Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Özgür Özel'in partisinin adı 'Yeni Parti' oldu

CHP'de Özgür Özel dahil 91 milletvekili istifa ederek, ismi 'Yeni Parti' olarak duyurulan partinin kurucular kuruluna katıldı. Özgür Özel, Yeni Parti'nin kuruluş evraklarını imzaladı.

ABONE OL
Ayşenur DEMİRTAŞ-Batuhan DURNAOĞLU/ANKARA, (DHA)

 

Özgür Özel ile birlikte 91 milletvekili CHP'den istifa etti. Özgür Özel, Yeni Parti'nin kuruluş evraklarını imzaladı. 91 milletvekili Yeni Parti'nin kurucular kuruluna katıldı. Özgür Özel, evrakları imzaladıktan sonra, "Vatana, millete, partimize, hepimize hayırlı olsun" dedi. Partinin kuruluş dilekçesinin öğle saatlerinde İçişleri Bakanlığı'na teslim edileceği belirtildi.

Öte yandan Özgür Özel, sanal medya hesaplarındaki biyografisini de yeniledi. Özel'in 'X' hesabında Yozgat'ta traktör üzerinde çekilen fotoğrafı ile birlikte 'Yeni Parti' logosu ve Atatürk'ün fotoğrafı ile 'Köylü milletin efendisidir' ifadesi yer aldı.

KURULUŞ DİLEKÇESİ TESLİM EDİLDİ

Yeni Parti'nin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı'na sunuldu. Ankara Milletvekili Murat Emir ile Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, İçişleri Bakanlığı’na partinin kuruluş dilekçesini teslim etti. Murat Emir, başvurunun ardından bakanlık önünde basın mensuplarına açıklama yaptı. Murat Emir, Lozan’ın 103’üncü yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, “Bugün milletimizle birlikte, işçilerimizle, umudu kırılan gençlerimizle, iş bulamayanlarımızla, tarlasına küsen üretimden kopmuş çiftçilerimizle, 23 bin 552 lira emekli maaşına mahkum edilen emeklilerimizle, açlık sınırının çok altında bir gelirle çalışmak zorunda kalan asgari ücretlilerimizle, yok sayılanlarımızla, gençlerimizle, kadınlarımızla büyük umut dolu kutlu bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu yolculuğa çıkarken arkamıza bakmıyoruz. Mustafa Kemal'den aldığımız ödevle, Kuvayımilliye'den aldığımız güçle, Cumhuriyete olan bağlılığımıza ve onu sonuna dek korumaya dönük inancımızla yolumuzu yürüyoruz. Milletimizle kol kola, omuz omuza yürüyoruz. Arkamızda sarayda tasarlanan kirli planları, saray sofrasına oturanları, binaları, masaları, sandalyeleri bırakıyoruz. Ama bu ülkeyi daha adil, daha eşit, emeğinin karşılığını aldığı bereket dolu bir ülke yapmak üzere tüm milletimizle birlikte kimseyi ayrıştırmadan, kimseyi ötekileştirmeden yürüyoruz. Yürümeye devam edeceğiz" dedi.

'PARTİMİZİ MİLLETİMİZ KURDU'

Emir, Yeni Parti'nin Türk siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olacağını belirterek, "Yeni partimizi, yepyeni partimizi kurduk, kuruyoruz. İçişleri Bakanlığımızdan kuruluşla ilgili belgelerimizi aldık. Artık umuyoruz ki saatler içerisinde diğer prosedürler de tamamlanacak ve gün bitmeden partimiz hukuken kurulmuş olacak ve Türk siyasi yaşamına umuyoruz ki çok önemli hizmetler, katkılar yapacak. Ülkemize, devletimize, milletimize hayırlı olsun" dedi.

