Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Yakın tarihi yazan daktilolar bu müzede

İstanbul Aydın Haber Ajansı muhabirleri, antika daktilolardan oluşan bir müze açtı. Müzede 1910'lu yıllardan günümüze kadar gelmiş olan Torpedo, Adler, Silver Reed, Hermes, Erika gibi geçmişe damgasını vurmuş 6 adet daktilo bulunuyor.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) -

Teknolojiye yenik düşen 'yazma aracı' daktilolara, artık sadece antikacılarda veya bazı köşelerde 'geçmişten hatıra' olarak rastlanıyor. Hatta bugün çocukluktan gençliğe adım atanlar bile daktiloyu tanımıyor. İstanbul Aydın Haber Ajansı (İAHA) muhabirleri yaz çalışması kapsamında, buldukları daktiloları topladılar ve İstanbul Aydın Üniversitesi R Blok -2'nci katta bulunan ajans ofisinin koridorunda Nostaljik Daktilo Müzesini açtılar.

"İLK DEFA DOKUNDULAR"

Müzede 1910'lu yıllardan günümüze kadar gelmiş olan Torpedo, Adler, Silver Reed, Hermes, Erika gibi geçmişe damgasını vurmuş 6 adet daktilo bulunuyor. Muhabirler çağımıza ayak uydururken geleneksel medyayı da unutmamak için İstanbul'da bulunan antikacılardan daktiloları araştırmaya başladılar ve buldukları antika daktiloları R Blok -2'nci katta bulunan İAHA ofisinin koridorlarında sergilemek üzere getirdiler. Daktilolar, öğrenciler ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi topladı. Gelen öğrenciler ve ziyaretçiler hayatlarında ilk defa daktiloya dokunma ve yazı yazma fırsatı yakaladılar.

"HAYALİM GERÇEKLEŞTİ"

Öğrencileri daktilo müzesi kurmaya teşvik eden ve onlarla birlikte antikacıları dolaşarak asırlık daktiloları özenle seçen İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve İAHA Genel Yayın Yönetmeni Kayıhan Güven, "Daktiloyu yeni kuşak tanımıyor, muhabirlerin bir dönem çalıştığı yazı makinesini tanıtmak istedim. Arkadaşların daktilolarla birkaç satır yazmalarını isterim. İAHA koridorlarına daktiloları koymak hayalimdi" dedi.

"YAZI EMEK İŞİYMİŞ"

İstanbul Aydın Haber Ajansı muhabirlerinden Çağla Kara ise daktilo müzesi ile eskiden yazı yazarken hiçbir şeyin şimdiki kadar kolay olmadığı, bir işi yaparken uzun emek verildiğini öğrenmiş olduklarını söyledi ve ekledi:

"Teknolojinin gelişmesiyle yazı kültürü adına artık her şeyi programlarla yapar olduk. Bir hata yaptığımızda tek tuşla silip geri alabiliyoruz. Oysaki eskiden böyle değilmiş. Yazı yazmak çaba ve emek işiymiş. Daktiloyla yazı yazarken bir hatada tek tuşla hiçbir şey geri alınamıyor. O yüzden yazı yazmak çok değerliymiş eskiden. Daktilo müzesinin açılmasıyla birlikte bizler yeni nesil olarak her şeyi kolay elde ettiğimizi fark ettik."

Daktilo müzesi İstanbul Aydın Üniversitesi R blok -2 koridorlarında yeni ziyaretçilerini bekliyor.

Diğer Haberler

  1. Halima Aden, İstanbul’da tesettür mayo koleksiyonu tanıttı
  2. Yeni dizi ‘Yalan’ yakında Kanal D’de
  3. Milliyet Sanat, mayıs sayısında Star Wars evreninde yolculuğa çıkıyor
  4. Şekercibaşı'nın tatlı barlı mağazası İstiklal Caddesi'nde
  5. Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi 45’inci yılını kutluyor
  6. Üniversite öğrencilerinden hipertansiyona dikkat çekmek için tiyatro etkinliği
  7. Taş Kağıt Makas’ın Fecir’i Burak Yörük: Fecir’den sonra kendi değerimi anladım
  8. Şehit Mustafa Cambaz 3. Fotoğraf Yarışması’nın başvuruları başladı
  9. Geleneksel Türk Günü Yürüyüşü, 18 Mayıs’ta New York’ta yapılacak
  10. Yargı’nın yardım gecesine yoğun ilgi

© Copyright 2024

DHA