Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı'nın temeli cuma günü atılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı’nın temelinin 22 Ağustos Cuma günü atılacağını duyurdu.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin doğusunda yük ve yolcu taşımacılığını güçlendirecek Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı’nın temelinin 22 Ağustos Cuma günü atılacağını belirtti. Uraloğlu, hattın hem Türkiye’nin lojistik kapasitesini artıracağını hem de Asya’ya uzanan ticaret yollarında ülkenin jeostratejik güven adası olma özelliğini perçinleyeceğini bildirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde proje için 2,4 milyar avroluk dış finansman sağlandığını kaydeden Uraloğlu, "Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu demir yolunu, 224 kilometre uzunluğunda, çift hatlı, elektrifikasyonlu ve sinyalizasyonlu inşa edeceğiz. Hattımız yılda 5,5 milyon yolcu ve 15 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Projede 5 tünel, 19 aç-kapa tüneli, 3 viyadük, 10 köprü, 144 altgeçit, 27 üstgeçit ve 480 menfez yer alacak" dedi.

'ZENGEZUR KORİDORU'NUN ÖNEMLİ BİR PARÇASI'

Temel atılacak hattın Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki bağlantıyı sağlayacak Zengezur Koridoru’nun önemli bir parçası olduğunu belirten Uraloğlu, "Bu hat sayesinde Türkiye ile Azerbaycan arasında kesintisiz yeni bir demir yolu bağlantısı daha sağlanacak. Aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun üretim potansiyeli dış pazarlara daha hızlı ulaşacak, Akdeniz’in turizm potansiyeli artacak. Ayrıca bu hat; Trans-Hazar ve Kuzey-Güney koridorlarını güçlendirerek Avrasya’nın tedarik ve lojistik ağlarını kuvvetlendirecek, Türkiye’yi bölgesel iş birliğinin merkezine yerleştirecek. Güney Kafkasya’daki ekonomik iş birliğini artıracak Zengezur Koridoru’nun işlerlik kazanmasıyla birlikte Pekin’den Londra’ya kadar uzanan doğu-batı hattı daha verimli işleyecek. Orta Koridor’un demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesi artacak" açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanlığı atama kararları Resmi Gazete’de
  2. AK Parti’li İnan: Özgür Özel’in sahte sitelerden medet ummasını ibretle izliyoruz
  3. İletişim Başkanı Duran: Daha dirençli ve bağımsız bir Türkiye hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz
  4. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türk dünyasında yeni bir heyecan, yeni bir yükseliş başladı
  5. TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türk diasporası, Türkiye'nin gücünün artmasıyla paralel bir şekilde gelişiyor.
  6. İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: Türk Polis Teşkilatı bırakın pes etmeyi, çok daha büyük bir iradeyle yoluna devam ediyor
  7. Bakan Çiftçi'den SAHA 2026 Fuarı'na ilişkin açıklama
  8. 'Barış Anneleri'den İmralı başvurusu
  9. Bakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştü
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı yardımcısı Şeyh Mansur Bin Zayid Al Nahyan’ı kabul etti

© Copyright 2026

DHA