaralı işçilerimize acil şifalar diliyorum. Göçük altında bulunan işçilerimizin bir an önce sağ salim kurtarılmasını temenni ediyorum" dedi.
AK PARTİ'Lİ ÇELİK'TEN TAZİYE MESAJI
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sanal medya hesabından yayımladığı taziye mesajında, "Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, değerli ailelerine ve sevenlerine sabır diliyoruz. Yaralı olarak kurtarılan madencilerimize acil şifalar temenni ediyoruz. Göçük altında bulunan işçilerimize ulaşılması için ilgili tüm kurumlarımız, AFAD ve arama-kurtarma ekiplerimiz teyakkuz halinde çalışmalarını sürdürmektedir. Dualarımız madencilerimizle" dedi.
ÖLÜ SAYISI 5’E YÜKSELDİ
Manisa'nın Soma ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükte yapılan arama-kurtarma çalışmalarında maden işçileri Ramazan İnce, İsa Olcay ve Ömer Karakaya'nın da cansız bedenlerine ulaşıldı. Böylece ölü sayısı 5'e yükselirken, ekiplerin bölgedeki incelemeleri sürüyor.
ARAMA ÇALIŞMALARI SONUÇLANDI
Manisa Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Soma ilçemizde meydana gelen maden göçüğünde sürdürülen arama-kurtarma çalışmaları sonuçlanmış olup, göçük altında kalan ve hayatını kaybeden 3 maden işçimize de ulaşılmıştır. Hayatını kaybeden maden işçilerimize Allah’tan rahmet; kederli ailelerine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.” İfadelerine yer verildi.
Öte yandan, göçükten sağ kurtularak hastaneye kaldırılan işçi Süleyman Ş.’nin tedavisinin ardından taburcu edildiği, İbrahim Ç.'nin ise tedavisinin serviste sürdüğü öğrenildi.
756 PERSONEL GÖREV YAPTI
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte 5 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Başkanı Hamza Pehlivan, madene gelerek incelemelerde bulundu. AFAD sanal medya hesabından yapılan açıklamada, “Manisa’nın Soma İlçesinde faaliyet gösteren bir maden işletmesinde 01 Ekim 2026 günü saat 14 sularında göçük meydana geldi. Olayın akabinde Soma İlçesine intikal eden eden AFAD Başkanımız Ali Hamza Pehlivan, Manisa Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte alanda konuşlu bulunan AFAD Koordinasyon Tırı'nda, ilgili kurum temsilcilerinden, göçük hadisesinin ardından yürütülen arama kurtarma çalışmaları ile ilgili bilgiler aldı, madenci kardeşlerimizin yakınları ile bir araya geldi, geçmiş olsun dileklerini iletti. Arama kurtarma çalışmalarında, AFAD, İtfaiye, Jandarma, Emniyet, UMKE, 112 Sağlık Ekipleri, Kızılay, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Belediye ve Tahlisiye ekiplerinden toplam 756 personel ve 76 araç görev yapmıştır. İzmir İl AFAD Müdürlüğünden toprak altı görüntüleme cihazı (M5) ile enkaz altı görüntüleme cihazı ve ekipleri çalışmalara dahil edilmiştir. Arama kurtarma çalışmaları sonucunda 7 madenci vatandaşımız göçük altından çıkarılmıştır. Göçük nedeniyle 5 madenci vatandaşımız hayatını kaybetmiş, sağ olarak kurtarılan 2 madenci vatandaşımızdan birinin tedavisi hastanede devam etmekte olup, diğerinin ise hastanedeki tedavisi tamamlanmış, taburcu olmuştur. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz. Yaralı olarak kurtarılan vatandaşlarımıza acil şifalar niyaz ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.