Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bebeklerde ölüme neden olan rota virüsü, diş çıkarma ve grip belirtisiyle karıştırılıyor

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. İlknur Arslan, halk arasında 'zehirli ishal' olarak bilinen rota virüsü vakalarının arttığı söyledi. 1 yaşın altındaki bebeklerin virüsü ağır geçirdiğini ve belirtilerinin grip ya da diş çıkarma ile karıştırıldığını kaydeden Dr. Arslan, "Ölüme neden olabilen basit bir ishalden aşıyla korunmak mümkün" dedi.

ABONE OL
Yusuf KANTARLI- Yaşar SERİNTÜRK/ ADANA, (DHA)-

Halk arasında 'zehirli ishal' olarak bilinen rota virüsünün belirtisi olan ishal vakalarının arttığını söyleyen Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. İlknur Arslan, 0 ile 5 arasındaki çocukların neredeyse tamamında görülen virüsün, erken tanı ile kolay tedavi edilebildiğini dile getirdi.

Çocuklarda kusma, ateş ve ishal gibi belirtilerinin görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini belirten Dr. Arslan, rota virüsünün çok kolay bulaşabildiğini ve sıvı kaybı oluşmasıyla da hayatı tehdit edebileceğini söyledi. Bebeklerin virüsü ağır geçirdiğini aktaran Dr. Arslan, "Virüs dışkıyla bulaşıp, bağırsağı enfekte ediyor. İshal başlamadan 48 saat önce dışkı yoluyla virüs atılmaya başlıyor. İshal başladıktan sonraysa 1 hafta-10 gün süreyle atılmaya devam ediyor. Dışkıyla bu virüs atıldığı süre zarfında sağlam kişileri temas yoluyla enfekte etmeye devam ediyor" dedi.

Çocuklarda görülen rota virüsünün belirtilerinin grip belirtilerine benzediğini belirten Dr. Arslan, "Diş çıkarma belirtileriyle de benzerlik gösterebiliyor. Anne ve babalar, çocuklarının ishal durumunu kontrol edip, ne kadar sıvı kaybettiğini gözlemlemeli. Bebeğin cildinde kuruluk, kusma, hızlı nefes alıp verme ve ateş gibi belirtileri takip etmeleri gerekiyor" diye konuştu.

'AŞININ CİDDİ YAN ETKİSİ YOK'

Rota virüsünün artışıyla birlikte 1 yaş altındaki bebeklerin yoğun bakım ihtiyacının arttığını söyleyen Dr. Arslan, "Bebeklerde sıvı kaybı nedeniyle organ yetmezliği özellikle böbrek yetmezliğine bağlı olarak da ölümler karşımıza çıkıyor. Rota virüsü, aşı ile önlenebilir bir hastalık. Ailelerin bu konuda bilgilenmesi, aşıların uygun dönemde yaptırılması en doğrusu. Rota virüsü aşılarımız, 2-3 aylık bebeklerde ağızdan damla şeklinde yapılıyor. Ciddi bir yan etkisi yoktur. Bağışıklık ve koruyuculuğu yüksek bir aşıdır. Ölüme neden olabilen basit bir ishalden korunmak aşıyla mümkün" dedi.

Diğer Haberler

  1. Donör aranan Ali hemşirenin eşinden kök hücre bağışı çağrısı
  2. Kazakistanlı 7 aylık Ayman bebek, karaciğerinin yaklaşık yüzde 75’inin çıkarıldığı ameliyatla sağlığına kavuştu
  3. Kayınvalidesine karaciğerini vermek için 3 haftada 8 kilo verdi
  4. Bakan Memişoğlu: Tütün her yıl 100 binden fazla insanımızın hayatına mal oluyor
  5. ‘Çocuklarda lösemi farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor’
  6. ‘Organ bağışında hedef, kadavradan nakil oranını artırmak’
  7. ‘Çocukluk lösemisinde erken teşhis hayat kurtarır’
  8. Böbrek taşının yol açtığı enfeksiyon nedeniyle yoğun bakımda kaldı
  9. Doktorların 'sabaha çıkmaz' dediği Tuğba, resim ile hayatı tutunup lösemiyi yendi
  10. ‘İnmede belirtilerin başladığı saat hayati önem taşıyor’

© Copyright 2026

DHA