Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Kacır: Süper bilgisayar kapasitesiyle bilim ve mühendislik alanında yenilikçi projelere ivme kazandırıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "ARF süper bilgisayarı ile büyüyen TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) ve AB MareNostrum 5 Konsorsiyumu aracılığıyla erişim sağladığımız süper bilgisayar kapasitesi sayesinde, hesaplama gücümüzü artırarak bilim ve mühendislik alanında yenilikçi projelere ivme kazandırıyoruz" dedi.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Bakan Kacır, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada, "Yapay zeka ve büyük veri projelerinin en önemli altyapı bileşeni veri merkezleri ve süper bilgisayarlar. ARF süper bilgisayarı ile büyüyen TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) ve AB MareNostrum 5 Konsorsiyumu aracılığıyla erişim sağladığımız süper bilgisayar kapasitesi sayesinde, hesaplama gücümüzü artırarak bilim ve mühendislik alanında yenilikçi projelere ivme kazandırıyoruz.

TRUBA-ARF, 80.000+ işlemci çekirdeği, 504 GPU ve 14 Petabyte veri depolama kapasitesiyle yapay zeka, hesaplamalı bilimler, iklim modelleme ve malzeme simülasyonları gibi stratejik öneme sahip alanlarda araştırmacılara güçlü bir platform sunuyor. MareNostrum 5 altyapısı kapsamında ülkemize tahsis edilen 70.000+ işlemci çekirdeği ve 446 GPU kapasitesiyle, Barselona’daki sistemin yüksek başarımlı hesaplama gücünden yararlanıyoruz. Oluşturulan bu entegre altyapı sayesinde, Ar-Ge çalışmalarına hız katıyoruz. Üniversitelerimizin, kamu kurumlarımızın ve özel sektörümüzün erişimine açık bu kritik altyapılar, Türkiye'nin bilim ve teknoloji üretme kapasitesini yeni bir seviyeye taşıyor" ifadelerini kullandı.


Diğer Haberler

  1. Bakan Fidan, Katar'a gidecek
  2. Saadet Partisi 9'uncu Olağan Büyük Kongresi’ne ilişkin iptal davası reddedildi
  3. Bakan Bolat: Hedefimiz, Belçika ile ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmaktır
  4. Bakan Kurum, mevkidaşlarına asrın inşa seferberliği’ni Hatay sokaklarında anlattı
  5. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Belçika Kraliçesi Mathilde’yi kabul etti
  6. Bakan Kacır: Dijital dönüşümü yerli ve milli teknolojilerle hayata geçireceğiz
  7. Bakan Yumaklı: Cumhuriyet tarihimizin en güçlü yangınla mücadele kapasitesine sahibiz
  8. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi Şampiyonu Fenerbahçe arsaVev Futbol Takımı’nı tebrik etti
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trendyol 1. Lig’e yükselen Muğlaspor’u tebrik etti
  10. Dışişlerinden Pakistan’da meydana gelen terör saldırısına kınama

© Copyright 2026

DHA