Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Türkiye ve Yunanistan'dan yeni NAVTEX kararı

Yunanistan'ın 29 Ekim'i, Türkiye'nin ise 28 Ekim'i kapsayacak şekilde ilan ettiği NAVTEX'leri iptal ettiği öğrenildi.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye daha önce de başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanların belirttiği gibi Doğu Akdeniz ve Ege'deki sorunların çözümünde uluslararası hukuk, iyi komşuluk ilişkileri, diyalogdan ve siyasal çözümlerden yana olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görüşmesi sonrasında kararlaştırılan ve hayata geçirilen Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasındaki 'Ayrıştırma Usullerinin' ele alındığı teknik toplantılarına destek vererek ön koşulsuz katılan Türkiye, iyi niyetini gösteren birçok adım attı. NATO üyesi 30 ülkenin savunma bakanlarının katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen ve 2 gün süren NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda da yapıcı tavrını sürdüren Türkiye’nin, ‘NAVTEX' teklifi ittifak üyesi ülkelerin takdirini topladı.

İKİ ÜLKE İPTAL KARARI ALDI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın teklifi üzerine Türkiye ve Yunanistan, ilan ettiği NAVTEX'leri iptal etme kararı aldı. NATO Genel Sekreteri ve Yunan Savunma Bakanı'nın da destek verdiği teklif kapsamında Yunanistan 29 Ekim, Türkiye ise 28 Ekim'i kapsayacak şekilde ilan ettikleri NAVTEX'leri iptal etme kararı aldı. NATO Karargahı'nda yapılan koordinasyon ve çalışmanın ardından söz konusu NAVTEX'ler iptal edildi. Bunların yanı sıra Türkiye, bu olumlu rüzgara destek vermek üzere yeni bir adımı daha attı. Bu kapsamda, Akdeniz'de daha önce planlanan atışlı eğitimlere ilişkin NAVTEX de bir kereye mahsus olmak üzere ve iyi niyet göstergesi olarak iptal etti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da konulara ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, "Biz diyaloğu, görüşmeleri, uluslararası hukuku desteklediğimizi, iyi komşuluk ilişkilerinden yana olduğumuzu ifade ederken Türkiye'nin hak ve menfaatlerinin korunması ve kollanması konusunda azimli ve kararlı olduğumuzu da herkesin bilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Bakan Bolat, Iraklı mevkidaşı Nizar Al-Ani ile görüştü
  2. Bakan Çiftçi, jandarma heyetini kabul etti
  3. AK Parti'li Çelik: Türkiye'ye dönük bağnaz siyasi dilin hiçbir hükmü yoktur
  4. TBMM'de bu hafta emniyet teşkilatıyla ilgili düzenlemeleri de içeren teklif görüşülecek
  5. Dervişoğlu: Üniter yapıyı korumak, güçlü bir parlamenter denge mekanizmasıyla mümkündür
  6. Bakan Kacır: 2 yıl içinde 5 milyon vatandaşımıza yapay zeka eğitimleri sunacağız
  7. İletişim Başkanı Duran, Jandarma Teşkilatı'nın kuruluş yıl dönümünü kutladı
  8. Bakan Çiftçi, Jandarma Teşkilatı'nın kuruluş yıl dönümünü kutladı
  9. AK Parti'li Usta: Cumhurbaşkanı diye ilan ettiler, şimdi aynı isimler hain diyorlar
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Futbol Takımı için video mesaj yayınladı

© Copyright 2026

DHA