Partinin toplumun desteğiyle kurulduğunu ifade eden Emir, "Yürüyüşlerde kuruldu. Doluların altında kuruldu. Milletimizle kuruldu. Bu partiyi milletimiz kurdu. Herkesin emeği, herkesin umudu var bu partide. Biz bu sorumluluğun farkındayız. Ve hep birlikte, birlikte yola çıktıklarımızla Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel'in liderliğinde ülkemizin üstüne çöken, vatandaşlarımızın omuzuna çöken bu karanlığı yırtıp atacağız. Güzel günlere kavuşacağız. Güçlü devleti, güçlü kurumları olan güçlü devleti hep birlikte ayağa kaldıracağız. Daha adil bir Türkiye, haksızlıkların olmadığı, yargının siyasallaşmadığı, yargının muhalif sayılan herkesin ve her kurumun tepesinde sallandırılmadığı bir Türkiye'yi kuracağız. Herkesin umut dolu olduğu, liyakatli, ‘Çalışırsam başarırım, kimse hakkımı yemez' dediği bir Türkiye'yi hep birlikte kuracağız. Biz bu ülkeye, bu güzel ülkeye ve bu güzel ülkenin güzel insanlarına güveniyoruz. Onlardan bu umudu alıyoruz, bu ışığı alıyoruz ve onlarla birlikte başaracağımıza inanıyoruz. Umut dolu bir başlangıcın arifesindeyiz. Bu umut dolu başlangıcı hep birlikte halkın iktidarıyla taçlandıracağız" dedi.

‘HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ’

Cumhuriyetin kurucu değerlerine bağlı kalacaklarını söyleyen Emir, "Geriye bakmadan, geçmişle ilgilenmeden ama geçmişten aldığımız kurucu değerleri, cumhuriyetin kurucu değerlerini hiç unutmadan; başta Mustafa Kemal, Lozan kahramanı Sayın İsmet İnönü ve onun dışındaki bütün geçmişe yürümüş önderlerimizi rahmetle, saygıyla anıyoruz. Onların omuzlarımıza verdiği bu yükü en güzel şekilde hep birlikte taşıyacağız. Biz Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel liderliğinde 91 milletvekilimizle bu partimizin kuruluş aşamasını bugün bitiriyoruz. Ve bugünden sonra da çok daha güçlü, çok daha kurumsal olarak yine meydanlardayız, alanlardayız, tarlalardayız, fabrikalardayız, üniversitelerdeyiz. Yaşamın olduğu, emeğin olduğu her yerdeyiz. Ve hep birlikte başaracağız" ifadelerini kullandı.

'BU YOLCULUĞU MİLLETLE YÜRÜYORUZ'

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Emir, kuruluş başvurusunun yalnızca Yeni Parti için yapıldığını belirterek, "Elbette başka hazırlıklar da gerektiğinde yapılabilir. Ama şunun anlaşılmasını umuyoruz; bir büyük mücadeleyi başlattık. Bu da onun kilometre taşlarından birisi. Bugüne kadar birçok hukuksuzluğa, haksızlığa ve çelmelere maruz kaldık. Bundan sonra da kimi çelmeler atabileceklerini tabii ki öngörüyoruz. Ama anlamalılar ki bu yürüyüş bir kadronun, belirli sayıda insanların yürüdüğü bir yol değil. Bu yolu milyonlarla yürüyoruz, milletle yürüyoruz. Ve milletin yürüdüğü bir yolda milletin önüne çıkan, milletin ayakları altında ezilir. İşte bu nedenle çelmelerden vazgeçsinler. Demokratik bir Türkiye'yi kuracaksak baştan demokratik yarışlara razı olsunlar, içlerine sindirsinler. Sandığı kaybedince, seçimi kaybedince sandığı kaçırmak yerine sandığa saygı duysunlar. Kirli oyunları bıraksınlar. Biz çamurda debelenmek, kirli oyunlara karşı mücadele etmek istemiyoruz. Elbette ki yapabiliriz. Ama biz hep birlikte bu güzel ülkenin aydınlık geleceğini konuşmak istiyoruz" dedi.

‘BÜYÜYEREK YÜRÜYECEĞİZ’

Meclis'teki prosedürün de gün içinde tamamlanmasını beklediklerini belirten Emir, "Olabildiğince doğru bir şekilde ilerlemek istiyoruz, istedik. Şu saate kadar da şükür ki bir aksilik, bir terslik olmadı. Sayın İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan başta olmak üzere İçişleri Bakanlığı bürokrasisi de olması gerekeni yaptı. Buradan onlara da teşekkürlerimi iletmek isterim. Bundan sonra birkaç aşama daha var. O aşamaların da bugün içerisinde bitip yeni duruma göre Meclis'teki yapılması gereken prosedürel işlemlerin de bugün bitmesini arzu ederiz. Olması gereken budur. Bugüne, şu saate kadar da olması gerektiği gibi ilerlemiştir. Partimizin genel merkezi belli. Biz 91 milletvekili arkadaşımızla yola çıktık. Israrla söylediğim gibi bu yolculuğu gerçekte başlatan milletimizdir. Milletimiz bize bu yolu göstermiştir. Bu nedenle biz o güçle, o inançla, o umutla yola çıktık. Kimi arkadaşlarımız kimi nedenlerle bu yolculukta şu an için bizimle değil. Ama yürekleri bizimle. Dolayısıyla da önümüzdeki süreçte aslında hem Meclis'te hem de başka mecralarda çok daha güçlü ve büyüyerek yürüdüğümüzü hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

