Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Akkuyu NGS’nin Otomatik Süreç Kontrol Sistemi’nin teslimatı tamamlandı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasına, 1’inci Güç Ünitesi için üretilen Otomatik Süreç Kontrol Sistemi ekipmanı teslim edildi.

ABONE OL
MERSİN, (DHA)-

Rosatom, Akkuyu NGS’nin, 1’inci Güç Ünitesi için üretilen Otomatik Süreç Kontrol Sistemi’nin teslimatını tamamladı. Ekipman, Rosatom’un Otomatik Süreç Kontrol Sistemi ve Elektrik Mühendisliği Bölümü ‘Rosatom Otomasyon Sistemleri’ Anonim Şirketi (RASU A.Ş.) tarafından üretildi. Bu sistem, reaktör tesisatının tüm temel parametrelerinin yanı sıra santralin teknolojik süreçlerinin kontrolünü ve yönetimini sağlıyor. Otomatik Süreç Kontrol Sistemi ekipmanının kurulumu ve devreye alınmasının, 1’inci Güç Ünitesi’nin işletmeye alınmasında kilit aşamalardan biri olması planlanıyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Nükleer güç santralindeki teknolojik süreçler, onlarca ana ve yardımcı sistem ile ünitenin koordineli çalışmasını gerektirir. Bu da az sayıda işletme personelinin nükleer güç santralini etkin bir şekilde yönetmesini sağlayan yüksek otomasyon seviyesi sayesinde mümkün oluyor. NGS’nin otomatik süreç kontrol sistemi, güç ünitesi sistemlerindeki temel teknolojik işlemlerin otomasyonunu sağlayan karmaşık bir teknik ve yazılım çözümü sunuyor. VVER-1200 reaktörlü modern üniteler, en yeni Otomatik Süreç Kontrol Sistemi bileşenleriyle donatılıyor. Bu bileşenler, Rus nükleer endüstrisinin uzun yıllara dayanan deneyimi temel alınarak geliştirildi ve yüksek derecede operasyonel güvenlik sağlıyor. Şu anda yüksek nitelikli uzmanlar, Otomatik Süreç Kontrol Sistemi ekipmanının kurulum ve ayar işlemlerinin yanı sıra 1’inci. Güç Ünitesi altyapısı ile entegrasyonunu da tamamlıyor.”

Akkuyu NGS tarafından yapılan açıklamada, “Akkuyu NGS sahasına yapılan teslimat, toplam ağırlığı 555 ton olan 42 bin adet ekipmandan oluşuyor. Bu ekipmanlar arasında Otomatik Süreç Kontrol Sistemi ve reaktör koruma kontrol sisteminin çalışması için gerekli olan kontrol kabinleri, kontrolörler, bilgi işlem modülleri ve yardımcı bileşenler yer alıyor. Akkuyu NGS’nin 1’inci Güç Ünitesi’nde şu ana kadar reaktör tesisatının soğuk ve sıcak testleri için gereken kontrol ve güvenlik sistemlerinin büyük bir kısmı kurulmuş durumda. Bu işlemler, ünite sistemlerinin tam olarak bağlanması ve ardından ana işletmeye alma aşaması için büyük bir önem taşıyor” denildi.

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

  1. Çukurova Bölgesi’nin önde gelen tekstil firmalarına ‘sürdürülebilirlik’ eğitimi
  2. Gebze Ticaret Odası’ndan Gazze'ye 2 TIR dolusu yardım malzemesi
  3. 'AOSB'yi yeniden Türkiye'nin zirvesine taşımak için yola çıktık'
  4. Anadolu Sigorta ve Trio Mobil’den iş birliği
  5. Konya Şeker’de kampanya sezonu sona erdi: 496 bin ton şeker üretildi
  6. Nakkaş Holding, grup şirketleri arasına HES Kablo’nun katıldığını duyurdu
  7. Yemeksepeti: Türkiye, Avrupa’nın en lezzetli ve hesaplı pizza rotası
  8. Trendyol, Anadolu’nun ürünlerini Milano-Cortina Kış Olimpiyatları’nda dünya sahnesine çıkarıyor
  9. Musatti Motor, aylık 7 bin 700 adetlik üretim kapasitesine ulaştığını duyurdu
  10. Akkuyu NGS’nin 1. Güç Ünitesi’nde yükseltici transformatörlerin kurulumu tamamlandı

© Copyright 2026

DHA