Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Yurtta Cumhuriyet Bayramı coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurtta coşkuyla kutlandı.

ABONE OL
DHA

MEZUNLARIN BANDO TAKIMIYLA CUMHURİYET COŞKUSU

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde, aralarında öğretmen, akademisyen, bankacı, mühendis ile mimarların bulunduğu arkadaş grubu, oluşturdukları bando takımıyla, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Halk maske takıp, sosyal mesafeye uyan grubun gösterisine, coşkuyla eşlik etti.

Vakfıkebir ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü dolayısıyla farklı etkinlikler yapıldı. İlçedeki okullardan mezun olan ve okul yıllarında bando takımında yer alan, aralarında akademisyen, öğretmen, doktor, bankacı, mühendis ve mimarların yer aldığı arkadaş grubu, kurdukları 'Vakfıkebir Sivil Bando Takımı'yla ilçe halkına bayram gösterisi sundu. Özel hazırlattıkları Türk bayraklı tişörtlerle sokağa çıkan grubun gösterisi, ilgiyle izlendi.

SOSYAL MESAFELİ BANDOYA İLGİ

Vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla maske takıp, sosyal mesafeye uyarak yürüyüş yapan grubun gösterisine, coşkuyla eşlik etti. Grubun performansı alkış alırken, ellerinde Türk bayraklarını sallayan çocukların da ilgi odağı oldu. Çocukların yanı sıra gençler ve vatandaşlar bu anları, cep telefonu kameralarıyla görüntüledi. Hükümet Konağı'nda saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okuyan bando grubu, gösterilerine ilçe sokaklarında devam etti.

'BU İLGİ BİZİ GURURLANDIRDI'

Çalışmalara eşiyle birlikte katılan bando takımı kurucusu İnşaat Mühendisi Anıl Sağlam (33), ilgiden ötürü çok mutlu olduklarını belirterek, "Çok mutluyuz, heyecanlıyız. Bu ilgi bizi gururlandırıyor. Eski yılları yine yad ettik" dedi.

Orman Mühendisi Zeynep Sağlam da, "İnsanlar artık her bayramda bize 'sahne alacak mısınız?' diyerek heyecanla bekliyor. Halkımız tüm coşkusuyla yanımızda. Bu organizasyonda emeği olan başta eşim olmak üzere tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Herkesin bayramını kutluyorum" diye konuştu.

'CUMHURİYETİN YILMAZ BEKÇİLERİYİZ'

Bankacı Sedanur Çakır ise gurupta yer almaktan dolayı gurur duyduğunu söyleyerek, "Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin yılmaz bekçileriyiz. Bu değeri çocuklarımıza devredeceğiz inşallah" dedi.

'BU COŞKU İLELEBET SÜRECEK'

Temel Durmuş, "İlk izlediğimde gözlerim yaşarmıştı. Şimdi buradayız, çok gururlandık. Cumhuriyet sahip çıkacağımız en önemli değerimiz" diye konuştu.

Esra Tan ise "Cumhuriyetimizin 97'nci yılını saygıya kutluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Bu coşku ilelebet sürecek" dedi. Fatih TURAN- Selman KUTLU/VAKFIKEBİR(Trabzon), (DHA)

TARİHİ BATIKTA 29 EKİM COŞKUSU

Antalya'da dalgıçlar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı tarihi St. Didier batığına dalıp, dev Atatürk posteri açarak kutladı. Su altı kameralarıyla görüntülenen bu anlar, sosyal medyada ilgi gördü.

Antalya Yat Limanı açığında 1942 yılında batırılan St. Didier gemisine, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 'cumhuriyet dalışı' gerçekleştirildi. Dalışı organize eden Türkiye Su Altı Federasyonu İl Temsilcisi İsa Alemdar, batık üzerinde dev Atatürk posteri açtı. Bu anlar, su altı kameralarıyla anbean görüntülendi. Daha sonra sosyal medya üzerinde yayınlanan görüntüler, yoğun ilgi gördü.

Tarihi batığın önemine dikkat çeken İsa Alemdar, ambarlarında silah, mermi, bomba, tank paleti ve askeri araç ekipmanının yanı sıra farklı mühimmat bulunduğunu söyledi. St. Didier batığının Antalya için önemli hazine olduğunu kaydeden Alemdar, "Cumhuriyet Bayramı'mızı burada kutlamak bize mutluluk verdi. Böyle önemli bir günde bugünün anlam ve önemine dikkat çekmek bizlerin görevi. Nice 29 Ekim'lere, nice bayramları kutlamak dileğiyle" diye konuştu.