'BİZ BİR YERİ YIKIP GİTMİYORUZ'

Partinin genel merkezine ilişkin soruyu da yanıtlayan Emir, "Bina ile ilgili meseleler zaten çözüldü. Biz bir yeri yıkıp gitmiyoruz. Biz bir yeri bozup gitmiyoruz. Biz fiilen işgal altına alınmış, sarayda hazırlanmış kirli bir senaryonun parçası olmuş kişileri geride bırakıyoruz. Ve sarayın fiilen işgal ettiği binaları, masaları, sandalyeleri geride bırakıyoruz. Bunun dışında nasıl yol alınacağı da Sayın Genel Başkanımız tarafından gerekli zamanlarda açıklıkla ifade edilecek ve ona göre hareket edilecek. Bu nedenle herkesi bugün bu coşkuyu yaşamaya davet ediyoruz. Önemli, tarihi bir gündeyiz. Umuyoruz ki yeni partimiz çok önemli hizmetler yapacak. Türk siyasi tarihinde çok önemli bir yer alacak. İktidar olacak. Ve bugün Lozan'dan sonra yine güzel bir gün olarak, umut dolu bir başlangıç olarak kutlanacak. Bu nedenle bugün bu coşkuyu yaşayalım" ifadelerini kullandı.

ÖZEL'DEN PAYLAŞIM

Öte yandan Özgür Özel, partinin logosunu ve İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği'ne ait evrakı sanal medya hesabından paylaşarak, "Yeni Parti’yi kuran, milletimizdir. İşçinin Yeni Partisi, emeklinin Yeni Partisi, memurun Yeni Partisi, esnafın Yeni Partisi, çiftçinin Yeni Partisi, kadınların Yeni Partisi, gençlerin Yeni Partisi, Türkiye’nin Yeni Partisi. Hayırlı, uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.


ÖZGÜR ÖZEL'DEN, CUMA NAMAZI SONRASI AÇIKLAMA

CHP’den istifa eden Özgür Özel, Hacı Bayram Veli Camii'nde cuma namazını kıldıktan sonra basın mensuplarına açıklama yaptı. Özel, Lozan Antlaşması’nın yıl dönümünü hatırlatarak, "Biz bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün; önce İstanbul'un sonra İzmir'in işgaliyle artık tahammülü kalmadığında, İstanbul'dan Bandırma Vapuruyla Samsun'a çıkıp rütbeleri, üniformaları, sarayları, yetkileri, resmi yetkileri geride bırakıp kurtuluşu ve kuruluşu örgütlemek üzere Anadolu'da çıktığı o şanlı yürüyüşün sonunda davet ettiği Heyet-i Temsiliye ile birlikte 23 Nisan 1920 günü Cuma namazını kıldığı Hacı Bayram Veli Camii'ndeyiz.

Cuma namazımızı kıldık. Mekan Hacı Bayram Veli Camii'nin avlusudur, mekan 1'inci Meclis'tir. Gün 24 Temmuz, Lozan'ın yıl dönümüdür. Bundan 103 yıl önce Sevr'i yırtıp atıp Lozan'la Türkiye'nin tapu senedini emperyalist ülkelere kabul ettirdiğimiz, Türkiye'yi çağdaş dünyanın bağımsız bir cumhuriyeti olarak tescil ettirdiğimiz günün 103’üncü yıl dönümündeyiz. Sevr'in yırtılıp atıldığı; yani Orta Doğu'da ve sınırlarımız içinde, dışında birtakım anlaşmaların, hesapların, teslimiyetin yırtılıp atıldığı, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği ve o günden bugüne kadar o sağlam temellerin ve kolonların bizi taşıdığı yerdeyiz" dedi.

