Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan çıkarılması düzenlemesini AYM'ye taşıdı

CHP, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.'nin (BOTAŞ) Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

ABONE OL
Aybala MELEK-Samet ÖKSÜZ/ANKARA, (DHA)

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, '7521 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle AYM'ye başvurdu. Başvurunun ardından AYM önünde açıklama yapan Günaydın, "Kamuoyunda 'Tasarruf Tedbirleri Paketi' adıyla bilinen ve 26 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanarak yasalaşan kanuni düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi başvurumuzu yapmış bulunuyoruz. Söz konusu kanun, BOTAŞ'ın doğal gaz alımlarında, ayrıca BOTAŞ'ın petrol ve doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarında ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yurt dışından yapacağı ithalatlarda Kamu İhale Kanunu’na uymayı zorunlu olmaktan çıkartıyor. Yani Kamu İhale Kanunu’nu BOTAŞ ve Toprak Mahsulleri Ofisi açısından bir istisna haline getiriyor. O halde soralım; Kamu İhale Kanunu’na uymak bu memlekette tasarrufu mu getirir, yoksa BOTAŞ ve TMO'yu Kamu İhale Kanunu’nun dışına taşımak acaba ülkenin tasarruf etmesi açısından daha mı yararlıdır? Şüphesiz öyle değil ve bu nedenle bunun iptalini istiyoruz" dedi.

'YIL SONUNA KADAR ÇOK MAAŞ UYGULAMASINA DEVAM EDECEKLER'

Kanun kapsamındaki bir diğer düzenlemenin, kamuda birden fazla maaş alan kamu görevlileriyle ilgili olduğunu belirten Günaydın, "3, 4, 5 hatta 6 maaş alıyorlar ve daha fazla maaş almaya doymuyorlar. Güya bu yasa bunu engelleyecek bir hüküm içerdi. Bunların tümünün yürürlük maddesi Resmi Gazete'de yayımlandığı gün 26 Temmuz olmasına rağmen birden fazla maaş alanlarla ilgili yürürlük maddesini bu yılın sonuna uzattılar. Başka bir deyişle, AKP'nin bir avuç yandaşı bu yıl sonuna kadar ayrıcalıklı çok maaş uygulamasına devam edebilecekler. Bunun bir yerde tasarrufla alakası varsa, bir yerde kamu yararı ile alakası varsa dönsünler, bu kanunu yapanlar bize söylesinler. Komisyonlarda, Genel Kurul’da çok bunun itirazını yaptık, şimdi yüksek Anayasa Mahkemesi yargısına bununla ilgili başvurumuzu yaptık" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. AK Partili Kaya: CHP zihniyeti darbe konusunda en son konuşacak zihniyettir
  2. Özel’den Barzani’ye geçmiş olsun mektubu
  3. Bakan Fidan'dan, telefon görüşmeleri
  4. Bakan Kurum: 'Sıfır Atık' ile geri kazanım oranımızı yüzde 13’ten yüzde 37’nin üzerine çıkardık
  5. Bakan Fidan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres ile görüştü
  6. CHP’li Emre: Özkan Yalım’ın üyeliğini askıya aldık
  7. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani ile telefonda görüştü
  8. Bakanlıktan Giresun'da kazada ölen kız çocuğuyla ilgili açıklama
  9. Bakan Işıkhan: Her bir vatandaşımızın refahını temin edecek icraatları kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz
  10. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Macit: Türkiye, UNESCO raporunda örnek ülkeler arasında yer aldı

© Copyright 2026

DHA