Dalış etkinliğine katılan Akdeniz Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi Belçikalı Najama Loforce ise su altında çok heyecanlandığını söyledi. Loforce, "Bir Belçikalı olarak arkadaşlarımın cumhuriyet heyecanına ben de ortak oldum. Mustafa Kemal Atatürk'ü çok seven birisiyim. Su altında Atatürk posterini tutan dalgıçlardan birisi de bendim. Çok heyecanlandım" dedi.İbrahim LALELİ/ANHTALYA, (DHA)

YÜZLERCE MOTOSİKLETLİ KÖPRÜYÜ GEÇEREK ŞEHİTLİĞE GİTTİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yüzlerce motosikletli, Türk Bayrakları ile donattıkları motosikletlerini Bağdat Caddesi’nden Edirnekapı Şehitliği’ne sürdü. Motosikletlilerin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçişi, havadan da fotoğraflandı.


Cumhuriyetin ilan edilişinin 97’nci yıldönümünde yüzlerce motosikletli, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamak için bir araya geldi. Türk bayraklarıyla donattıkları araçlarıyla, Bağdat Caddesi Suadiye’de toplanan motosikletliler, coşkuyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçerek Edirnekapı Şehitliği’ne geldi. Bağdat Caddesi’ndeki vatandaşlar da motosikletlileri ilgiyle izledi. Kimi vatandaş o anları cep telefonu kameralarıyla kaydetti. Edirnekapı Şehitliği’nde Türk Bayrağı açarak saygı duruşunda bulunan sürücüler, burada İstiklal Marşı ve andımızı okudu. Motosikletliler daha sonra dua okuyarak, şehitlikten ayrıldı. Türk Bayraklarıyla süslenen yüzlerce motosikletin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçişi, havadan da fotoğraflandı.


"GELENEKSEL OLARAK BU KORTEJİ YAPIYORUZ"

Motosiklet sürücülerinden Yalçın Bartsis, "Biz zaten her 29 Ekim’de Türkiye Motosiklet Platformunun önderliğinde İstanbul’daki bütün motorcular geleneksel olarak bu korteji yapıyoruz. Bu sene yine bu amaçla bir araya geldik. Pandemi dolayısıyla önlemlerimizi almaya çalıştık. Sosyal mesafeyi korumaya çalışıyoruz. Ama maalesef bu coşku bazen bu kuralları bozuyor. Her sene, Bağdat Caddesi’nden başlayıp, Edirnekapı Şehitliği’ne kadar bu sürüşü gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.


"CUMHURİYETİMİZİ HER ZAMAN COŞKUYLA KUTLAYACAĞIZ"

Korteje her yıl katıldığını ifade eden Banu Avcı, "Çok duyguluyuz şu anda. Hiçbir şeyin bizi yıldırmayacağını bir kez daha göstermek istedik. Duyguyla anıyoruz. Atatürk ve silah arkadaşlarını anıyoruz, Cumhuriyetimizi kutluyoruz. Onurlu ve gururluyuz. Cumhuriyetimizi her zaman coşkuyla kutlayacağız" şeklinde konuştu. Beyza Nur GÜLER-Ali AKSOYER-Güven USTA/İSTANBUL, (DHA)

TRAKYA’DA 29 EKİM COŞKUSU, YAĞMUR ALTINDA KUTLANDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97’nci yıl dönümü Trakya genelinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, Valilik bahçesinde düzenlenen törenle kent protokolünün bayram tebriklerini kabul ederken, Keşan ilçesi, Tekirdağ merkez ve Çorlu ilçesinde törenler yağmur altında gerçekleştirildi.

Edirne Valiliği tarafından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla valilik bahçesinde tören düzenlendi. Törene, Edirne Valisi Ekrem Canalp, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kamu kurum ve kuruluş ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Törende konuşan Vali Ekrem Canalp, Cumhuriyet’in Türk milletinin karakteri ve geleneklerine en uygun idare şekli olduğunu ifade etti.

‘CUMHURİYET, GEÇMİŞİMİZİ GELECEĞE BAĞLAYAN KÖPRÜDÜR’

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir inanç ve kararlılıkla kazanılan zaferin 97 yıl önce Cumhuriyet ile taçlandırıldığını dile getiren Vali Canalp, “Cumhuriyet, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesi ile, Türk Milletinin karakterine ve geleneklerine en uygun idaredir. Cumhuriyet milletimizin şanlı geçmişini, umut dolu geleceğine bağlayan köprüdür. Milletimizi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkartacak olan yönetim şeklidir. Cumhuriyet, hâkimiyeti kayıtsız şartsız millete vermektir. Halkın geleceğini bizzat kendisinin belirlediği rejimin adıdır. Bugün 97 yıllık Cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde ülkemiz, dünyanın en güçlü ülkelerinden ve ordumuz da dünyanın en güçlü ordularından biridir” dedi.

