Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Turfanda patates deposu Niğde'de ekim alanları azaldı

Türkiye'de en erkenci patates hasadının yapıldığı, 'turfanda patates deposu' olarak bilinen Niğde'nin Altunhisar ilçesinde ekim alanları, bu yıl 19 bin dekardan 13 bin dekara düştü.

ABONE OL
Adnan ÇELEBİ/ALTUNHİSAR,(DHA)

Ülkede en erken patatesin yetiştirildiği ilçede ekim çalışmalarında sona yaklaşıldı. Altunhisar Ziraat Odası Başkanı Yusuf Mercan, turfanda patates deposu olarak bilinen ilçede geçen yıl 19 bin dekar alanda ekim yapıldığını, bu yıl çiftçilerin farklı ürünlere yönelmesiyle 13 bin dekar alanda üretim yapılacağını kaydetti.

'ÇİFTÇİ BU YIL PATATES EKMEKTEN VAZGEÇTİ'

Artan girdi maliyetlerinin üreticileri zorladığını belirten Mercan, "Ayrıca geçmiş yıllarda yaşanan fiyat istikrarsızlığı ve değişkenliği de üreticiye olumsuz yansıdı. Bu nedenle birçok çiftçi, bu yıl patates ekmekten vazgeçti. Patates hem ekonomik hem de istihdam açısından önemli bir ürün. Maliyetlerin düşürülmesi ve üreticilere verilen desteklerin artırılması lazım. Özellikle genç çiftçiler üretimden uzaklaşmaya başladı. Bu gelecek yıllarda ekim alanlarının daha da azalmasına yol açabilir" dedi.

'FİYATLARIN DAHA DA YÜKSEK OLACAĞINI BEKLİYORUZ'

Mercan, ilçede turfanda patates hasadının mayıs ayının son haftasında başlayacağını hatırlatarak, "Piyasaya erken sürülen ürünler genellikle yüksek fiyattan alıcı buluyor. Ekim alanlarının azalmasının neden olduğu ürün azlığı da buna eklenince fiyatların daha da yüksek olacağını bekliyoruz. Üreticimizin tekrar eski gücüne kavuşabilmesi için destek programlarının artırılması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve pazarlama alanlarının geliştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.


Diğer Haberler

  1. Didim açıklarında tekne yangını: 2 kişi denizden kurtarıldı
  2. Alican Uludağ gözaltına alındı
  3. Sanal medya fenomeni Fatma Soydaş hakkında gözaltı kararı
  4. Uygunsuz koşullarda muhafaza edilen 4 ton 652 kilo kırmızı ete el konuldu
  5. Ankara'da otları ateşe verip yangın çıkaran şüpheli tutuklandı
  6. İklim değişikliği Likya semenderlerinin yaşam alanlarını daraltıyor
  7. TYT'de Türkiye birincisi olan Uslu: Düzenli ve disiplinli çalıştım
  8. Oğuzhan Uğur, Çorlu'daki cezaevine konuldu
  9. Balıkesir'de çıkan orman yangını kontrol altında
  10. Of Belediyesi'nden İspanya Milli Takımı ile Başbakan Sanchez’e 'Fahri Hemşehrilik Beratı'

© Copyright 2026

DHA