Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy'i resmi törenle karşıladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i resmi törenle karşıladı.

ABONE OL
Aybala MELEK/ANKARA, (DHA)-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i resmi törenle karşıladı.

Törenin ardından Erdoğan ile Zelenskiy, ikili görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından iki lider, çalışma yemeğine geçecek ve ortak basın toplantısı düzenleyecek.

ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Sayın Devlet Başkanı'nın mayıs ayındaki son ziyaretinin hemen ertesinde Ukrayna ve Rusya heyetleri arasında 3 yılı aşkın süre başlatılan doğrudan görüşmelere ev sahipliği yaptık. Gerçekleştirilen üç tur müzakerede bilhassa insani konularda ilerleme sağlanması mümkün oldu. Ayrıca, taraflar arasında ateşkes ve barışa dair görüşler ile askeri meseleler doğrudan ele alınabildi. Bunların tamamını kıymetli adımlar olarak görüyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde de İstanbul sürecinin pragmatik ve sonuç odaklı bir anlayışla sürdürülmesi gereği üzerinde durduk. Her iki taraf içinde savaşın yıpratıcı etkilerinin giderek derinleştiği bir dönemde İstanbul görüşmelerinin diplomatik çözüme yönelik çabalarda önemli bir merhale teşkil ettiğine inandığımızı belirttim" dedi.

'İSTANBUL SÜRECİNİN YENİDEN DEVREYE GİRMESİ KANAATİNDEYİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle enerji altyapılarına yönelik artan saldırıların ve yaşanan can kayıplarının, her iki taraf için telafisi güç yıkımları beraberinde getirdiğini kaydederek, "İstanbul sürecinin daha kapsamlı bir içerikle akut hal alan sorunları giderecek şekilde yeniden devreye girmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz. Bölgede akan kanın durmasını arzu eden tüm ortaklarımızdan da İstanbul sürecine yönelik yapıcı yaklaşım sergilemelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'MÜTTEFİKİMİZ AMERİKA'NIN SÜRECE DAHLİNİ ÖNEMSİYORUZ'

Zelenskiy ile ikili konuları da değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, "Stratejik ortağımız Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Ukrayna ile aramızda müstesna bir tarih ve kültür bağı olan Kırım Tatarlarına olan desteğimizin süreceğini de belirtmek isterim. Savaşın tüm zorluklarına rağmen ikili ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu güç koşullarda, ülkeyi terk etmeyerek, cesaretle çalışmalarına devam eden Türk müteşebbislerin desteğiyle yeniden imar konusunda Ukrayna'ya katkı sunmayı arzuluyoruz. Ancak, evvela ateşkesi hızlandıracak adil ve kalıcı barışın önünü açacak önerileri Türkiye olarak, Rusya'yla da ele almak konusunda her daim hazırız. Bu bağlamda, müttefikimiz Amerika'nın da sürece dahilini önemsiyoruz" diye konuştu.

ZELENSKİY: TÜRKİYE'NİN İLKELİ TUTUMU ÇOK ÖNEMLİ

Zelenskiy ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kapsamlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Ukrayna olarak devletlerimiz arasındaki güvene çok değer veriyoruz. Türkiye'nin Ukrayna'ya önem vermesi bizim için çok önemli. Türkiye'nin devletimize ve halkımıza karşı yürütülen Rus savaşına yönelik ilkeli tutumu, Ukrayna için çok önemlidir. İş birliğimiz için teşekkür etmek istiyorum. Hayatlarımızı korumamıza yardımcı olan iş birliği için ve Türkiye'nin Rus saldırganlığının kilit unsurlarına karşı duruşu için teşekkür ediyorum" dedi.

Diğer Haberler

  1. Bakan Yerlikaya: Ataşehir'de trafikte tartıştığı kadın sürücünün aracına saldıran şüpheli yakalandı
  2. Bakan Ersoy: İstanbul dünyanın bir numaralı gastronomi şehri
  3. Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu toplandı
  4. Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi
  5. Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: SDG'nin Suriye'yle bütünleşmesi kritik önem taşımaya devam etmektedir
  6. Bakan Uraloğlu: Tayland ile denizcilik anlaşmasını en kısa sürede imzalamak istiyoruz
  7. Bakan Bolat, KKTC Maliye Bakanı Berova ile bir araya geldi
  8. Bakan Bolat, Libyalı mevkidaşı Şahubi ile telefonda görüştü
  9. Bakan Tunç’un talimatıyla adli emanetlerde sıkı denetim başladı
  10. Bakan Fidan, AGİT Genel Sekreteri Sinirlioğlu ile görüştü

© Copyright 2025

DHA