KEŞAN'DA YAĞMUR ALTINDA KUTLAMA

Edirne'nin Keşan ilçesinde ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, sağanak yağış altında kutlandı. Yağış nedeniyle Keşan Hükümet Konağı bahçesi ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önüne belediye ekiplerince seyyar tenteler kuruldu. Saat 09.30'da Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, hükümet konağı önünde maske ve sosyal mesafe kuralına uygun olarak tebrikleri kabul etti. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önündeki tören ise saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Kaymakam Yılmaz, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün daima inandığı ve güvendiği Türk milletinden aldığı güçle acımasız tuzakları, entrikaları, ihanet ve ateş çemberlerini bir bir aşarak, tarih boyunca hür yaşamış Türk milletine zamanın büyük devletleri tarafından takılmak istenen esaret zincirini paramparça ederek bizlere armağan ettiği, kendi ifadesiyle en büyük eserinin 97'nci yıl dönümü kutlu olsun" diye konuştu.

Tören, Keşan Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle son buldu.

TEKİRDAĞ’DA DA YAĞMUR ALTINDA TÖREN

Kutlamalar kapsamında Tekirdağ’da da Valilik önünde bulunan Atatürk heykeline çelenk koyma töreni gerçekleştirildi. Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen törene Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, İlhami Özcan Aygun, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Vali Aziz Yıldırım; “Pandemi şartlarında Cumhuriyetimizin 97’nci yıl dönümünü kutluyoruz hep birlikte. Bütün bu olumsuz şartlara rağmen vatandaşımızı ve ilimizin idarecilerini burada görmek, öğrencilerimiz ile beraber olmak Cumhuriyete ne kadar çok değer verdiğimizin göstergesidir” ifadelerini kullandı.

ÇORLU’DA TÖREN, KAPALI ALANDA DEVAM ETTİ

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı, Kaymakam Cafer Sarılı, 5'nci Kolordu ve Garnizon Komutan Tümgeneral Tevfik Algan, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt'un kaymakamlık binası önünde tebrikleri kabulü ile başladı. Kaymakamlık binası önünde gerçekleştirilen törenin ardından yağışlı hava sebebiyle program bir kafenin kapalı alanında devam etti. Burada konuşan Kaymakam Cafer Sarılı, Cumhuriyet’in 97’nci yıl dönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşku içinde kutladıklarını ifade etti. Sarılı, “Cumhuriyet bizler için sadece bir yönetim şekli değil tarihimizin en büyük, en kapsamlı çağdaşlaşma hareketi olmuştur. Atatürk’ün ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet’in getirdiği yenilikler bilime, akılcılığa ve özgür düşünceye dayalı Çağdaş Türkiye'nin temellerini atarak azmin, birlik ve beraberliğin ayrıca ulusal egemenliğin sembolü olmuş ve bu topraklar üzerinde yaşayan her bireyin ufkunu genişleterek ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımıza dinamizm kazandırmıştır" dedi.

Daha sonra, yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Mehmet YİRUN- Ünsal YÜCEL- Ruhan YALÇIN- Olgay GÜLER/EDİRNE- TEKİRDAĞ- ÇORLU (DHA)

KAŞ'TA 60 TEKNEYLE, MEİS ADASI ÖNÜNDE CUMHURİYET COŞKUSU

Cumhuriyet Bayramı'nın 97’nci yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Antalya'nın Kaş ilçesinde, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle süslenen 60 tekne eşliğinde denizde kutlama yapıldı. Denize açılan teknelerle Yunanistan'ın Meis Adası önünde, Türk karasuları sınırına kadar gelinerek, marşlar eşliğinde geçiş yapıldı. Türk Sahil Güvenlik Botu'nun da eşlik ettiği tekneler, daha sonra marinaya döndü.

Kaş'ta, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ve Cumhuriyet Bayramı'nın 97’nci yıl dönümü denizde coşku ile kutladı. İstanbullu iş insanı İlhan Aytura'nın 3 yıl önce 10 tekneyle denize taşıdığı kutlamalar, bu yıl 60 tekneyle yapıldı. Bir araya gelerek arka arkaya dizilen 60 teknede bulunanlar bu sabah saat 09.00'u gösterdiğinde denizde 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından bayrak ve Atatürk posterleriyle süslenen tekneler, Kaş önlerine doğru sıra ile yol almaya başladı. Bu sırada teknelerden biri 10. Yıl Marşı ve İzmir Marşı'nı çaldı. Bir tekne de Limanağzı'nda bulunan Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı fırkateyni selamladı. Yunanistan'ın Meis Adası ile Kaş ilçesinin 2 kilometre yakınlaştığı noktadan geçen tekneler, Kaş önüne geldi. Burada çember oluşturan tekneler, bir gösteri yaptı. Ardından Meis Adası önlerine doğru yol almaya başladı. Meis Adası'na doğru yapılan yolculukta, teknelere bir Sahil Güvenlik Botu eşlik etti. Sahil Güvenlik Botu tam Türk kara suları sınırında durarak teknelerin Meis önünden sorunsuz biçimde geçmesini sağladı. Bir ara denizin üstünde çok kısa oluşan gökkuşağı kutlamalara renk kattı.

