Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bayramda ani yemek yüklemesi sindirimi zorluyor

Ramazan ayında oruç tutarken 16 saat süren açlığın ardından bayramda fazla yemek tüketmenin sindirim sistemini zorlayabileceğini söyleyen beslenme ve diyet uzmanı Berna Ertuğ, "Bayram ziyaretlerinde porsiyon kontrolü yaparak tüketim dengesini sağlayın. Aşırı yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz" dedi.

ABONE OL
İrem GÜNEYBAZ/ANTALYA, (DHA)-

Ramazan ayı boyunca uzun süreli açlık ve susuzluk nedeniyle metabolizma yavaşlarken, iftarda fazla yemek tüketimi sindirim sistemini zorlayabiliyor. Bayramla birlikte ağır yemek tüketimi ise mide ve bağırsaklarda rahatsızlıklara yol açabiliyor. Uzmanlar, ramazan sonrası sağlıklı bir beslenme düzenine geçişin önemine dikkati çekti.

Memorial Antalya Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Berna Ertuğ, "Oruç tutarken hem uzun saatler susuz kaldık hem de öğün sayımız azaldı. Bu süreçte metabolizmamız yavaşladı ve iftar saatlerinde aşırı yemek tüketimi nedeniyle sindirim sistemimiz zorlandı. Ramazan ayının sona ermesiyle vücudumuzu yeniden dengeye kavuşturmak için beslenme düzenimizi değiştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

'AŞIRI YAĞLI VE AĞIR YİYECEKLERDEN KAÇINILMALI'

Metabolizmayı hızlandırmak ve sindirim sistemini rahatlatmak için az ve sık beslenme düzenine geri dönülmesi gerektiğini vurgulayan Ertuğ, "Güne mutlaka kahvaltı ile başlamalı ardından öğle ve akşam yemeklerini dengeli şekilde tüketmeliyiz. Aşırı yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz. Günlük beslenmemize protein kaynakları, sebzeler, süt ve süt ürünleri, tam tahıllı besinleri eklemeliyiz. Her öğüne salata ve lif içeriği yüksek besinler eklemek, sindirim sistemimizin rahatlamasına katkı sağlar" ifadelerini kullandı.

SU TÜKETİMİ VE PORSİYON KONTROLÜ ŞART

Ramazan boyunca vücudun susuz kaldığını söyleyen diyetisyen Berna Ertuğ, "Günlük en az 2-3 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz. Su tüketimini ihmal etmek, sindirim problemlerine ve metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden olabilir. Et tüketirken ızgara, fırın veya haşlama yöntemlerini tercih edin. Bayram ziyaretlerinde porsiyon kontrolü yaparak tüketim dengesini sağlayın. Bayram boyunca aşırıya kaçılan besinleri dengelemek için günlük yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin" dedi.

Diğer Haberler

  1. BioScience Managers ve Maxis'ten 'Sağlık Teknolojileri Fonu'
  2. Ana atardamarında ciddi genişleme saptanan hasta hibrit cerrahisi ile sağlığına kavuştu
  3. Bakanlıktan nükleer tıp, radyasyon onkolojisi ve radyoloji hizmetlerine ilişkin düzenleme
  4. 'Gün ışığının azalması, mevsimsel depresyona yol açıyor'
  5. 'Balon yöntemi sinüzit ameliyatlarında komplikasyon riskini en aza indiriyor'
  6. ‘Eski usul kundaklama bebekleri sakat bırakabilir’
  7. Dr. Ferhat Hanikoğlu: Son yıllarda estetik sektöründe hızlı bir profesyonelleşme süreci gözlemliyoruz
  8. 'Sık tekrarlanan bacak ağrısı ve krampta uzman değerlendirmesi gerekli'
  9. Sağlık-Sen Konsültasyon Grubu, pratisyen hekimlere destek sağlıyor
  10. Yılbaşı öncesi sahte içki alarmı: ‘Belirtiler geç çıkıyor, risk büyük’

© Copyright 2025

DHA