Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'nden, 'Ukrayna' dayanışması

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'nde, Rusya- Ukrayna savaşının 2'nci yılı ve Ukrayna halkı ile dayanışma temalı fotoğraf sergisinin açılışı düzenlendi. Sergide, savaşın Ukrayna'daki yıkıcı etkisini yansıtan fotoğraflar yer aldı.

ABONE OL
Doğa Başak ÖZTÜRK/ ANKARA, (DHA)-

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont'un ev sahipliğinde düzenlenen açılışa, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, çok sayıda yabancı misyon şefi ve davetli katıldı. Ukrayna'da hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Büyükelçi Dumont, Şubat 2022'de başlayan savaşın tüm uygar dünyada olduğu gibi kendisinde de korkunç bir şok etkisi yarattığını belirtti.

Dumont, "Bu şoku, bu akşam sizler için sergilenen ve Rusya'nın saldırganlığının başlangıcından bu yana Ukraynalıların maruz kaldığı insanlık trajedisini gözler önüne seren fotoğraflara bakınca bir kez daha hissediyorum. Milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Mallarını, eşyalarını ve çoğu zaman da sevdikleri insanları kaybettiler. Ancak bu fotoğraflar aynı zamanda kendileri için çoğu zaman trajik olan bir tarihin tekerrür etmesini engellemeye azmi de görmemizi sağlıyor. Ukrayna'nın bu azmi ve kararlılığı, kendisini 3 gün sürecek sözde 'özel operasyon' ile kolayca boyun eğdireceğini düşünen düşmana karşı başarıyla direnmesini sağladı" dedi.

'FRANSA 2024'TE UKRAYNA'YA 3 MİLYAR AVRO ASKERİ DESTEK SAĞLAYACAK'

Fransa'nın savaş başladığı günden bu yana Ukrayna'ya destek olduğunu vurgulayan Dumont, bunun Avrupa'nın güvenliği ve dünya barışı için de bir hususu olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"16 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Zelenski'nin Paris ziyareti vesilesiyle İkili Güvenlik Anlaşması imzalandı. Fransa, bu anlaşmayla Ukrayna’ya 2023’te sağlanan 2,1 milyar avro ve 2022’de sağlanan 1,7 milyar avro yardımdan sonra 2024’te 3 milyar avroya kadar ek askeri destek sağlamayı taahhüt ediyor. Bu yardım Ukrayna’nın uzun vadede egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma kabiliyetine katkıda bulunacak. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da yine bu bağlamda dün, Ukrayna’yı desteklemek üzere ortaklıklar arasında iş birliğini güçlendirmek için mevcut imkanları tanımlamak amacıyla yeni bir uluslararası Ukrayna’ya destek toplantısı düzenledi."

'UKRAYNA'NIN GÜVENLİĞİ DÜNYANIN GÜVENLİĞİDİR'

Büyükelçi Bodnar ise bugünlerde Rusya'nın Kırım'ı işgal ederek, ülkelerine karşı saldırılar başlatarak Ukrayna'daki savaşı başlatmasının yıldönümünü andıklarını ifade ederek, "O zamanlar dünya buna hazır değildi ve Kremlin cezasız kalmaya devam etti. İki yıl önce, 24 Şubat'ta Rus tankları Ukrayna sınırını geçti. Rus savaş uçakları ve füzeleri barışçıl semalarımıza girdi. Rusya yine kışkırtılmamış bir savaşa girdi ve İkinci Dünya Savaşından bu yana Avrupa'daki en büyük savaşı başlattı. Ukraynalılar teslim olmayı reddetti. Düşman sayıca üstün olmasına rağmen sağlam durduk. Bazılarının bize 72 saat vermesine rağmen 2022'den bu yana Rusya tarafından işgal edilen toprakların yarısını geri aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızdan alıntı yapacağım, 'Ukrayna'nın güvenliği Avrupa'nın güvenliğidir. Ukrayna'nın güvenliği dünyanın güvenliğidir. Ukrayna'ya yatırım yapmak ortak geleceğimize yatırım yapmaktır. Savaş devam ediyor ve bunu durdurmak için tüm kabiliyetimizi ve çabalarımızı birleştirmeliyiz. Rusya'yı durdurmalıyız. Geleceğimizi ve çocuklarımızın geleceğini kurtarmalıyız. Bunu sadece birlik ve beraberlikle yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Dışişleri Bakanlığı'ndan Irak'ın yeni hükümetine başarı mesajı
  2. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Yaşlı Bakım Modelleri Çalıştayı'na katıldı
  3. Bakan Göktaş, Darülaceze’ye kurban bağışı yaptı
  4. Bakan Fidan, Kazakistan'da TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
  5. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Vatandaşlarımızdaki denetim algısını iyileştirmeyi hedefliyoruz
  6. Özgür Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
  7. Bahçeli, Rahmi Koç ile Ali Koç'u kabul etti
  8. Bakan Göktaş: Kamuda görev yapan engelli memur sayısı 82 bin 880'e ulaştı
  9. AK Partili Yalçın: CHP Türkiye’ye zarar vermekten başka bir şey yapmıyor
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü tebrik etti

© Copyright 2026

DHA