Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Melodili Yol uygulaması ilk kez hayata geçirildi; asfaltta Türk Marşı yankılanacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Melodili Yol uygulamasının Türkiye'de ilk kez hayata geçirildiğini, sabit hızda seyreden araçlarda Mozart'ın Türk Marşı bestesinin duyulacağını açıkladı.

ABONE OL
Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL/ANKARA, (DHA)-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Melodili Yol uygulamasının Türkiye'de ilk kez Ankara'nın Nallıhan ilçesinde hayata geçirildiğini belirtti. Uraloğlu, Melodili Yol uygulamasının yol yüzeyine belirli aralıklarla yerleştirilen işaretlemeler veya oyuklar sayesinde araçların geçişi sırasında oluşan titreşim ve ses üretme prensibine dayandığını ifade etti. Bakan Uraloğlu, "Bu oyuklar veya işaretlemeler, araçların belirli bir hızla geçtiği takdirde müzikal bir melodi oluşturacak şekilde tasarlanıyor. Yüzeydeki her bir oyuk veya işaretleme, farklı frekansta bir nota verecek şekilde konumlandırılıyor. Sürücü sabit hızla seyrettiğinde, oluşan titreşim ve sesler birleşerek hedeflenen ezginin duyulmasını sağlıyor" dedi.

'YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASINI ETKİLEMEYECEK'

Bakan Uraloğlu, Karayolları 4'üncü Bölge Müdürlüğü (Ankara) sorumluluğundaki Nallıhan-Beypazarı Devlet Yolu'nun 21'inci kilometresinde yer alan Eymir köyü mevkisinde uygulamanın tamamlandığını belirtti. Uygulamanın, Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nı etkilemeyecek bir mesafede hayata geçirildiğini kaydeden Uraloğlu, "Sürücüler, belirli bir hızda seyrederken Mozart'ın Türk Marşı'nı net şekilde duyabiliyor" dedi.

'YENİ UYGULAMA ANKARA-ESKİŞEHİR YOLUNDA BAŞLAYACAK'

Uraloğlu, Melodili Yol uygulamasının 2'nci etabı için çalışmaların 17 Mayıs 2025 tarihinde Ankara-Eskişehir Devlet Yolu'nun Sivrihisar çıkışındaki 37'nci kilometresinde yer alan Kertek mevkisinde başlatıldığını açıkladı. Benzer uygulamaların yapıldığı diğer ülkelerde yerleşim yerlerine yakın kesimlerde gürültü nedeniyle şikayetlerin arttığını belirten Bakan Uraloğlu, "Biz bu nedenle uygulamaları yerleşim alanlarından uzakta yapmayı tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'SABİT HIZ VE YOLUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÖNEMLİ'

Melodili Yol sisteminin en iyi sonucu verebilmesi için belirli teknik kriterlerin karşılanması gerektiğini aktaran Uraloğlu, "Taşıtların saatte ortalama 100 kilometrelik sabit hızlarda seyredebileceği, yolun düz olduğu, üst yapı bozuklukların olmadığı, pürüzsüz bir kaplamaya sahip yollarda yapılması gerekiyor. Melodili Yol uygulamasının, kısa sürede aşınarak özelliğini kaybetmemesi ve melodinin en net şekilde duyulabilmesi için mümkün olduğunca düşük trafik hacmi olan, özellikle ağır taşıt trafiğinin az olduğu yollara yapılması önem arz ediyor" açıklamasında bulundu.



Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar eski Emiri Hamed bin Halife Al Sani için taziye mesajı
  2. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Hakkari’de
  3. Bakan Bak: Savunma sanayisindeki oranımızı yüzde 85'lere ulaştırdık
  4. Cevdet Yılmaz, Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenleri andı
  5. Hatimoğlulları: Temmuz ayını en doğru şekilde değerlendirelim
  6. Bakan Işıkhan: Türkiye Yüzyılı'nın en güçlü sermayesi, iyi yetişmiş gençler olacaktır
  7. Bakan Fidan, Mısır ve Ürdünlü mevkidaşları ile görüştü
  8. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız
  9. Özgür Özel: İktidar yürüyüşünden asla vazgeçmeyeceğiz
  10. Kurtulmuş, Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenleri andı

© Copyright 2026

DHA