Tekneler Meis Adası önünden geçerken sürekli olarak İzmir Marşı ve 10. Yıl Marşı çaldı. Tekneciler klakson çalarak Meis Adası'na selam gönderdi. Meis Adası'nda ise teknelerin geçişi sırasında tam bir sessizlik hakim olduğu gözlendi. Yunan savaş gemisi de görünmedi. Tekneler Meis Adası geçişinin ardından tekrar Kaş Setur Marina'ya döndü. Teknelerin geçişi sırasında 1917 yılında Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'in Meis'i bombaladığı noktadan da duman çıkışı yapıldı.

Denizde Cumhuriyet coşkusuna İstanbul'dan gelerek katılan iş insanı Tolga Tekdurmaz, "97 yıldır büyük coşku ile kutlanan Cumhuriyet Bayramı'nı 3 yıldır Kaş'ta denizlere, mavi vatana taşıdık. Meis'teki dostlarımızı selamladık. Böylece Cumhuriyet Bayramı'mızı denizlerde coşku ile kutladık" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ(Antalya), (DHA)

BEŞİKDÜZÜ'NDE AT YARIŞLI CUMHURİYET COŞKUSU

TRABZON'un Beşikdüzü ilçesinde, sahilde oluşturulan hipodromda düzenlenen rahvan at yarışlarıyla, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, kutlandı.

Beşikdüzü ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü dolayısıyla farklı etkinlikler yapıldı. İlçede sahil dolgu alanında bu yıl 3'üncü düzenlenen rahvan at yarışı etkinliğiyle, Cumhuriyet Bayramı kutlandı. Alanda oluşturulan hipodromda boy gösteren atlar, çevre sakinlerinin yanı sıra ellerinde Türk bayraklarını sallayan çocukların ilgi odağı oldu. Çevredeki kayalıklara çıkan çok sayıda kişi de il ve il dışından yaklaşık 50 atın katıldığı kıyasıya geçen yarışları, ilgiyle izledi. 4 kategorideki yarışlarda başarı elde eden at sahipleri de kupayla ödüllendirildi. Etkinlikte, ilçedeki yelken kulübü sporcularının denizdeki gösterisi de beğeni topladı.

'BU BİR AŞK'

Ordu'dan gelen Sinan Günel, "Bugün bayram; atlarımızın da tarihimiz savaşları kazanmamızda rolleri çok büyük. Onları seviyor, özenle bakıyoruz. Şimdi ihtiyaç yok deniyor ama asıl bizim bunların ruhuna, özgürlüğüne ihtiyacımız var. Eskiden onları bizi taşımıştı, şimdi görev bizde, biz onları bakıp taşımalıyız. Yarışlara katıldık, herkesin bayramı kutlu olsun" diye konuştu.

Yarışa katılan Mustafa Gündoğdu, emeği geçenlere teşekkür ederek, "Geleneksel etkinliğimiz sürüyor. Bu sevda nesilden nesle devam etmeli. Bu bir aşk. Herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun" dedi.

Trabzon'da bir ilke imza atıldığını söyleyen Osman Yanık da bu tür organizasyonların devamlılığı için kendilerine daha çok katkı sağlanması gerektiğini belirtti.

'ATA BİNİP KOŞASIM GELDİ'

Yarışları yakından ilgiyle izleyen Niyazi Akdoğan da "Cumhuriyete yakışan bir yarışa imza atıldı. Çok güzel oldu. Atları çok seviyoruz. Sırf bu yarış için buraya geldim. İzlerken hatta ata binip koşasım geldi" şeklinde konuştu. Fatih TURAN- Selman KUTLU/BEŞİKDÜZÜ (Trabzon), (DHA)

KADIKÖY'DE KLASİK OTOMOBİLLERDEN CUMHURİYET KONVOYU

Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) üyeleri, Kadıköy’de onlarca klasik otomobilden oluşan konvoy ile Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.Renkli görüntülerin yaşandığı konvoya çevredeki vatandaşlar ve araçlarda eşlik etti.Konvoy drone ile havadan da fotoğraflandı.


Klasik otomobiller Hasanpaşa’da Kadıköy Belediyesi önünde bir araya geldi. Cumhuriyetin kuruluşunun 97'inci yılı dolayısıyla onlarca klasik otomobil yollara çıktı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle süslenen klasik otomobil bir araya gelerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını coşkuyla kutladı. İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği tarafından düzenlenen programa klasik otomobil tutkunları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Klasik otomobiller, renkli görüntüler eşliğinde Kadıköy caddelerinde konvoy halinde ilerledi.Çevredeki vatandaşlarda cam ve balkonlara çıkarak elerindeki bayrakları sallayarak kutlamalara katıldı.Yol boyunca vatandaşlara nostaljik anlar yaşatan klasik otomobillerden oluşan konvoy geçişi Hasanpaşa’da sona erdi.


İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği üyesi Serkan Okay da “Cumhuriyetimizin 97. Yılı anısına İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği olarak bir konvoy oluşturduk. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının bize yaktığı Cunhuriyet meşalesini, gelecek nesillere taşımak adına her yıl olduğu gibi bayraklarla balonlarla süslenmiş araçlarımızla Cumhuriyet coşkusunu yaşamaya çalışacağız” diye konuştu. Yeliz Çalış “Çok mutluyuz,Cumhuriyetin 97.yılı. Çocuklarımızı da getirdik bu güzel güne.Koronavirüsün bir an önce bitmesi ve daha büyük coşkuyla daha kalabalık kutlamak istiyoruz “diye konuştu. Cengiz ÇOBAN-İsa ALMAÇAYIR-Murat KORKMAZ-İSTANBUL, (DHA)

BİTLİS'TE 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI TÖRENLE KUTLANDI

Bitlis'te, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97’nci yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Bitlis Valiliği bahçesinde gerçekleştirilen törene, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, İl Jandarma Komutanı Nail İlbey, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Belediye Başkan Vekili Necmi Menteş, Vali yardımcıları, kurum amirleri, askeri erkan ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kutlama mesajıyla devam etti.

Bitlis Valisi Oktay Çağatay, günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada Cumhuriyetin 97'nci yıl dönümünü milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bugün bu meydanda, devletimizin ve cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu ve bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin 97'nci yıl dönümünü milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ülke ve millet olarak daha da kuvvetli olmak ve karşımıza çıkan engelleri aşmak için ihtiyacımız olan en önemli husus, birlik ve beraberliktir. İstiklal Mücadelesindeki başarımızı nasıl birlik ve beraberliğimize borçluysak, bugün önümüze çıkabilecek engelleri aşmak için yine, birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Bugün de, yarın da önümüze çıkan ve çıkabilecek her türlü engel karşısındaki en büyük değerimiz ve dayanağımız bu birlik ve beraberlik duygumuzdur."

Konuşmaların ardından Bitlis Valisi Oktay Çağatay ve Belediye Başkan Vekili Necmi Menteş tebrikleri kabul etti. Özcan ÇİRİŞ- Ceren KURTYE/BİTLİS, (DHA)

DİYARBAKIR'DA TÜRK BAYRAKLI MOTOSİKLETLERLE 29 KİLOMETRELİK KONVOY YAPTILAR

Diyarbakır'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü nedeniyle, 50 motosiklet sürücüsü bir araya gelerek Türk bayraklarıyla süsledikleri motosikletleriyle kent içinde 29 kilometrelik sürüş gerçekleştirdi.

Diyarbakır'da, 50 motosiklet sürücüsü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 97'nci kuruluş yıl dönümünü, Türk bayraklı motosikletleriyle, kent içinde turladı. Diyarbakır Stadyumu'nda başlatılan ve valilik önünde son bulan 29 kilometrelik sürüş sırasında konvoya, çevredeki vatandaşlar da alkışlarıyla; araçtakiler ise kornalarla destek verdi.

'BU ZAFERE BİZ DE DİYARBAKIR'DA ORTAK OLUYORUZ'

Etkinlik öncesi konuşan Chopper Diyarbakır Motosiklet Grubu Başkanı Volkan Er, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılmak için Diyarbakır'da böylesi bir etkinliği 2'nci kezdir düzenlediklerini ifade ederek, "Tüm Türkiye'de kutlanan bu zafere biz de Diyarbakır'da ortak oluyoruz. Mardin ve Diyarbakır'da katılan arkadaşlarımız var. Hepsine teşekkür ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onun silah arkadaşları ve gaziler ile şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Tüm Türkiye'ye kutlu olsun" dedi.

'GELENEKSEL OLARAK BUNA DEVAM EDECEĞİZ"

Diyarbakır Gezgin Motorcular Başkan yardımcısı Mehmet Baltacı ise cumhuriyet kutlamalarına farkındalık oluşturmak amacıyla 50 motosiklet sürücüyle bir araya geldiklerini belirterek, "Farkındalık yaratmak istedik. Etkinlik, 50 motosikletle yapılıyor. Bu etkinliğimizi geleneksel hale getireceğiz" diye konuştu,

Kadın motosiklet sürücüsü Müjde Ünal, etkinliğe katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Burak EMEK- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, (DHA)

AKSARAY’DA 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLANDI

Aksaray'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen törende, ilk olarak Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu tebrikleri kabul etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Hamza Aydoğdu, ''Şüphesiz, bugünlere kolay gelinmemiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, aziz Türk milletinin, yedi düvele karşı verdiği, destansı bir kahramanlık vardır. 'Aç yaşarız. Susuz yaşarız. Ama vatansız yaşamayız, Ya istiklal ya ölüm' diye haykıran bir milletin çığlıkları vardır" dedi.

