Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

TPAO, Diyarbakır'da kaya petrolü üretimine hazırlanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Petrolleri'nin (TPAO) Diyarbakır'da yatay sondaj yöntemi ile kaya petrolü üretimine hazırlandığını duyurdu.

ABONE OL
Nisa MİĞAL/ANKARA, (DHA)-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; 2025 yılında yeni petrol keşifleriyle dikkat çeken bölgede Türkiye Petrolleri, yatay sondaj yöntemi ile kaya petrolü üretimine hazırlanıyor. Diyarbakır, doğal gaz üretimi yapılan kuyulara da ev sahipliği yapıyor. 3 farklı kuyudan çıkarılan gazla elektrik üretilirken, bu üretim bölgedeki 11 petrol kuyusunun elektrik ihtiyacını karşılıyor.

YILLIK 475 MİLYON LİRALIK KATKI SAĞLIYOR

TPAO'nun Diyarbakır'da bulunan Katin-6, Derin Barbeş-1 ve Derin Barbeş-3 kuyularından günlük toplam 60 bin metreküp doğal gaz üretiliyor. Kuyulardan çıkan doğal gaz, Katin İstasyonu'na üretim hatları ile getirilip, bir dizi aşamadan geçirilerek gaz-sıvı ayrışımı yapılıyor ve elde edilen kuru gaz, 12 aktif gaz çevrim jeneratörüne yönlendirilerek elektriğe dönüştürülüyor. 15,4 megavat kurulu güç kapasitesi bulunan 'Katin Güç Ünitesi', günlük ortalama 9,3 megavat elektrik üretiyor. Üretilen bu elektrik, TPAO'nun bölgede bulunan 11 petrol kuyusunun ve yüzey tesislerinin tamamının bir başka kaynağa gerek duymadan tüm enerji tedarikini sağlıyor. Yaklaşık 50 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçteki bu ünite, Türkiye ekonomisine yıllık 475 milyon liralık katkı veriyor.

FARKLI PROJELER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Katin gaz kuyularından elde edilen elektrik, Diyarbakır bölgesindeki petrol üretim sahalarının öz tüketimlerini karşılarken; operasyonel sürekliliği de garanti altına alıyor. TPAO, yerli kaynakları en yüksek verimle kullanma hedefi doğrultusunda benzer projeleri diğer üretim sahalarında da yaygınlaştırmak için farklı projeler üzerinde çalışıyor.



Diğer Haberler

  1. Ankara'da 52 bin sahipsiz sokak hayvanı toplandı
  2. İzmir'deki maki yangını 5 saatte söndürüldü
  3. Denizli’de silahlı kavga: 1 ölü, 3 yaralı
  4. Marmaris açıklarında göçmen botu battı: 1 ölü, 2 kayıp
  5. KGM, köprü ve otoyol ücretlerinin yeniden düzenlendiğini duyurdu
  6. Elektrik direğine çarpan otomobilin alkollü sürücüsü ağır yaralandı
  7. Gülistan Doku soruşturmasında ABD’de hakim karşısına çıkan Umut Altaş’ın duruşması ertelendi
  8. Kaza yapan sürücüye yardıma giderken elektrik akımına kapılıp, öldü
  9. Tartıştığı kişi tarafından bacağından vuruldu
  10. Esenler'de 4 katlı binada çıkan yangın söndürüldü

© Copyright 2026

DHA