Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Fidan, Avrupa Komisyonu Komiseri Kos ile bir araya gelecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos ile bir araya gelecek.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Bakan Fidan, yarın Türkiye'yi ziyaret edecek olan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos ile bir araya gelecek. Ziyaret, 1 Aralık 2024 tarihinde göreve başlayan Komiser Kos'un Türkiye'ye ilk resmi ziyareti olacak. Dışişleri Bakanı Fidan'ın görüşmede, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Türkiye'nin stratejik hedefi olmayı sürdürdüğünü vurgulaması, buna karşılık, AB'nin Türkiye'ye yönelik adil bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin beklendiğine dikkat çekmesi öngörülüyor.

VİZE SERBESTİSİ DİYALOĞU DA GÜNDEME GELECEK

Bakan Fidan'ın görüşmede, Komiser Kos'un görev döneminde, Türkiye-AB ilişkilerinin sürdürülebilir ve öngörülebilir kılınması hususunda AB'den somut adımlar beklendiğini ifade etmesi, bu itibarla, artık gerekçesi kalmayan 15 Temmuz 2019 AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının tamamen kaldırılarak, Türkiye-AB ilişkilerinde kurumsal istişare mekanizmalarının yeniden işler hale getirilmesinin zamanının geldiğini belirtmesi, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi ve Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının en kısa sürede düzenlenmesinin ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerine bir an önce başlanmasının önem taşıdığının altını çizmesi bekleniyor.

Fidan'ın ayrıca, 15 Temmuz 2025 tarihinde açıklanan ve Türk vatandaşlarına yönelik Schengen vizesi uygulamalarında iyileştirmeler öngören Uygulama Kararı'nın memnuniyetle karşılandığına işaretle, yeni düzenlemelerin tüm kesimlere teşmil edilmesi gerektiğini vurgulaması, bununla birlikte, Vize Serbestisi Diyaloğu sürecinin sonuçlandırılması ve bu süreçte kolaylaştırıcı önlemlerin etkin şekilde uygulanmasının elzem olduğunu dile getirmesi, AB'nin genişleme politikasında önyargısız, rasyonel ve liyakat temelli bir yaklaşım benimsemesini ve bu kapsamda Türkiye'nin diğer adaylarla yapılan tüm toplantılara davet edilmesinin şart olduğunu kaydetmesi öngürülüyor.

Bakan Fidan'ın mevcut konjonktürde, Türkiye’nin AB’nin savunma ve güvenlik girişimlerine dahil edilmesinin bir tercih değil, kazan-kazan temelinde bir zorunluluk olduğunu, Türkiye ve AB’nin Karadeniz Stratejisi ve bağlantısallık alanlarında iş birliği yapmasının kritik önem arz ettiğini dile getirmesi, Rusya-Ukrayna savaşı, Gazze ve Filistin’deki durum, Suriye’nin istikrarı ve yeniden inşası başta olmak üzere ortak çözüm gerektiren bölgesel krizlerde eş güdüm sağlanması gerektiğini vurgulaması bekleniyor.

Diğer Haberler

  1. Ürdün Kralı 2'nci Abdullah, Türkiye'ye geliyor
  2. Dışişleri'nden Pakistan'daki terör saldırısına kınama
  3. Bakan Güler: PKK ve iltisaklı grupların terörist faaliyetlerine son vermeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz
  4. Dışişleri: Bakan Fidan ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos bir araya geldi
  5. Özgür Özel: Deprem zamanı 21 yıllık bir iktidar vardı
  6. Bakan Güler, Osmaniye'de inceleme ve denetlemelerde bulundu
  7. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem turistlerinin atmadıkları iftira, söylemedikleri yalan kalmadı
  8. Bakan Tunç: 23 yılda ceza ve hukuk mevzuatımızdan anayasal reformlara, çok önemli adımlar atıldı
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmaniye'ye gitti
  10. Bakan Fidan, Avrupa Komisyonu Komiseri Kos ile görüştü

© Copyright 2026

DHA