Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

10 büyükelçiliğin 'Osman Kavala' açıklaması tepki çekti

10 ülkenin büyükelçiliği, Osman Kavala'nın tutukluluk durumuna ilişkin ortak açıklama yayımladı. Büyükelçiliklerin, Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde Türkiye'ye çağrıda bulunduğu açıklama, tepkilere neden oldu.

ABONE OL
Caner ÜNVER/ANKARA, (DHA)

ABD Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yayımlanan ve Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ile Yeni Zelanda Büyükelçilikleri'nin imzası bulunan açıklamada, Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması yönünde Türkiye'ye çağrıda bulunuldu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Osman Kavala'nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz."

ŞENTOP: BÜYÜK BİR HADDİNİ BİLMEZLİK

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye'de 'devam eden dava' hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir; büyük bir haddini bilmezliktir. İşinize bakın" sözleriyle büyükelçiliklerin açıklamasına tepki gösterdi.

BAKAN GÜL: HİÇBİR BÜYÜKELÇİNİN HADDİ DEĞİLDİR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, büyükelçilerin telkinde bulunmak sorumluluğu olmadığını belirterek, "Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir" dedi.

BAKAN SOYLU: HUKUK ANLAYIŞINA GÖLGE DÜŞÜRMEKTEDİR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir" diye duruma tepki gösterdi.

'TÜRK YARGISI BAĞIMSIZDIR'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından yaptığı açıklamada büyükelçilere tepki göstererek, "Ülkemizde görev yapan diplomatların Türk yargısını etkilemeye yönelik beyanatları kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir hukuk devletidir ve Türk yargısı bağımsızdır. Ülkemizde görev yapan diplomatların kendi ülkeleri ile ülkemiz arasındaki ilişkilere katkı yapmalarından memnuniyet duyuyoruz. Buna karşın ülkemizin egemenliği konusundaki yanlış beyanatlarını en güçlü şekilde reddediyoruz. Tüm diplomatik makamların ülkemizin egemenliğine, Türk yargısının bağımsızlığına saygı duymaları ve içişlerimize müdahaleden kaçınmaları zorunludur. Aksi bir tutum, diplomasiyle bağdaşmayan bir sorumsuzluktur" diye konuştu.

'YAPTIKLARI ANAYASAL SUÇTUR'

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin ise açıklamasında "Görülmekte olan bir dava ile ilgili tavsiye ve telkinde bulunan diplomatlar bilmeliler ki yaptıkları anayasal bir suçtur. Türkiye Cumhuriyeti; anayasal düzenini, mahkemelerinin bağımsızlığını hiçe sayabilecekleri bir devlet değildir. Haddini, hududunu bilmek herkesin vazifesidir" ifadelerini kullandı.

Ferhat EKİNCİ/ANKARA, (DHA)

'TÜRKİYE TAM BAĞIMSIZ BİR ÜLKEDİR'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kavala'nın tutukluluk süreciyle ilgili açıklama yapan büyükelçilere tepki gösterdi. Oktay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Görevli bulundukları Ülkenin bağımsızlığına sadakat göstermek zorunda olan ve 'yargı bağımsızlığından' söz eden bazı ülkelerin büyükelçileri hadlerini aşarak 'siyasetin yargıya müdahelesini' talep etmişlerdir. Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye tam bağımsız bir ülkedir. Yargıya müdaheleyi arzu edenler, bu arzularını kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye devam edebilirler" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. AK Parti’li Yılmaz: Şimdi nezaket dönemindeyiz, kucaklaşacağız
  2. Bakan Tunç: UCM'nin dava açmaması İsrail'i cesaretlendirmekedir
  3. Bakan Fidan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile görüştü
  4. CHP Genel Başkanı Özel, Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi
  5. AK Parti'li Yılmaz: Biz, milletin kurduğu bir partiyiz, milletin doğrultusundayız
  6. Bakan Yumaklı: 445 milyon 249 bin lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilere aktarıyoruz
  7. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Başbakanı Üstel'i ağırladı
  8. Bakan Güler, Harita Genel Müdürlüğü'nü ziyaret etti ve 129'uncu kuruluş yıl dönümünü kutladı
  9. İliç maden kazasında, kaymanın etki alanındaki çalışanlar tahliye edilmemiş
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aldığımız bu kararla batının bizim üzerimize nasıl saldıracağını çok iyi biliyoruz

© Copyright 2024

DHA