Bakan Yerlikaya, depremin vurduğu Balıkesir'de
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6.1 büyüklüğündeki depremle sarsılan Balıkesir’in Sındırgı ilçesini ziyaret etti. Hükümet Konağı'nda, koordinasyon toplantısına katılan Bakan Yerlikaya'nın öğleden sonra, depremzedeleri ziyaret edeceği bildirildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 10 Ağustos'ta 6.1 büyüklüğündeki depremin yaşandığı Balıkesir'in Sındırgı ilçesine geldi. Bakan Yerlikaya'yı, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak ile diğer protokol üyeleri karşıladı. İlk olarak Hükümet Konağı'na geçen Bakan Yerlikaya, Kaymakamlık tarafından düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı. Toplantının ardından Bakan Yerlikaya, Camicedit Mahallesi'ndeki engelli baba-oğlu evlerinde ziyaret etti. Bakan Yerlikaya'nın, programının öğleden sonraki bölümünde ise depremzedeleri ziyaret edeceği bildirildi.
‘831 AĞIR HASARLI BAĞIMSIZ BÖLÜM TESPİT EDİLDİ’
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 10 Ağustos'ta meydana gelen depremin vurduğu Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı kırsal Alakır, Kızılgür ve Alacaatlı mahallelerinde incelemelerde bulundu. Depremzedelerle bir araya gelen Bakan Yerlikaya, ilk andan itibaren devletin tüm imkanlarıyla bölgede hizmet verdiğini söyledi. Bakan Yerlikaya, AFAD konteynerlerinde kalan depremzedeleri de ziyaret ederek talep ve ihtiyaçlarını dinledi. İncelemelerin ardından Sındırgı Hükümet Konağı bahçesinde bulunan Afet Koordinasyon Merkezi önünde açıklama yapan Yerlikaya, depremin ardından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Depremin meydana geldiği saat 19.53'ten itibaren müdahale ve arama-kurtarma çalışmalarının hızlıca başladığını belirten Bakan Yerlikaya, “Bu çalışmalar saat 23.00'te tamamlandı. Hasar tespit çalışmalarında 44'ü metruk bina olmak üzere 831 bağımsız bölümün ağır hasarlı veya yıkık olduğu belirlendi" dedi.
Bakan Yerlikaya, çalışmaların tamamlanmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un son durumu açıklayacağını kaydetti.
‘45 MAHALLE'DE KİRA VE KONTEYNER YARDIMI YAPILDI’
75 mahallenin 30'unda ağır hasarlı ya da yıkık bina olmadığına dikkati çeken Bakan Yerlikaya, 45 mahallede de isteyene kira yardımı, isteyene de konteyner kurulumu yapıldığını söyledi. Yerlikaya, ilçe merkezinde 192 ağır hasarlı bağımsız bölüm sahibine kira yardımı yapıldığını, kırsal mahallelerde ise 503 hasarlı konut tespit edildiğini kaydetti. Talepte bulunan 146 haneden 135'ine konteyner kurulduğunu belirten Bakan Yerlikaya, "Gün içerisinde tamamı kurulmuş olacak. Konteynerlerin buzdolabı, klima, termosifon, halı, yatak ve mutfak seti ile donatıldı" dedi. 144 ailenin kira desteği talebinde bulunduğunu da açıklayan Bakan Yerlikaya, 213 ailenin ise henüz kira ya da konteyner konusunda karar aşamasında bulunduğunu söyledi.
AFAD'DAN 20 MİLYON TL ÖDENEK
AFAD tarafından deprem sonrası bölgeye 20 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildiğini aktaran Bakan Yerlikaya, "Nakdi yardımlar kapsamında 244 aileye toplam 7 milyon 435 bin TL, hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınına ise 130 bin TL ödeme yapıldı" diye konuştu.
'MANİSA'DA 72'Sİ KONUT OLMAK ÜZERE 121 YAPI AĞIR HASARLI'
Bakan Yerlikaya, depremden etkilenen Manisa'ya da 10 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildiğini, 72'si konut olmak üzere 121 yapının ağır hasarlı olduğunu belirtti. Kentte konteyner talep eden 6 ailenin konteynerlerinin kurulduğunu, 11 aileye de kira desteği sağlandığını açıkladı.
'SINDIRGI'DA 14 BİNANIN YIKIM VE ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR'
Sındırgı'da 1 merkez ve 13 kırsal mahallede toplam 14 binanın yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bakan Yerlikaya, hasar gören 3 cami minaresinin yıkımının tamamlandığını kaydetti.
Bakan Yerlikaya, ayrıca 12 Ağustos'ta Bigadiç ilçesi Köseler Mahallesi'nde çıkan yangında zarar gören hanelere toplam 1 milyon 44 bin TL yardım yapıldığını, talepte bulunan aileler için 9 konteyner kurulduğunu belirterek, “Hükümet olarak tüm bakanlıklarımız, milletvekillerimiz, belediyelerimiz, AFAD, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarımız iş birliğiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Balıkesir'imize, Sındırgı'mıza tekrar geçmiş olsun." İfadelerini kullandı.