Tören şiirlerin okunması ve ödüllerin verilmesinin ardından sona erdi. Erkan ALTUNTAŞ/AKSARAY, (DHA)

KONYA'DA 29 EKİM KUTLAMASI

Konya'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü, koronavirüs tedbirleri kapsamında düzenlenen törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü dolayısıyla Kültür Park'ta kutlama töreni düzenlendi. Törene Konya Valisi Vahdettin Özkan, Garnizon ve 3'üncü Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Fidan Yüksel ile Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve protokol üyeleri katıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında tören alanına sınırlı sayıda kent sakini alındı. Törene aileleriyle gelen çocuklar, ellerinde Türk bayrakları taşıdı. Törende Vali Özkan, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Tören, Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisiyle son buldu. Hasan DÖNMEZ- Muhammed Salih BÜYÜKSAMANCI/KONYA, (DHA)

TOKAT'TA 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI TÖRENLE KUTLANDI

Tokat'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenle kutlandı.

​Kentte, Cumhuriyet'in ilanının 97'ncı yıl dönümü kutlamaları, Vali Ozan Balcı'nın Valilik önünde tebrikleri kabulüyle başladı. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Tokat Valisi Ozan Balcı, Garnizon ve 48'inci Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Rıfat Dönel, AK Parti Milletvekilleri Yusuf Beyazıt, Mustafa Arslan, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kınay, kurum ve kuruluş müdürleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve askeri erkan katıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında il protokolü maske ve sosyal mesafe kuralına uyarak, tören alanında yerlerini aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Törende konuşan Vali Ozan Balcı, "Bugün Cumhuriyetimizin 97'nci yıl dönümünü kutlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu vesile bizim bağımsızlığımızı ve çağdaş medeniyetin tüm imkanlarından yaralanmamızdan sağlayan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnetle anıyorum" dedi.

Vali Balcı'nın konuşmasının ardından şiirlerin okunmasıyla program son buldu. Fatih YILMAZ/TOKAT, (DHA)

ESKİŞEHİR'DE 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI TÖRENLE KUTLANDI

Eskişehir'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet'in ilanının 97’nci yıl dönümü Vilayet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, AK Parti Eskişehir Milletvekileri Harun Karacan, Emine Nur Günay, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Törende yaptığı konuşmasında Vali Ayyıldız, Cumhuriyet'in demokratik, çağdaş ve sosyal hukuk devletini gerçekleştirmenin temel dayanağı olduğunu belirterek, "Bu anlamlı gün vesilesiyle; Türkiye Cumhuriyeti’ni sarsılmaz temeller üzerine kuran Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere istiklalimizin bütün kahramanlarını, devletimizin bekası için sınır içi ve sınır dışında terörle mücadelede fedayı can eden vatan evlatlarımızı, 15 Temmuz şehitlerimizi hürmetle, rahmetle, minnetle yadediyorum. İçinde bulunduğumuz Covid-19 sürecine rastlasa da destanını kalbimize yazdığımız, eğilmez başımıza taç yaptığımız Cumhuriyet, bütün anlam ve değerleriyle en kıymetli hazinemizdir" dedi. Hakan TÜRKTAN-Caner AKSU/ESKİŞEHİR, (DHA)

CUMHURİYETİN 97'NCİ YIL DÖNÜMÜ DİYARBAKIR'DA COŞKUYLA KUTLANDI

DİYARBAKIR'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, cumhuriyetin 'milli vizyon' olduğunu belirterek, 15 Temmuz'da, İdlib'de, Cerablus'ta, Akdeniz'de, Libya'da verilen mücadelenin, Kurtuluş Savaşı'nda verilen mücadelenin kardeşi olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet'inin kuruluşunun 97'nci yıl dönümü kutlamaları, Diyarbakır Valiliği'nce düzenlenen çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Valilik makamında yapılan törenin ardından kutlamalar, Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nın önündü sürdü. Vali Münir Karaloğlu, 7'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Başoğlu, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, askeri yetkililer ve vatandaşların katıldığı tören, saygı duruşunda bulunmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

