Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

AK Parti'li Durgut: Sigara tüketimi küresel ısınmayı hızlandırıyor

AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, "Sigara imalatı ve tüketimi, her yıl 80 milyon ton sera gazı emisyonuna neden olarak küresel ısınmayı hızlandırıyor. Dünya genelinde her yıl 4,5 trilyon sigara izmariti yere atılıyor ve her bir sigara izmariti 100 litre suyumuzu zehirliyor" dedi.

ABONE OL
Besti KARALAR-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)

AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ile Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi ve Tütün Endüstrisi Karşıtı Gençlerin katılımıyla TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Durgut, bugün 'Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün ilkini kutladıklarını belirterek, "Uluslararası Sıfır Atık Günü, sürdürülebilir tüketim ve üretim modellerini teşvik etmeyi ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için sıfır atık girişimlerinin önemine dair farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Küresel olarak her yıl 2,24 milyar ton evsel atık üretiyoruz ve bunun sadece yüzde 55'i kontrollü tesislerde yönetiliyor. Geri kalmış bölgelerde insanlar açlıkla mücadele ederken, her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Ve gezegenimizin yaşam kaynağı okyanuslar, her sene eklenen 37 milyon ton plastik atıkla zehirleniyor. Atıklar sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde artırırken, biyoçeşitlilik kaybına da neden oluyor. Biz sıfır atık girişimleriyle; israfın en aza indirilmesi, küresel kirliliğin azaltılması, iklim krizinin hafifletilmesi, biyoçeşitliliğin korunması ve gıda güvenliğinin korunması gibi yaşamsal hedeflere katkıda bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

'HER BİR İZMARİT 100 LİTRE SUYUMUZU ZEHİRLİYOR'

Ardından sigaranın zararlarına değinen Durgut, sigaranın sadece içenleri ve dumanına maruz kalanları değil, gezegeni de zehirlediğini vurgulayarak, "Tütünün üretiminden tüketimine endüstriyel yaşam döngüsü, dünya genelinde yıllık toplam 25 milyon ton atığa neden oluyor. Sigara imalatı ve tüketimi, her yıl 80 milyon ton sera gazı emisyonuna neden olarak küresel ısınmayı hızlandırıyor. Dünya genelinde her yıl 4,5 trilyon sigara izmariti yere atılıyor. Bu nedenle, çocuklarımızın oyun parkları dahil yaşam alanlarımızda, sokaklarda, sahillerde ve ne yazık ki Meclis bahçemizde bile en yaygın görülen toksik çöp sigara izmaritleridir. Oysaki doğada bir izmaritin yok olması için 10 yıl geçmesi gerekiyor ve bu izmaritlerden 7 bin çeşit kimyasal madde doğaya sızıyor. Her bir sigara izmariti bir şekilde suyumuzu ve toprağımızı zehirlemenin yolunu buluyor. Ve her bir sigara izmariti 100 litre suyumuzu zehirliyor. Son zamanlarda yeni bir halk sağlığı sorunu olarak gündemimize giren elektronik sigaralar ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi cihazlardan kaynaklanan tehlikeli atıklar da önemli bir çevresel sorun teşkil ediyor. Küresel olarak her yıl 22 milyar ton su, sigara imalatı için kullanılıyor. Daha da dramatik olan, bu suyun çoğunlukla su kaynakları zaten kısıtlı olan fakir ülkelerde tüketilmesidir" diye konuştu.

Durgut daha sonra Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi ve Tütün Endüstrisi Karşıtı Gençlerin parklardan ve sahillerden topladığı izmaritleri kutular halinde kargoyla çok uluslu sigara şirketlerinin Türkiye'deki adreslerine gönderdi.

Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore'ye gitti
  2. Bakan Kacır, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin 60'ıncı yılını kutladı
  3. Bakan Bolat: Üye ülkelerin ihracatımızdaki payını 2028’de yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz
  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore'ye gidiyor
  5. 'Fon olayında devletten bir kuruş verilmeyecektir'
  6. Bakan Uraloğlu: Antalya-Alanya arası 36 dakikaya düşecek
  7. Bakan Ersoy: Haydarpaşa ve Sirkeci projelerinin ilk etaplarını 2027'de hizmete açmayı hedefliyoruz
  8. Bakan Fidan: Bu seneki G20 toplantısı küresel krizleri düşünürsek çok yerinde bir toplantıydı
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla atama kararları Resmi Gazete'de
  10. Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Teşvik Ödülleri Töreni'ne katıldı

© Copyright 2026

DHA