'ANA MUHALEFET PARTİSİNİ İLAN EDECEĞİZ'

Özel, 1'nci Meclis'ten sonra Anadolu Kulübü'nde kurucular kuruluyla ilk toplantıyı yapacaklarını söyleyerek, "Kurucular Kurulumuzun genel başkanımızı belirlemesini sağlamak, ardından da partimizin yönetim organlarını belirlemek üzere Anadolu Kulübü'nde ilk toplantımızı gerçekleştireceğiz. Günün sonunda Yeni Parti'nin Parti Meclisini, genel başkanını bildirmiş ve partimizin Türkiye Büyük Millet Meclisindeki grubunun kurulduğunu bildirmiş ve partimizin kurulduğu gün ana muhalefet partisi olduğunu ilan etmiş olacağız. Partimiz ana muhalefet partisi olarak önümüzdeki süreçte bir süre, ilk seçime kadar görev yapacak.

Yeni Parti, ilk kez ve son kez ana muhalefet partisi olarak bütçe çalışmalarına katılacak. Yeni Parti'nin muhalefette bütçe çalışmalarına katıldığı ilk ve tek yılı yaşayacağız. Ardından Allah'ın izni, milletimizin takdiriyle bundan sonra milletin yüzünü güldürecek, halkın sorunlarını çözecek, ülkeye huzuru, refahı, barışı getirecek, bundan sonraki bütçeleri yapacak iktidarı kuracağız. Yolumuz açık olsun. Yolumuz, yol arkadaşlarımız, aziz milletimizdir. Yolumuz iktidar yoludur. Pusulamızın gösterdiği yön iktidardır. Bundan sonra durmadan ve yorulmadan iktidara kadar yürüyelim arkadaşlar" açıklamasında bulundu.

Açıklamanın ardından 1'inci Meclis’e yürüyen Özel ve ekibi, burada hatıra fotoğrafı çektirip ayrıldı.

ÖZGÜR ÖZEL GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ

Yeni Parti Kurucular Kurulu toplantısı, Atatürk'ün talimatıyla 1926 yılında kurulan ve ilk fahri başkanlığını İsmet İnönü'nün üstlendiği Anadolu Kulübü'nde yapıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda partinin genel başkanı oy birliğiyle Özgür Özel seçildi. Toplantıda Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri de belirlendi. Parti Meclisi 80, Yüksek Disiplin Kurulu da 15 isimden oluştu.

PARTİ MECLİSİ ÜYELERİ BELİRLENDİ

Yeni Parti ile ilgili toplantıda 79 kişilik Parti Meclisi (PM) listesi belirlendi. PM listesinde; Ahmet Tuncay Özkan, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Ali Gökçek, Aliye Timisi Ersever, Aliye Coşar, Asu Kaya, Aşkın Genç, Ayça Taşkent, Ayhan Barut, Aykut Kaya, Aylin Yaman, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Barış Karadeniz, Bekir Başevirgen, Bilal Bilici, Bülent Tezcan, Cavit Arı, Cemal Enginyurt, Cumhur Uzun, Deniz Yavuzyılmaz, Deniz Yücel, Doğan Demir, Ednan Arslan, Elvan Işık Gezmiş, Ensar Aytekin, Evrim Karakoz, Evrim Rızvanoğlu Emir, Eylem Ertuğ Ertuğrul, Fahri Özkan, Fethi Açıkel, Gamze Taşcıer, Gizem Özcan, Gökçe Gökçen, Hasan Öztürk, Hikmet Yalım Halıcı, İbrahim Arslan, İsmail Atakan Ünver, İsmet Güneşhan, İzzet Akbulut, Kayıhan Pala, Mahmut Tanal, Mehmet Tahtasız, Mehmet Salih Uzun, Melih Meriç, Metin İlhan, Murat Bakan, Murat Çan, Mustafa Erdem, Mustafa Sarıgül, Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Mühip Kanko, Nail Çiler, Namık Tan, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Okan Konuralp, Orhan Sümer, Özgür Ceylan, Gökan Zeybek, Özgür Erdem İncesu, Reşat Karagöz, Servet Mullaoğlu, Seyit Torun, Sibel Suiçmez, Suat Özçağdaş, Süleyman Bülbül, Süreyya Öneş Derici, Şeref Arpacı, Tahsin Ocaklı, Talat Dinçer, Talih Özcan, Türkan Elçi, Uğur Bayraktutan, Ulaş Karasu, Utku Çakırözer, Ümit Özlale, Yaşar Tüzün, Yunus Emre, Yüksel Taşkın ve Zeynel Emre yer aldı.