CUMHURİYET MİLLİ VİZYONUMUZDUR

Koronavirüs önlemleri altında yapılan törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, sözlerine Diyarbakırlıların Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak başladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kolay kurulmadığını anlatan Vali Karaloğlu, 15 Temmuz'da, İdlib'de, Cerablus'ta, Akdeniz'de, Libya'da, dünyanın dört bucağında verilen mücadelenin, Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadelenin kardeşi olduğunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin 'milli vizyon' olduğuna vurgu yapan Vali Karaloğlu, "Türkiye Cumhuriyeti 20'nci yüzyılda milletimizin kurduğu son devlettir. Bu devlet kolay kurulmadı. Bu devleti, alnına kına yakarak çocuğunu cepheye gönderen analarımız kurdu. Okuluna, sınıfına, gençliğine yüz çevirip, vatan için düşman üzerine atılan gençlerimiz kurdu. Ben aç kalayım yeter ki kahramanlarımız doysun diye buğdayını, ekmeğini, yağını askere gönderen çiftçilerimiz kurdu. Sırtında ağırlığınca mermi taşıyan kadınlarımız kurdu. Bu devleti 'canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda' diyen dedelerimiz, ninelerimiz, kahramanlarımız kurdu. Fikri, düşüncesi, etnik kimliği, mezhebi hiçbir ayrım gözetmeden vatan için bir olanlar, birlik olanlar kurdu cumhuriyetimizi. İmkansızlıklar içinde bize yaşamaktan onur duyduğumuz bir devlet, bir cumhuriyet bıraktılar. Bugün alnımız açık, başımız dik, hak davamızı savunuyorsak, bugün mazlum milletlerin sesi olan bir devletimiz varsa, cumhuriyetimizi kuran milli ruh, milli şuur, milli duruş sayesindedir. Yegane kalemiz bu ruhtur. Bu ruhun ve şuurun yenemeyeceği düşman ve aşamayacağı engel yoktur. Cumhuriyet milli vizyonumuzdur. 15 Temmuz'da, İdlib'de, Cerablus'ta, Akdeniz'de, Libya'da, dünyanın dört bucağında verdiğimiz mücadele, Kurtuluş Savaşı'nda verdiğimiz mücadelenin kardeşidir. Var olma irademizin teyididir. O gün ne kadar kararlıysak bugün o kadar kararlıyız. O gün imkansız yoktu, bugün de yok" dedi. Mehmet Mucahit CEYLAN-Nurettin FİDANCAN/DİYARBAKIR, (DHA)

ÇANAKKALE’DE CUMHURİYET BAYRAMI KUTLANDI

Çanakkale’de, Cumhuriyet'in 97’nci kuruluş yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen törene; AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende konuşan Vali İlhami Aktaş, “Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 97’nci yıldönümünü tüm dünyayı etkisi altına almış olan pandemi şartlarından dolayı istediğimiz ve arzuladığımız coşkuyla kutlayamamamızın derin acısını hissetmekteyim. Buruk bir şekilde kutladığımız son bayram olmasını temenni ediyorum. Tek gayesi halkın refahı ve mutluluğu olan Cumhuriyeti ve onun kurucusu olan Atatürk’ü iyi anlayıp ona göre geleceğimizi planlamalıyız. 97 yıl sonra geldiğimiz bugünlerde Cumhuriyet’in kazanımlarıyla ülkemiz bölgesinde önemli bir güç haline gelmiştir. Dış güçlerin maşası terör örgütlerine gereken dersler verilmiş, terörle mücadelede devletimiz tam bir üstünlük sağlamıştır. Uluslararası alanda da her geçen gün etkinliği artan, artık ne dediği ve ne diyeceği önemli olan büyük ve güçlü bir Türkiye vardır. Her türlü iç ve dış tehdide rağmen ülkemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde 2023 hedeflerine hızla ilerlemektedir” dedi. Burak GEZEN/ÇANAKKALE, (DHA)

MALATYA'DA 29 EKİM COŞKUSU

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 97'nci yıl dönümü, Malatya'da düzenlenen törenle kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 97'nci yılı, koronavirüs tedbirleri kapsamında Malatya'da düzenlenen törenle kutlandı. 15 Temmuz Millet Meydanı'nda valilik önünde yapılan törene Malatya Valisi Aydın Baruş, 2'nci Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Selami Arslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Vali Aydın Baruş, cumhuriyetin 97'nci yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Konuşmanın ardından 2'nci Ordu Garnizon Komutanlığı Bando Takımı ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mehter Takımı konser verdi. Taha AYHAN/MALATYA, (DHA)

PALANDÖKEN'İN ZİRVESİNE 'CUMHURİYET TIRMANIŞI'

Erzurum Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü, Büyükşehir Belediyesi Ejder3200 tarafından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Palandöken'in 3 bin 176 metredeki zirvesine 'cumhuriyet tırmanışı' gerçekleştirildi. Tırmanış, zirvede açılan bayrak ve Atatürk posteri ile sona erdi.

