Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan 'Doğu Akdeniz' açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, "Doğu Akdeniz’de hem kendi kıta sahanlığımızdaki hak ve çıkarlarımızı hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kıbrıs Adası etrafındaki haklarını korumakta kararlıyız" açıklamasını yaptı.

ABONE OL
Aslıhan ALTAY KARATAŞ/ANKARA, (DHA)

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj faaliyeti ile ilgili bölge içi ve dışı aktörlerce yapılan açıklamaların kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi tarafından yürütülen sismik araştırmalar ve Fatih Sondaj Gemisi ile gerçekleştirilen sondaj çalışmalarının, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarına dayandığı kaydedildi. Açıklamada, "Daha önce defaatle, her seviyede ve her platformda vurgulandığı üzere, Doğu Akdeniz’de hem kendi kıta sahanlığımızdaki hak ve çıkarlarımızı hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Adası etrafındaki haklarını korumakta kararlıyız" denildi. Türkiye'nin doğal kaynakların barışı, istikrarı ve refahı artırmada önemli bir rol oynayabileceğinin bilincinde olduğunu vurgulanan bakanlık açıklamasında, enerji diplomasisinin sadece ticari çıkarlar veya arz güvenliği endişesi ile yürütülmediği belirtildi.

'TÜRKİYE VE KKTC ENERJİ DENKLEMİNDEN DIŞLANAMAZ'

Türkiye'nin, enerjinin, çatışmanın kaynağı olma rolünden ziyade, barışı temin eden ve refaha katkı sağlayan rolünü savunduğuna işaret edilen bakanlık açıklamasında ayrıca Türkiye’nin bölgedeki enerji denkleminden dışlanamayacağının altı çizildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Bu noktada, Türkiye’nin hem kendisinin hem de Avrupa’nın arz güvenliğine önem veren bu çok yönlü ve pozitif enerji politikası, tüm taraflar için bir şans olarak değerlendirilmelidir. Türkiye ve KKTC'nin bölgedeki enerji denkleminden dışlanamayacağının bir kez daha altını çiziyoruz. Belirsizlikleri artıran ve gerginliği tırmandıran adımlar atarak bölgesel çatışmaları körüklemek yerine, ülkemizin kazan-kazan yaklaşımından faydalanmaya, Ada'da adaletli bir paylaşımı sağlayarak, istikrarlı bir bölgenin oluşturulmasında ve buna katkıda bulunulmasına davet ediyoruz."

Diğer Haberler

  1. MİT Başkanı Kalın ile TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Varank, Ankara'da sahur programında vatandaşlarla bir araya geldi
  2. Eski Döşemealtı Belediye Başkanı Genç, tutuklandı
  3. Bakan Güler: Bekamıza yönelebilecek ihlallere karşı koymakta muktediriz
  4. Bakan Bolat: Kapıkule'nin kuzeyinde yeni bir gümrük kapısı daha açacağız
  5. Bakan Gürlek: İnsanlar, sürecin adil olduğuna inandıklarında adalet duygusu gerçek anlamını bulur
  6. AK Parti'li Elitaş: Kahramanmaraş-Kayseri arasındaki yolumuz 80 kilometre daha kısalacak
  7. Bakan Uraloğlu: İstanbul genelinde 162 kilometre raylı sistem hattını hizmete açtık
  8. Kürşad Zorlu: Türk devletlerini bir araya getirmek için koşturuyoruz, çalışıyoruz
  9. Bakan Fidan, İspanyol ve Singapurlu mevkidaşları ile görüştü
  10. Bakan Bayraktar: Hedefimiz Türkiye’yi enerjide bağımsız kılmak

© Copyright 2026

DHA