Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Yenilenmiş ürünler, dijital kimlikle satışa sunulacak

Ticaret Bakanlığı, yenilenmiş ürünlere yönelik yapılacak yeni düzenlemeyle, bu ürünlerde 14 gün şartsız iade hakkı ve dijital kimlik ile cihaz geçmişine erişim gibi hakların getirileceğini duyurdu.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yakın zamanda yürürlüğe girmesi öngörülen 'Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik' ile tüketicinin korunmasına yönelik ilave düzenlemeler getirildiği ve tüketici haklarının dünya standartlarının üzerine taşınarak sektöre güvenin daha da artacağı belirtildi. Düzenlemeyle, ikinci el cihaz alımının risk barındıran bir işlem olmaktan çıkarılarak neredeyse sıfır ürün güveninde bir alışveriş tecrübesine dönüştürüleceği, yaklaşımın köklü şekilde değiştirildiği kaydedilerek, "Bu kapsamda yenilenmiş cihazlar, daha sıkı denetim süreçlerinden geçirilen, dijital kimliğe sahip olan, şeffaf geçmiş bilgileri bulunan, şartsız iade güvencesi ile sunulan ürünler olarak tüketicilere arz edilecek. Bu dönüşümle birlikte Türkiye, ikinci el teknolojiler alanında dünyaya örnek olacak bir modele geçiş yapmaktadır" ifadelerine yer verildi.

'TELEVİZYONLAR DA YENİLEME KAPSAMINA ALINACAK'

Düzenleme kapsamında, yalnızca internet alışverişlerinde değil, fiziki mağazalardan satın alınan yenilenmiş ürünler için de 14 gün içinde hiçbir gerekçe gösterilmeden iade hakkı tanınacağı vurgulanarak, Yenilenmiş Ürün Bilgi Sistemi (YÜBİS) ile cihazların tüm süreçlerinin kayıt altına alınacağı bildirildi. YÜBİS ile her cihaz için dijital sicil oluşturulacağı belirtilerek, hangi parçaların değiştirildiği, cihazın hangi testlerden geçirildiği ve yenileme sürecinin nasıl ilerlediğinin tüketicilerin ulaşımına açık hale getirileceği ifade edildi.

Ödemelerde, yenileme merkezi güvencesinin sağlanacağı, kredi kartlı ödemelerin doğrudan yenileme merkezlerinin sanal POS sistemleri üzerinden yapılacağı, uygulama sayesinde tüketicilerin herhangi bir uyuşmazlık veya sorun yaşadıklarında güçlü ve kurumsal bir muhatapla karşılaşacakları ifade edildi.

Ayrıca televizyonların da yenileme kapsamına alınacağı belirtilerek, "Mevcut düzenlemede cep telefonları, tabletler, akıllı saatler, oyun konsolları ve modemler yenileme kapsamına tabi tutulurken, televizyonlar da listeye eklenerek yenilenmiş ürün kapsamı genişletilmektedir. Televizyonların kapsama alınması, yüksek değerli ürün segmentinde pazar hacmini büyütebilecek kritik bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Bu düzenlemeyle yüksek maliyetli ürünlerde oluşabilecek 'Bozulursa ne olur?' endişesi ortadan kaldırılmaktadır" denildi.

Diğer Haberler

  1. Çorum'da imam lojmanı ve boş bir ev yandı
  2. Çorum'da iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı
  3. Mersin’de zemin katında çökme meydana gelen bina tahliye edildi
  4. Kırıkkale'de hafif ticari aracın çarptığı yaya öldü
  5. 'Alihan Kuriş suç örgütü'ne yönelik operasyon; 19 tutuklama
  6. SPK’dan 48 kişi hakkında suç duyurusu kararı
  7. Tunceli’de otomobilin çarptığı yaya öldü
  8. İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 87'ye ulaştı
  9. Yönetmen Ezel Akay ve tutuklu kardeşinin uyuşturucu testleri pozitif çıktı
  10. Aydın’da uyuşturucu operasyonu: 71 şüpheli gözaltında

© Copyright 2026

DHA