Palandöken'in 2 bin 400 rakımındaki otelin önüne saat 09.30'da otobüslerle gelen Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü öğrencilerine Büyükşehir Belediyesi Ejder3200, Büyükşehir Belediyesi Gençlik Aktivasyon Merkezi üyeleri ve vatandaşların eşlik ettiği 97 kişilik ekip, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) eski Başkanı Alaattin Karaca önderliğinde tırmanışa geçti. Güneşli havada, tek sıra halinde zirveye yürüyen grup, anlamlı tırmanış gerçekleştirdi. Palandöken'in 2 bin 900 rakımında, yaklaşık 10 dakikalık ihtiyaç molası veren dağcılar, selfie çekerek, cumhuriyetin 97'nci yıl dönümünü ölümsüzleştirdi. TDF eski Başkanı Karaca, 29 Ekim tırmanışına katılanları kutlarken, ilk kez tırmanacak gençlere neler yapmaları gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Tırmanışa ilk kez katılan Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Alev Coşkun, "Erzurumluyum. Bugün cumhuriyetimiz ilan edildi. Tüm zorluklara göğüs gerip tırmanışı gerçekleştirdik. Böylesine anlamlı bir etkinliğin içinde olmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Pınar Koç ise, “Çok heyecanlıyım. Zirvede Türk bayrağını ve Atatürk posterini açıp cumhuriyeti coşkuyla kutlayacağız. Cumhuriyetin 97'nci yıl dönümünü 97 kişi ile anıyoruz” dedi.

Yaklaşık 2,5 saat tırmandıktan sonra Palandöken'in zirvesine çıkan dağcılar, bir süre dinlendikten sonra dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri açıp, saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı okuyarak, inişe geçti. Etkinlik sonunda gençler, Azerbaycan bayrağını da zirvede açarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Turgay İPEK/ERZURUM, (DHA),

ANKARA'DA KLASİK OTOMOBİLLERLE CUMHURİYET KUTLAMASI

Ankara'da, klasik otomobil tutkunları, araçlarıyla sokaklarda tur atarak Cumhuriyet'in 97'nci yıl dönümünü kutladı.

Altındağ Belediyesi ile Ankara Klasik Otomobilciler Kulübü’nün organize ettiği etkinlikte, 1940'lı yıllardan 1970'li yıllara kadar, bir döneme damgasını vurmuş ve Türk bayraklarıyla süslenmiş 60’tan fazla klasik otomobil ile Cumhuriyetin 97'nci yılında, Cumhuriyet Bayramı konvoyu oluşturuldu. Vatandaşlar, bayraklarla süslenen klasik otomobillere büyük ilgi gösterdi. Konvoy, Ulucanlar Cezaevi önünden başlayarak, kale ve Turgut Özal Bulvarı’ndan devam edip, Altınköy'de sona erdi.

'CUMHURİYETİN KURULDUĞU TOPRAKLARDA KUTLUYORUZ'

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Cumhuriyetin kuruluşunun 97’nci yıl dönümünü coşkulu bir şekilde kutladıklarını belirterek "Cumhuriyetimiz Ankara'da Altındağ'da kuruldu. Birinci Meclis'te, Altındağ'da ilan edildi. 97’nci yılında bizde bu anlamlı kutlamayı, klasik otomobillerimizle birlikte Ankara sokaklarında, Cumhuriyetin kurulduğu topraklarda halkımızla birlikte coşkulu bir şekilde kutluyoruz. Cumhuriyeti en güzel şekilde gelecek kuşaklara aktarmak için, bu topraklardan bütün dünyaya haykırıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet bağımsız bir şekilde varlığını sürdürecektir. Atatürk'ün en büyük eserim dediği Cumhuriyet emin ellerdedir" dedi. Haluk KARAASLAN-Celal ATALAY/ANKARA, (DHA)

Diğer Haberler

  1. Ankara Valiliği'nden 'kuvvetli yağış' uyarısı
  2. Kolonya karışımlı içecek içen Erdem, evinde ölü bulundu
  3. Yılanın ısırdığı kadın, hayatını kaybetti
  4. Zakkumlar çiçek açtı, dağlar renklendi
  5. İnşaat halindeki apartmanın asansör boşluğuna düşen emlakçı öldü
  6. Cipin arkadan çarptığı otomobilden savrulan kadın öldü, 1'i bebek 7 kişi yaralı
  7. Elektrikli ısıtıcıdan çıkan yangında öldü
  8. Batman’da silahlı alacak kavgası: 5 yaralı
  9. 4 ilde uluslararası uyuşturucu ticareti operasyonunda 19 gözaltı
  10. Tanju Özcan'dan, 2 bin 330 hektarlık alanda maden arama ruhsatı tepkisi

© Copyright 2024

DHA