Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

MKE'den, Hava Kuvvetleri'ne 'Nüfuz edici bomba' teslimatı

Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) A.Ş. tarafından sığınak, mağara ve yer altı tesisleri gibi yapıları imha etmek amacıyla tasarlanan çok sayıda 'Nüfuz edici bomba' (NEB) Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

ABONE OL
Ruken KADIOĞLU/ANKARA, (DHA)-

MKE'den yapılan açıklamaya göre; son bir hafta içerisinde MKE tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne muhtelif adet ve çapta mühimmat ile silah teslimatı gerçekleştirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na da çok sayıda NEB teslim edildi.

Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen ilk beton delici bomba olan NEB, Mehmetçik'in sahadaki en etkili vurucu unsurlarından biri olarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alıyor. Kırıkkale’de bulunan MKE Mühimmat Fabrikası’nda üretilen NEB; özellikle sığınak, mağara ve yer altı tesisleri gibi güçlendirilmiş betonarme hedefleri imha etmek amacıyla tasarlandı. 2,6 metre uzunluğa ve yaklaşık 900 kilogram ağırlığa sahip olan mühimmat, yüksek tahrip gücüyle öne çıkıyor.

Ön kısmında beton delici öncü başlık, arka kısmında ise ana infilak başlığı bulunan NEB; ardışık (iki aşamalı/çift patlamalı) delici harp başlığı teknolojisine sahip. F-4E ve F-16 savaş uçaklarından atılabilen NEB, yüksek hızla dalışa geçip, hedefe hassas şekilde yöneliyor. Ön delici başlık, beton ve zırh gibi güçlendirilmiş engelleri aşarak mühimmatın hedef içine nüfuz etmesini sağlarken; hedef içine ulaşan ana harp başlığı ise infilak ederek maksimum imha etkisi oluşturuyor. MK-84 uçak bombalarına entegre edilebilen hassas ve lazer güdüm kitleriyle birlikte kullanılabilen NEB, düşük çarpma açılarında dahi yüksek delme kabiliyetiyle dikkat çekiyor.

Diğer Haberler

  1. Bursa’daki uyuşturucu operasyonunda yönetmen Ezel Akay ve kardeşi gözaltına alındı
  2. Sancaktepe’de fırtınada devrilen ağaç hafif ticari aracın üzerine düştü
  3. Sahte altın satmaya çalışan 2 şüpheli tutuklandı
  4. DMM: 'DOA Uygulamasında vatandaşlara ödenen iade tutarının düşürüldüğü' iddiaları dezenformasyon
  5. Hastanenin yoğun bakım ünitesinde yangın; 2 kişi dumandan etkidendi
  6. Güngören’de servis minibüsünün çarptığı yaya öldü
  7. Sarıyer'de ormanda çıkan yangında 1 itfaiye eri yaralandı
  8. Başsavcılıktan motokurye Akın Payaz’ın öldüğü kazaya ilişkin açıklama
  9. Sarıyer'de fırtına nedeniyle bazı binaların çatıları uçtu
  10. Maltepe'de fırtına nedeniyle dalları kırılan ağaç 2 katlı binaya yaslandı

© Copyright 2026

DHA