YÜKSEK DİSİPLİN KURULU BELİRLENDİ

15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeliklerine ise Ahmet Tuna Soydemir, Ali Güvenbaş, Buse Batyar, Bülent Yücetürk, Deniz Orhon, Emin Anıl Koç, Emresan Dalveren, Ezgi Rahime Taşdemir, Gülsemin Kaya, Işıl Name Evgin, Kubilay Cem Baran Fırat, Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Mete Doğukan Beyaz, Ural Baysal ve Ziya Gökalp Koca seçildi.

TBMM GRUP BAŞKAN VEKİLLERİ SEÇİLDİ

Ayrıca partinin kapalı grup toplantısı da Anadolu Kulübü'nde gerçekleştirildi. Toplantıda 'Yeni Parti'nin TBMM grup başkan vekilliklerinde Ali Mahir Başarır, Murat Emir ve Gökhan Günaydın seçildi.

PM ÜYELERİ 80 KİŞİDEN OLUŞUYOR

'Yeni Parti'nin Anadolu Kulubü'nde gerçekleştirilen toplantısında belirlenen Parti Meclisi üyelerinin 80 kişiden oluştuğu öğrenildi. Partiden bildirilen güncel PM listesinde Seda Kaya Ösen de yer aldı.

'YARIN ATAMIZIN HUZURUNDA OLACAĞIZ'

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Anadolu Kulübü’nde gerçekleştirilen Kurucular Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı. Özel, "Kurucular Kurulu üyelerimiz yapmış oldukları oylamayla beni bu kuruluş sürecinde Yeni Parti’nin Genel Başkanı olarak seçtiler. Ardından sizinle arkadaşlarımızın eşzamanlı paylaştığı gibi 80 kişilik Parti Meclisimiz, 15 arkadaşımızdan oluşan Yüksek Disiplin Kurulu Üyelerimizi belirledik. Yarın saat 11.00’de Anıtkabir’de Kurucular Kurulumuzla birlikte Atamızın, ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda olacağız, İsmet Paşamızın huzurunda olacağız" dedi.

'ANA MUHALEFET OLARAK YERİMİZİ ALACAĞIZ'

Yarın saat 12.00’de ilk Parti Meclisi toplantısını yapacaklarını söyleyen Özel, "Parti Meclisimize kurucu MYK’mızı arz edeceğim. Tüzüğümüz o şekilde. Parti Meclisimizin onayıyla da kurucu MYK üyelerimiz görevlerine başlayacaklar. Ardından salı günü sabah saatlerinde çünkü pazartesi günü Meclis Başkanlığı bir Başkanlık Divan’ı yapmak suretiyle yeni duruma göre Meclis’teki dağılımı ve bu dağılıma uygun olarak Meclis Başkanlık Divanı’na vereceğimiz isimleri bizlerden talep edecek. Tabii durumu farklılaşan diğer siyasi partilerden de talepte bulunacaklar. Biz salı günü de buna uygun olarak salı sabahı Meclis’te kapalı grup toplantımızı yapıp, kuruluşa dair her şeyi bitirmiş ve salı günü saat 15.00 itibari ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ana muhalefet partisi olarak hem Genel Kurul’daki yerimizi hem de Meclis’teki yerimizi almış olacağız" ifadelerini kullandı.

GENEL MERKEZ BİNASI

YENİ Parti Genel Başkanı Özel, yeni genel merkez binasına ilişkin, "Yeni Genel Merkez binası, Mustafa Kemal Mahallesi’nde. Bina hazır, iç tefrişatı ile ilgileniyor arkadaşlar. Tahmin ediyorum 1,5 hafta, 10 gün gibi bir süre içinde yeni genel merkezimizde çalışır hale geleceğiz. Ancak ilk gün söylemiştik. Cumhuriyet Halk Partisi’nin işgal altında olduğu, kahraman polisimizi bize karşı kullandıkları ve gaz sıkılarak odalarımızdan teker teker çıkmak zorunda kaldığımız ve o yağmurun, dolunun altındaki yürüyüşümüzde biz Genel Merkezimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak söyledik; aynı Cumhuriyet’in kuruluş evresinde olduğu gibi. O günden bugüne kadar da bu tavrımızı, bu tutumumuzu, bu kararlılığımızı, Grup Başkanı olarak üstlendiğimiz Meclis İç Tüzüğü’ne uygun şekilde ve o iç hukuk gereği doğru kararlarla o gün size ne söylediysek bugüne kadar vardık" dedi.

