Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, Ukrayna Büyükelçisi Celal ile görüştü

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Nariman Celal ile bir araya geldi.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, Ukrayna Büyükelçisi Celal ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'deki makamında görüştü. Topçu, Büyükelçi Celal'e ziyareti için teşekkür ederek, "Devam eden yasa dışı işgalin yol açtığı can kayıpları ve yıkım dolayısıyla, Ukrayna halkına ve Kırım Tatar’ı soydaşlarımıza en içten taziyelerimi sunuyorum. Türkiye devleti ve milleti ile Ukrayna’nın Kırım dahil egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi kararlılıkla sürdürmektedir. Körfez ülkelerindeki gelişmelerin, Rusya üzerindeki uluslararası dikkati ve baskıyı azaltmış olmasına rağmen, diplomasi ve doğrudan diyalog ile mümkün olabilecek adil bir barış için İstanbul’daki müzakere sürecinin yeniden canlandırılmasının iyi olacağı, ilgili çevreler tarafından ifade edilmektedir. Türkiye; Karadeniz’de seyrüsefer, çevre ve enerji güvenliğini tehdit eden adımlardan, başta bölge halkları olmak üzere tüm insanlığın çıkarı için kaçınılması gerektiğini muhataplarına önemle bildirmektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticarete değinen Topçu, "Ukrayna’nın Serbest Ticaret Anlaşması'nı onaylamasıyla birlikte, 6,6 milyar dolar olan iki ülke ticaret hacminin, 10 milyar dolar hedefine hızla ulaşacağı belirtilmektedir. Türkiye; stratejik ortağı Ukrayna ile özellikle savunma sanayi başta olmak üzere her alanda iş birliğini geliştirirken, Ukrayna’nın yeniden inşasında da her türlü desteği sağlamaya kararlıdır. Kırım Tatar’ı soydaşlarımızın hak ve hukuklarının korunması, Türkiye’nin öncelikleri arasında olup, bu insani durumu her ortamda gündemde tutmayı da önemle sürdürmektedir" diye konuştu.

'KARADENİZ'DE GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI İÇİN ORTAK ÇABA GÖSTERİLMELİ'

Ukrayna Büyükelçisi Celal de Ukrayna ve Kırım milleti adına Türk milletine teşekkürlerini sundu. Celal, "Savaşa rağmen Başkanımız Sayın Zelenski, Serbest Ticaret Anlaşması'na çok önem veriyor. 2025 yılında 3 defa Türkiye’yi ziyaret etti. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Ömerov her ay Türkiye’ye gelip yetkililer ile görüşmektedir. Karadeniz bölgesinde istikrar ve güvenliğin sağlanması için ortak çaba gösterilmelidir. Ukrayna ile Türkiye arasında Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki iş birliği, Ukrayna Müslümanları için çok önemli" dedi.

Celal, devamında şöyle konuştu:

"Kırım’da erkeklerden sonra kadınlara da büyük eziyet ve zülüm edilerek tutuklamalar yapılmaktadır. Ayrıca; 'Ana vatan' diye bildiğimiz Türkiye’de bazı sivil toplum kuruluşları tarafından davet edilen Kızılordu Korosu'nu istemediğimizi belirtmek isteriz. 18 Mayıs’ta Kırım'ı 21 Mayıs’ta Çerkes-Abhas Kafkas milletini sürgün eden, katleden yurdunu yuvasının dağıtan bu ordu değil miydi? Ahıska Türkleri'ne yapılanlar bu ordu tarafından yapılmadı mı? Bu organizasyonların sürgün tarihlerinde yapılması, sürgüne uğramış tüm halkları derinden üzmektedir. Bu uygulamanın bir an evvel son bulmasını, sürgün şehitlerimiz adına Türk yetkililerden hasseten rica ediyor, ilginiz için teşekkür ediyorum."

Diğer Haberler

  1. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Ahmet Hamdi Atalay atandı
  2. AK Parti'li Elitaş: Sanayinin ilk temellerinin ortaya çıktığı vilayetlerde öncülük yapmamız lazım
  3. Bakan Işıkhan: İstihdamını koruyan işletmelerimize yıl sonuna kadar toplam 51 milyar lira destek sağlayacağız
  4. Bakan Fidan, Suriyeli Mevkidaşı Şeybani ile telefonda görüştü
  5. Pakistan Başbakanı Şerif, Türkiye'ye gelecek
  6. Bakan Uraloğlu: 10 gün maaşların yatmadığı zamanları biliriz
  7. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile telefonda görüştü
  8. Bakan Çiftçi: Türkiye, dünyada itibarı olan güçlü bir devlettir
  9. Bakan Fidan, IKBY Başbakan Yardımcısı Talabani ile görüştü
  10. Bakan Kurum: DOA ile vatandaşlara 4,5 milyon TL kazandırdık

© Copyright 2026

DHA