Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Bayraktar: Yıl bitmeden YEKA 2025 yarışmalarını gerçekleştireceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Yıl bitmeden YEKA 2025 yarışmalarını gerçekleştireceğiz. Aralarında uluslararası yatırımcıların da olduğu rekabet düzeyi yüksek yarışmalar olmasını bekliyoruz" dedi.

ABONE OL
Nisa MİĞAL/ANKARA, (DHA)-

Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla devreye alınan YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) modelinde GES'ler (güneş enerjisi santrali) için yürütülen başvuru süreci tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na 7 şehirdeki 8 YEKA GES yarışması için 38 şirket tarafından 77 ayrı başvuru geldi. YEKA GES-2025 kapsamında; Bolu, Erzurum, Eskişehir, Kahramanmaraş, Mardin, Van ve Manisa'da bulunan toplam 650 megavat gücündeki bağlantı kapasitesi, yapılacak yarışma sonucunda yatırımcılara tahsis edilecek. YEKA GES-2025 yarışmalarının, detaylı evrak incelemesinin ardından önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor. YEKA GES-2025'te toplam 8 yarışma için başlangıç tavan fiyatı 5,50, taban fiyat 3,25 avro-cent/kilovat olarak belirlendi.

60 AY BOYUNCA SERBEST PİYASADA SATILABİLECEK

Tüm yarışmalarda taban fiyata ulaşılması halinde megavat başına katkı payı artırma başlangıç fiyatı 10 bin avro olacak. GES'lerde üretilen elektrik, sözleşme imza tarihinden itibaren 60 ay boyunca serbest piyasada satılabilecek. Serbest piyasada satış süresi bittikten sonra 20 yıllık elektrik enerjisi alım süresi başlayacak. Türkiye'nin ilk yüzer GES'i ünvanını kazanan Demirköprü Yüzer GES'e 11 başvuru geldi. Geçen yıl Kıyı Kanunu'nda yapılan değişiklikle denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerde yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilmesinin önü açıldı. YEKA GES-2025 kapsamında Manisa'da bulunan Demirköprü HES rezervuar alanında yüzer GES kurulumu amacıyla 35 megavat büyüklüğünde kapasite tahsis edilecek.

'HEDEF 120 BİN MEGAVAT'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yazılı açıklama ile güneş ve rüzgar kurulu gücünde 38 bin megavatı geçtiklerini, 2035 yılında 120 bin megavata ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, "Hedefimize emin adımlarla ilerlemek adına bu yılın başında yeni YEKA modelini hayata geçirdik. Güneş ve rüzgarda ilk yarışmaları bu yılın başında yaptık. Yıl bitmeden YEKA-2025 yarışmalarını da gerçekleştireceğiz. Aralarında uluslararası yatırımcıların da olduğu rekabet düzeyi yüksek yarışmalar olmasını bekliyoruz. Yarışmalara girecek şirketlere şimdiden başarılar diliyorum" dedi.

RES BAŞVURULARI 2 ARALIK'TA

Diğer yandan rüzgar enerjisi santrallerine ilişkin YEKA RES-2025 yarışmalarında başvurular, 2 Aralık saat 10.00 ile 12.00 arasında alınacak.

Diğer Haberler

  1. Bakan Kacır, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Hongbin ile bir araya geldi
  2. Keçiören Belediye Başkanı Özarslan: CHP üyeliğimden istifa ediyorum
  3. Bakan Memişoğlu: 2002’de 18 bin 943 olan nitelikli yatak sayısı bugün 184 bin 198’e çıktı
  4. Bakan Tunç: Suça sürüklenen çocuklar konusundaki düzenleme komisyon çalışmalarının ardından meclise gelecek
  5. AK Parti Genel Sekreteri İnan: İzmir ne demekse Selanik de o demektir
  6. TBMM'de trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeler görüşülecek
  7. Bakan Uraloğlu: Mersin-Gaziantep arasındaki seyahat süresini 2 saat 15 dakikaya düşüreceğiz
  8. Türkiye'den Sudan'daki saldırıya kınama
  9. Bakan Uraloğlu: Ocak ayında havalimanları 17,7 milyon yolcuya hizmet verdi
  10. Bakan Kurum: Bu hafta 7 şehrimizde daha kura heyecanını paylaşacağız

© Copyright 2026

DHA