Yeni Parti'ye henüz bağış ve aidat toplamadıklarını belirten Özel, "Bu konuda bazı fırsatçıların birtakım yanlış yönlendirmeleri, bazı dolandırıcılık çabaları olabilir diye endişe duyuyoruz. Bu konuda şunu beklesinler; Parti hakkında birçok hesap açılıyor. Ama partinin resmi hesaplarını, resmi sayfalarımızdan, bizim sosyal medya sayfalarımızdan duyurduğumuz, basına geçtiğimiz hesaplara itibar edilsin. Yolumuzu kesip ‘Sana otobüs de alacağız, bina da alacağız’ diyen teyzelerimin heyecanını paylaşan vatandaşlarımıza biraz daha sabır diliyorum. O güne kadar biraz daha sabır diliyorum. Bizlerin ağzından çıkan hiçbir şeye, hele böyle önemli konularda benim ve grup başkan vekillerimizin, parti sözcülerimizin ağzından çıkmayan hiçbir söze itibar etmesinler. Pazartesi gününden itibaren de tüm Türkiye’de hızlı örgütlenmeye Yeni Parti başlıyor" açıklamasında bulundu.

‘ENDİŞEYE MAHAL YOK’

Özel, partisinin seçime girme yeterliliği ile ilgili soruya, "Yetkili arkadaşlar takvim paylaşacaklar, onun görevlendirmeleri de az önce yapıldı. Ancak en hızlı şekilde bu sonbaharda Kurultayımızı yapıp, seçime girme yeterliliği ile ilgili bize dair her şeyi yapıp, 6 aylık sürenin başlamasını sağlayacağız. Ama o konuda endişeye mahal yok. Her türlü tedbir tamam. Asla ve asla bu iradenin, bu heyecanın sandık dışı kalmasını ya da iktidar olmasına engel olunabilmesini kimse aklından geçirmesin" yanıtını verdi.

'BELEDİYE BAŞKANLARINA HASSASİYETİMİZ VAR'

Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın partiye katımı ile ilgili, "Zaten daha önceden de konuştuk. Belediye başkanlarıyla ilgili ben çok itinalı bir dil seçiyorum. Mansur Bey’in de durumu, duruşu ilk günden beri bizimle birlikte Anıtkabir’e yürüyüşü, bütün tutumu hepimizin beklediği gibidir. Ben size şunu söyleyeyim; Net bir durum var. 'Ben Yeni Parti’de yokum, Özgür Özel ile yokum. Ben bu işin içinde de yokum' demeyen herkesi, bu lafı duymadığımız herkesi yanımızda biliyoruz. Ama şu anda belediye meclis üyelerinin durumları, belediye başkanlarının durumları konusunda bizim gösterdiğimiz bir hassasiyet var. Onun dışında kimse kimseyi 'Sen niye daha Yeni Parti’ye katılmadın' diye suçlamasın. Çünkü orada ne varsa bize dair. Herkes, Yeni Parti ile ilgili tutumunu en iyi şekilde almak istiyor. ‘Ben yokum’ demeyen herkesi yanımızda kabul ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Yedek parti iddialarına da yanıt veren Özel, "Şunu söylüyorum; bu toplumsal talebi karşılayıp sandığa taşımasına engel olacak her hesapları boşa çıkaracak hazırlığımız var. Kimse endişe etmesin" değerlendirmesinde bulundu.

'MECLİS BAŞKANLIK DİVANI KARAR VERECEK'

Özel, salı günü TBMM Grup Toplantısı'nda konuşup konuşmamasına ilişkin, "Grup toplantısı ile ilgili malum. Salı günü 13.30, Cumhuriyet Halk Partisi’nin grup saatidir. O grup düşmedi, 5'inci grup oldu ama düşmedi. Meclis Başkanlık Divanı’nın oturup tüm partilerin görüşlerini alıp, centilmen bir ortam içinde günleri ve saatleri, salonları belirlemesi gerekiyor. O yüzden şimdiden bir şey söylemem zor. ‘Artık o salon bizim salonumuz’ demem güç. Hangi saatte, hangi salonun, hangi partiye tahsis edileceğine Meclis Başkanlık Divanı karar verecek. Ama türlü imkansızlıklar içinde grubu hiç aksatmamış olan ben ve arkadaşlarımız, imkanı olan ilk andan itibaren bu salı olmazsa öbür salı olur, kendimize ait saatimizde, günümüzde ve tahsis edilen uygun salonda grup toplantımızı büyük bir coşkuyla yapacağız" dedi.

