Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Kacır: Süper bilgisayar kapasitesiyle bilim ve mühendislik alanında yenilikçi projelere ivme kazandırıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "ARF süper bilgisayarı ile büyüyen TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) ve AB MareNostrum 5 Konsorsiyumu aracılığıyla erişim sağladığımız süper bilgisayar kapasitesi sayesinde, hesaplama gücümüzü artırarak bilim ve mühendislik alanında yenilikçi projelere ivme kazandırıyoruz" dedi.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Bakan Kacır, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada, "Yapay zeka ve büyük veri projelerinin en önemli altyapı bileşeni veri merkezleri ve süper bilgisayarlar. ARF süper bilgisayarı ile büyüyen TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) ve AB MareNostrum 5 Konsorsiyumu aracılığıyla erişim sağladığımız süper bilgisayar kapasitesi sayesinde, hesaplama gücümüzü artırarak bilim ve mühendislik alanında yenilikçi projelere ivme kazandırıyoruz.

TRUBA-ARF, 80.000+ işlemci çekirdeği, 504 GPU ve 14 Petabyte veri depolama kapasitesiyle yapay zeka, hesaplamalı bilimler, iklim modelleme ve malzeme simülasyonları gibi stratejik öneme sahip alanlarda araştırmacılara güçlü bir platform sunuyor. MareNostrum 5 altyapısı kapsamında ülkemize tahsis edilen 70.000+ işlemci çekirdeği ve 446 GPU kapasitesiyle, Barselona’daki sistemin yüksek başarımlı hesaplama gücünden yararlanıyoruz. Oluşturulan bu entegre altyapı sayesinde, Ar-Ge çalışmalarına hız katıyoruz. Üniversitelerimizin, kamu kurumlarımızın ve özel sektörümüzün erişimine açık bu kritik altyapılar, Türkiye'nin bilim ve teknoloji üretme kapasitesini yeni bir seviyeye taşıyor" ifadelerini kullandı.


Diğer Haberler

  1. Gaziantep BBB Şahin: Çocuğun, gencin veya ailenin ihtiyaçlarına göre mekânsal planlamaları yaptık
  2. Bakanlar Gürlek ve Işıkhan bir araya geldi
  3. Bakan Bolat, Somalili mevkidaşı Hassan ile bir araya geldi
  4. Ömer Çelik: Özgür Özel’in söylediklerinin bir hükmü yoktur
  5. Bakan Çiftçi, AB İçişleri ve Göç Komiseri Brunner ile görüştü
  6. Bakan Fidan, Çinli mevkidaşıyla görüştü
  7. CHP'li Emir: Buradaki daireler krediyle alınmış
  8. Bakan Fidan'dan telefon görüşmeleri
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhsin Yazıcıoğlu'nu andı
  10. Bakan Göktaş: Aile ve Gençlik Fonu kapsamında 660,9 milyon lira ödeme yapıldı

© Copyright 2026

DHA