Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

“65 yaş ve üstü grip aşısını yaptırmalı”

Her kış tartışmalara yol açan “grip aşısı”nı yorumlayan Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, “Başta 65 yaş üstü kişiler olmak üzere risk gruplarındakilerin grip aşısı yaptırması yararlıdır” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)

Her kış ayının tartışılan konusu olan grip aşısını yaptırılıp, yaptırılmaması konusunu değerlendiren, İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, grip aşısı sayesinde virüsü belli oranda tanımış olan bünyenin, aşı olmayana göre, hastalığı çok daha hafif bir şekilde atlatabildiğini söyledi.

“GRİP YAŞLILARDA ÇOK DAHA AĞIR SEYREDİYOR”

Başta 65 yaş ve üstündeki kişilerin grip aşısını mutlaka yaptırması gerektiğini ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, “Özellikle 65 yaş ve üstü hastalarda grip, genç insanlara göre çok daha ağır seyredebiliyor. O kadar ki hastanın yoğun bakımda tedavi görme gereği bile doğabiliyor. Ayrıca ağır seyreden grip, altta yatan kronik rahatsızlıkları da tetikleyerek, hastayı kaybetmeye varan daha vahim sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.

“VİRÜS MUTASYONA UĞRUYOR AMA…”

65 ve daha ileri yaştakilere ek olarak her yaştaki kalp-damar, diyabet, böbrek, tansiyon hastaları ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların kullanıldığı kanser gibi kronik rahatsızlıkları bulunan hastaların da grip aşısı yaptırması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kayacan, “İlke olarak herkesin grip aşısı olmasını tavsiye ediyoruz. Ancak bu gruplardakiler doktorlarına mutlaka danışmak koşuluyla, öncelikli olmalı. Grip viral bir hastalık ve sürekli mutasyona uğruyor. Bundan dolayı önceki virüse karşı defans geliştirmiş olan vücut, değişime uğramış mutant virüse direnemeyebiliyor. Bu da her yıl grip aşısı olmayı anlamsız gibi algılatabiliyor. Ancak grip aşısı sayesinde virüsü belli oranda tanımış olan bünye, aşı olmayana göre, hastalığı çok daha hafif bir şekilde atlatabiliyor” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Güven Hastanesi'nde 23 Nisan çocuk karnavalı
  2. Lazerle prostat tümöründen kurtulan hastalar aynı gün sosyal hayatına dönebiliyor
  3. Eklem ağrıları ve kireçlenme, iltihaplı eklem romatizmasıyla karıştırılabilir
  4. İtalyan profesör Aiuti: SMA'da geleneksel tedavi sonuç vermezse, gen tedavisine yönelmeliyiz
  5. "Hiyalüronik asit çiftlerin tüp bebek tedavilerine eklendi"
  6. Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladı
  7. Prof. Dr. Şahin, ‘bor’ madeninin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı
  8. “İş yerinde aşırı çay ve kahve tüketmek çarpıntı sebebi"
  9. Solunum yolu hassasiyeti olanlar çöl tozlarına dikkat
  10. Bakan Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

© Copyright 2024

DHA