Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

MHP'den 'Türk Sağlık Sistemi'nde Yenilikler Çalıştayı'

MHP tarafından sağlık alanındaki sorunların ve iyileştirilebilecek hususların, politikaların, yeniliklerin ve sağlık sisteminin geleceğinin masaya yatırıldığı 'Türk Sağlık Sistemi'nde Yenilikler Çalıştayı' gerçekleştirildi.

ABONE OL
Aliekber METE-Batuhan DURNAOĞLU/ANKARA,(DHA)-

MHP'nin, ‘Türk Sağlık Sistemi’nde Yenilikler Çalıştayı’, ATO Congresium'da yapıldı. Çalıştayda konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, çalıştay kapsamında 6 ay boyunca çalıştıklarını belirterek, "Bu çalıştayda 2 bin yıllık bir tecrübe olduğunu gururla ifade etmek isterim. Bu salonda hastasıyla üzülen, hasta yakınıyla sevinen, ilk maaşını stetoskop ve tıp kitaplarına yatıran, fazla mesai ücreti almadan vatan için çalışan ve çabalayan hem hasta hakları hem de sağlık çalışanları haklarını iyileştirmek için gecesini gündüzüne katan, ülkesine döviz kazandırmak için iş geliştiren, tıbbi cihaz üreten, bilim alanlarında ülkemizi gururlandıran ve ülkemizin en ücra mahallelerine kadar sağlık hizmeti götüren çalışanlarımız var. Kısacası bu salonda samimi yürekler var. 'Türk sağlık sistemine bir tuğla da biz koymak istiyoruz' diyen tam 160 cesur yürek var. Hepsine teşekkür ediyorum. 160 arkadaşımız geride kalan 6 ay boyunca gece-gündüz demeden çalışarak Türk milletine; etkin, verimli, çağdaş, üretken bir şekilde sıhhat sunan sağlık ve sosyal güvenlik sistemini istişare ettiler ve detaylı rapor hazırladılar. Bugün çalıştayın son günü ve yapılacak son 3 oturumda çalışmalarını nihayete erdirip büyük Türk milletine armağan edecekler" dedi. Yurdakul ayrıca çalıştayın nihai raporunun önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağını aktardı.

'GÜÇLÜ SAĞLIK SİSTEMİNİ ŞEKİLLENDİRMEK İSTİYORUZ'

Yurdakul, çalıştayda Türk sağlık sisteminin geleceğine dair ortak aklı, bilimsel tecrübeyi, milli iradeyi ve vicdanı bir araya getirdiklerini kaydederek, "Bu çalıştay yalnızca bugünün sorunlarını değil, yarının ihtiyaçlarını da gözeten milli bir vizyonunun ürünüdür. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını inşa ederken Türk milletinin sağlığını, huzurunu, refahını önceleyen bir anlayışla, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla hareket ediyoruz. Türk hekimiyle, sağlık çalışanıyla, akademisyeniyle ve politika yapıcısıyla; kökleri bu topraklara dayanan, çağın gerekliliklerine açık, güçlü bir sağlık sistemini hep birlikte şekillendirmek istiyoruz. Bu çerçevede Türk sağlık sisteminin geleceğine dair görüş ve öneriler üzerine çalışan birbirinden kıymetli bilim insanları ve uzmanlarımız 13 tema çerçevesinde bir araya geldiler" diye konuştu. 13 tema ile ilgili bilgiler veren Yurdakul, temaların bütüncül bir bakış açısıyla ele alındığını belirtti. 

SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

Ankara ATO Congresium'daki 3 oturumun ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, çalıştayın sonuç bildirgesini açıkladı. Yurdakul, 13 farklı masanın hazırladığı çalışmaların nihai raporda bir araya getireceklerini ve raporun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin onayıyla birlikte kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Yurdakul, çalışmalara ilişkin, "Türkiye'de doğurganlık hızı çok düştü ve bir milli beka sorunu olduğu için bu konuda doğum hızının geliştirilmesi için aktif politikalar uygulamayı öneriyoruz. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için yerli aşı üretim kapasitesinin güçlendirilmesini öneriyoruz. Akıl ve ruh sağlığı konusunda, 'Ruh Sağlığı Yasası'nın bir an önce çıkarılması gerekiyor. Erken tanı ve taramada ise yapay zeka destekli görüntüleme teknolojilerinin sağlık sistemine entegrasyonu önemlidir. Gıda ve su stresi yaşayan bir ülke olarak; gıda üretiminde sürdürülebilirliğin korunması hem halk sağlığı, hem de ekonomik güvenlik için önemlidir. Bu yüzden gıda ve su güvenliği tek bir sektörün sorunundan ziyade; tarımdan sanayiye, sağlık sistemlerinden çevre yönetimine kadar bütüncül ve çok sektörlü bir politika yaklaşımı şeklinde ele alınmalıdır. Dünyanın 3'te 1'i maalesef obezite ile mücadele ediyor. Onun için okullarda sağlıklı beslenme programlarının zorunlu hale getirilmesi ve beslenme eğitiminin müfredata eklenmesi önemli bir noktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin koruyucu sağlık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini aktaran Yurdakul, yaşam döngüsünün her evresinde önleyici sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, toplumun sağlık kültürünün güçlendirilmesi ile dijital ve bilimsel yeniliklerin sisteme entegre edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'KORUYUCU HEKİMLİK ENTEGRE BASAMAK SİSTEMİNİ UYGULAMALIYIZ'

Türkiye'nin 'Değer Temelli Sağlık Hizmeti Modeli'ne geçmesinin önemli olduğunu söyleyen Yurdakul, Aile Hekimliği'nin güçlendirilmesini de önerdi. Yurdakul, "Koruyucu Hekimlik Entegre Basamak Sistemi'ni uygulamalıyız. Tüm vatandaşlarımızın sağlık alanında ilk başvuru yeri Aile Hekimliği olmalı, yani bir basamak getirmeliyiz. Daha sonra başvuru Devlet Hastanesi'ne, orası da olmazsa en sona üniversite hastanesine başvuru yapılmalı. Tek tip aile sağlığı merkezi olmalı. Bu hem maliyet, hem de etkinlik açısından önemli. Çünkü bu merkezde doktor, hemşire, teknisyenle birlikte psikolog, aile danışmanı, diyetisyen, diş hekimi ve güvenlik personeli bulunmalı ve aynı zamanda temel ekipman ve ihtiyaçlarının sağlandığı bir Aile Sağlığı Merkezi kurulmalı. Bu merkez devletimiz tarafından finanse edilip, yönetim ve kontrolü de devlet tarafından sağlanmalı" diye konuştu.

Sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi için okullara 'Sağlık kültürü' derslerinin eklenmesi önerisinde bulunduklarını kaydeden Yurdakul, tıp fakültelerindeki artışın eğitim kalitesinde azalmalara ve ciddi eğitim farklılıklarına yol açtığını savundu. Yurdakul ayrıca sağlıkta şiddetin önlenmesi için caydırıcı yasaların çıkartılmasını, şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını, cezaların ertelenmemesi veya para cezasına çevrilmemesi gerektiğini söyledi.

Diğer Haberler

  1. Bakan Göktaş: Yaşlı ve engelli aylıklarını yatırmaya başladık
  2. Bakan Yerlikaya: Ataşehir'de trafikte tartıştığı kadın sürücünün aracına saldıran şüpheli yakalandı
  3. Bakan Ersoy: İstanbul dünyanın bir numaralı gastronomi şehri
  4. Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu toplandı
  5. Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi
  6. Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: SDG'nin Suriye'yle bütünleşmesi kritik önem taşımaya devam etmektedir
  7. Bakan Uraloğlu: Tayland ile denizcilik anlaşmasını en kısa sürede imzalamak istiyoruz
  8. Bakan Bolat, KKTC Maliye Bakanı Berova ile bir araya geldi
  9. Bakan Bolat, Libyalı mevkidaşı Şahubi ile telefonda görüştü
  10. Bakan Tunç’un talimatıyla adli emanetlerde sıkı denetim başladı

© Copyright 2025

DHA