'EKREM İMAMOĞLU 15,5 MİLYONUN ADAYIDIR'

Özel, 'Cumhuriyet Halk Partisi bir Cumhurbaşkanı adayı belirlemişti ve o isim Ekrem İmamoğlu’ydu. Önümüzdeki süreçte kısa vadede bir Cumhurbaşkanı adayı belirleyecek misiniz' sorusuna şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanı adayları ile ilgili de yeni bir kurumsal kimliğimiz var. Yeni kurumsal kimliğimiz için de önümüzdeki dönemde partinin yetkili organları, kurultayı çeşitli kararlar alabilirler. Ama Ekrem İmamoğlu ne Özgür Özel’in ne Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir organıdır. 15,5 milyon vatandaş 23 Mart 2025 günü sandıkta aday olarak belirledi. Adaylığının önünde bir yargı kuşatması var. Ayrıca diploması ile ilgili saldırılar var. Vatandaşın adayına saygılıyız. Zaten bizim adayımız değil, milletin adayı bizim de adayımız. Bundan sonraki süreçte orada yaşanacak olası ihtimallere karşı hep birlikte hangi doğru kararları alacağımızı, yine Ekrem Başkan, ben, Mansur Başkan ve yeni partinin tüm dinamikleri birlikte en doğru kararı vereceğiz."

'YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hazine yardımı konusundaki açıklamalarını değerlendiren Özel, "Devlet Bey bu anlamda kıymetli, hakkaniyetli bir değerlendirme yapmış. Beni zaten bu açıklamasından bir gün önce bir kutlama telefonuyla kararımızdan sonra aramıştı ve iyi dileklerini iletmişti. Hem de ilk başta 'keşke bir ayrılık olmasaydı' şerhini de koyarak. Orada da haksızlık yapmayayım. ‘İyi ki yeni parti kurdunuz’ gibi değil. 'Biz CHP’nin bir bütün halinde olmasını ilk baştan beri istemiştik. Şartlar buraya geldi. Hayırlısı olsun' dedi. İyi dileklerini iletti. Sonra da böyle bir değerlendirme yapmış. Tabii o değerlendirme iyi niyetli bir değerlendirmedir ama esas hazine yardımı meselesi ile ilgili yasal düzenlemeye muhtaç bir durum var. Bizim tutup da herhangi bir siyasi partiden 'Hakkımızı verin' falan diyecek halimiz yok. Ama bir yasal düzenlemeye muhtaç bir durum varsa tabii esasen son seçimlerde çok ciddi oy almış, son yerel seçimin birinci partisi, 90’ın üzerinde 100’e yakın milletvekilinin birkaç gün içinde görev yapacağı bir partinin, hazine yardımı almaması asimetrik bir durum olur. Onu hatırlatıyor kendisi. Ama onun dışında bizim herhangi bir siyasi partiden böyle bir beklentimiz yok. Yasal düzenlemeye muhtaçtır" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Kılıçdaroğlu: Bu devleti kuranlar, kadınlar konusunda batıya örnek oldular
  2. Bakanlar Çiftçi ve Bak, üniversite ve öğrenci yurtlarında alınacak güvenlik tedbirlerini değerlendirdi
  3. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Başkanı Üstel ile görüştü
  4. TBMM Başkanı Kurtulmuş: 'Terörsüz Türkiye' en kısa sürede bölgeye tesir edecek
  5. Bakan Göktaş: Biz artık hiçbir anne ağlamasın istiyoruz
  6. Bakanlar Gürlek ve Güler, KKTC Başbakanı Üstel ile bir araya geldi
  7. Bakan Şimşek: Eğitim politikalarımızı sürdüreceğiz
  8. Cevdet Yılmaz: İnsan haklarını savunan herkes, Müslümanlara saldırılara da aynı açık tavrı almalı
  9. Bakan Bayraktar: Gabar'da günlük 83-84 bin varil petrol üretiyoruz
  10. Bakan Kurum'dan ‘Yarısı Bizden’ paylaşımı

© Copyright 2026

DHA