Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Bayraktar, Irak Petrol Bakanı Hüdeyir ile bir araya geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Irak Petrol Bakanı Basim Muhammed Hüdeyir ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Irak Petrol Bakanı Basim Muhammed Hüdeyir ve beraberindeki heyet ile yaptığı güreşmeye ilişkin sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bölgesel gelişmelerin arz güvenliğini her zamankinden daha kritik hâle getirdiği bu dönemde, Türkiye ve Irak arasındaki enerji ilişkilerini yeni ve çok daha güçlü bir boyuta taşıyoruz. Geçtiğimiz ağustos ayında millî şirketimiz BOTAŞ ile SOMO ve NOC arasında imza altına aldığımız ham petrol taşıma sözleşmesinin ardından, uzun dönemli ve daha kapsamlı yeni bir anlaşma için yol haritamızı netleştiriyoruz. Bu doğrultuda; petrol ve doğal gaz altyapısı, arama-üretim, petrol ticareti, rafineri-petrokimya ve elektrik projelerini hızla neticelendirecek ortak çalışma gruplarımızı devreye almayı planlıyoruz. Kerkük-Ceyhan boru hattının Basra’ya kadar uzatılıp kapasitesinin artırılmasını, Körfez Bölgesi ve Hürmüz Boğazı'na güçlü bir alternatif oluşturulması açısından önemli görüyoruz" ifadelerini kullandı.

‘SOMUT PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Bakan Bayraktar, iki ülke arasındaki iş birliği konularına da değinerek, açıklamasına şu cümlelerle devam etti:

“Milli şirketimiz TPAO’nun Kerkük sahalarının yanı sıra Irak’ta farklı sahalarda da etkin rol almasını, Irak Başbakanı Sayın Ali ez-Zeydi’nin ifade ettiği 1 milyon varil ham petrol tedariki hedefine ulaşmayı, ticaret hacmini artırarak Ceyhan’ı küresel bir enerji üssü hâline getirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye olarak Kalkınma Yolu’nu yalnızca bir ulaştırma koridoru olarak değil; petrol, doğal gaz ve güzergah boyunca elektrik iletim hatlarıyla desteklenen stratejik bir ‘enerji yolu’ olarak inşa etmekte kararlıyız. Yeni Irak Hükümeti ile yakın iş birliği içerisinde, ortak coğrafyamızın istikrarı ve refahı için bu somut projeleri hayata geçirmeye güçlü bir şekilde devam edeceğiz.”

Diğer Haberler

  1. Devlet Bahçeli’den 3 Ekim Türk Dünyası Günü mesajı
  2. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Junaid'i kabul etti
  3. Bakan Çiftçi: Güvenli şehir, güçlü Türkiye anlayışıyla güvenlik altyapımızı sürekli güçlendiriyoruz
  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar Belediye Başkan Vekili Dündar Ziya Gültekin'i kabul etti
  5. Özgür Özel: Biz asla yenilgiye alışmayacağız
  6. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl'ü kabul etti
  7. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şile Belediye Başkan Vekili Sacit Terzi’yi kabul etti
  8. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez'i kabul etti
  9. Kılıçdaroğlu: Vahap Seçer'in serbest bırakılmasını istiyorum
  10. Bakan Uraloğlu: Ucu kime dokunuyorsa gereği yapılacak

© Copyright 2026

DHA