Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Kayıp Coğrafyanın İzinde: Doğu Türkistan Seyahatnamesi' lansmanı yapıldı

Ketebe Yayınları, gazeteci-yazar Taha Kılınç'ın yeni eseri 'Kayıp Coğrafyanın İzinde: Doğu Türkistan Seyahatnamesi' için tanıtım toplantısı düzenledi. Taksim Camii Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen lansman, akademisyenlerden gazetecilere, sivil toplum temsilcilerinden yayın dünyasının önemli isimlerine kadar geniş bir katılımla gerçekleşti.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Taha Kılınç, kitabın yalnızca bir seyahat anlatısı olmadığını, aynı zamanda 'unutulmuş bir coğrafyanın güncel tanıklığı' olarak kaleme alındığını dile getirdi. Kılınç, 2025 yılında Gulca'dan Kaşgar'a, Yarkent'ten Hoten, Urumçi ve Turfan'a uzanan yolculuğunda edindiği izlenimleri aktarırken, Doğu Türkistan halkının yüzyıllardır süren varoluş mücadelesine dikkat çekti. Kılınç konuşmasında, “Bugün Doğu Türkistan'da camilerin minareleri sökülüyor, türbeler yerle bir ediliyor, mezarlıklar yok ediliyor. Başörtüsü yasaklanıyor, ibadet edenler takip altına alınıyor. Bir milletin hafızası sistematik olarak silinmeye çalışılıyor. Bu kitap, bu yok edilişin sessiz tanığıdır" ifadelerini kullandı.

TARİHSEL DERİNLİKTEN GÜNCEL GERÇEKLİĞE

Eser, yalnızca günümüz tanıklığını değil, aynı zamanda Kaşgarya Emirliği, Şarki Türkistan Cumhuriyetleri, Abdulkadir Dâmolla ve Osman Batur gibi figürlerle bölgenin tarihsel hafızasını da ele alıyor. Katılımcılar, kitabın hem tarihî arka plan hem de sahadan derlenen gözlemlerle zenginleştirilmiş anlatısını, Doğu Türkistan meselesine dair özgün ve derinlikli bir kaynak olarak değerlendirdi.

Seyahat boyunca yazarın kendisinin çektiği fotoğraflarla zenginleştirilen kitap, yalnızca sözlü tanıklık değil, aynı zamanda görsel bir bellek kaydı sunuyor. Renkli baskı ve özel tasarımıyla da öne çıkan eser, hem akademisyenlere hem de konuya ilgi duyan genel okuyucuya hitap ediyor.

 

 

Diğer Haberler

  1. Teknolojik dönüşüm için geri sayım başladı
  2. Uzak Şehir'e ödül
  3. İstanbul Festivali’nde Semicenk ve Yıldız Tilbe sahne aldı
  4. Strategy Dergisi’nin 34’üncü sayısı okurlarla buluştu
  5. Haysiyet'ten ilk set ‘selfie’si
  6. 'Yapay Zeka Çağında Yönetişim ile Değer Yaratmak' kitabı yayımlandı
  7. Aspendos'ta 2 bin 400 yıllık güreşçi mezarı keşfedildi
  8. Sami Yusuf Hasbi Rabbi’yi Türkiye’de yeniden söyleyecek
  9. Tiësto, İstanbul Festivali’nde sahne aldı
  10. 'Carmina Burana' balesi, Bodrum'da tarihi kalede sahnelendi

© Copyright 2026

DHA