Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Yabancılara sağlık hizmetlerinde katılım payı zorunluluğu getirildi

Geçici koruma altındaki yabancılara yönelik sağlık hizmetlerinde katılım payı zorunluluğu, özel hastanelere başvuru kısıtlaması ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) fiyat uygulamalarına sınırlama getirildi.

ABONE OL
Caner ÜNVER/ANKARA, (DHA)-

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan Geçici Koruma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; geçici korunanlardan, SGK tarafından genel sağlık sigortalıları için belirlenmiş olan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine göre katılım payı alınacak. Bu kapsamda alınan katılım payı tutarları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna aktarılacak. Ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Göç İdaresi Başkanlığı ile koordineli bir şekilde ödeme gücü bulunmadığı tespit edilen geçici korunanların ödediği katılım payları, talepleri halinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca kendilerine geri ödenecek.

ÖZEL HASTANELERE BAŞVURU KISITLAMASI

Ödeme gücü olmayan geçici koruma altındaki kişilere verilen sağlık hizmetlerinin bedeli, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu tarafından Sağlık Bakanlığı'na ödenecek; ancak tutar SUT fiyatlarını aşamayacak. Geçici korunanlardan ödeme gücü bulunmadığı tespit edilenler, acil ve zorunlu haller dışında özel hastanelere doğrudan başvuramayacak. Geçici korunanlara bulaşıcı hastalık riskine karşı gerekli tarama aşılar yapılarak her türlü önlem alınacak. Üreme sağlığı konusunda bilgilendirme yapılacak, çocuklara yönelik ulusal taramalar uygulanacak.

Geçici korunanlara sağlanacak sağlık hizmetlerine karşılık olarak sağlık hizmet sunucularına bedel ödenmesinin zorunlu olduğu hallede SGK, genel sağlık sigortalıları için belirlenen fiyatların altına inemeyecek ve daha yüksek iskonto uygulayamayacak. Ödeme gücü bulunduğu halde hizmeti karşılanmayan kişilere ise aşılar hariç hiçbir sağlık hizmeti sunulamayacak.

Değişiklikler 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.

Diğer Haberler

  1. Türk Kara Kuvvetleri'nin 2235'inci kuruluş yıl dönümü İstanbul'da kutlandı
  2. AFAD ve TSK Venezuela’da arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor
  3. Mustafa Topaloğlu ‘Gangnam Style’a karşı ‘Bambam Star’ şarkısı ile başarı hedefliyor
  4. Manisa’da ot yangını sonrası taşlı sopalı kavga: 6 gözaltı
  5. ABB’den yağmur suyu mazgalları açıklaması
  6. Çanakkale’de denizde kaybolan kız çocuğunun cansız bedenine ulaşıldı
  7. Vali Varol'dan Kuşadası'na LGBT'li yolcuları getirecek kruvaziyerle ilgili açıklama
  8. Türkiye'den Venezuela'ya arama kurtarma ve insani yardım desteği
  9. Dereye düşen kamyonette kaybolan oğlunun cansız bedenine ulaşıldı; baba aranıyor
  10. Silivri'de otluk alanda çıkan yangın söndürüldü

© Copyright 2026

DHA