Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

“Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede bir engel de önyargılar”

Pandeminin 14'üncü ayında sıkı tedbirler yeniden devrede. Bulaşıcı hastalıkla mücadele kapsamında bireysel ve toplumsal önyargıların birer bariyer olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sevda Türen, bulaşıcı hastalıkları, mikroorganizma adı verilen çok küçük canlıların meydana getirdiğini ancak hepsinin insanlarda hastalığa neden olmadığını söyledi.

ABONE OL
İSTANBUL (DHA) -

Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde Bulaşıcı Hastalıklar Hemşireliği dersi veren Dr. Öğr. Üyesi Sevda Türen “Bulaşıcı hastalıklarla ilgili eksik veya yanlış bilgi, hastalığı geçiren kişilerin başkalarına bulaştırma korkusu, ölüm korkusu, kendini çaresiz hissetme gibi duyguları daha yoğun yaşamasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda, toplumdaki sağlıklı bireylerin de hastalığı geçiren kişilere karşı önyargılı olmasına ve damgalamaya (etiketlemeye) neden olabilmektedir. Bu nedenle halkın bulaşıcı hastalıklar konusunda bilgilendirilmesi hem bireylerin kendilerini koruması hem de hastalığı geçiren kişilere karşı daha duyarlı olması açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.

“BANA BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN”

Bulaşıcı hastalıklar, aynı zamanda hasta bireylerin psiko-sosyal yönden de önemli derecede etkilenmesine neden olduğuna dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Türen, sözlerini şöyle devam etti:

“Hasta bireylere karşı empatinin, önyargılı davranışlardan kaçınmanın iyileşme sürecinde belirleyici rolü var. Solunum yolu enfeksiyonları bulaşıcı hastalıklar alanında kontrolü zor enfeksiyonlar arasında yer alıyor. Hastalık etkeninin, ortamda canlı kalabilme özelliğine göre bulaş; öksürme, hapşırma veya konuşma esnasında doğrudan ya da kirli (enfekte) nesne, eller veya besin yoluyla dolaylı gerçekleşebilmektedir. Bu açıdan bakıldığında bireylerin özellikle kapalı ve havalandırmanın iyi olmadığı alanlarla tören, maç, konser gibi kalabalık ortamlarda bulunmaması, hastalık etkenini taşıyıcı bireylerle yakın temas gibi durumlardan kaçınması gerekmektedir. Bulaşıcı hastalıkların kontrolünde yalnızca toplumsal değil aynı zamanda bireysel önlemlerin de alınmasını gerekiyor. Bana bir şey olmaz’ veya ‘Bu kadar insan içinde beni mi bulacak?’ düşüncesiyle hareket etmenin salgın hastalıkların yayılmasındaki temel faktörlerden biri olduğunu belirtti.”

Diğer Haberler

  1. Eskişehir Şehir Hastanesi'nde yoğun bakım yatak kapasitesi 217'ye yükseldi
  2. Prof. Dr. Aydın: İleri işitme kaybında koklear implantla seslere yeniden kavuşmak mümkün
  3. ‘Sınav kaygısı akademik performansı olumsuz etkileyebiliyor’
  4. ‘Her 4 kadından birinde düşük yumurtalık rezervi görülüyor’
  5. 'Dijital demanstan korunmak için navigasyonu kapatın, telefon numaralarını ezberleyin'
  6. 'Skolyozun erken tanısında korse ve egzersiz gibi yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilebiliyor’
  7. 'Yazın gelişi herkesin psikolojisini iyileştirmeyebilir'
  8. ‘Uyumadan en az 20 dakika önce ekranı bırakın’
  9. Bakan Memişoğlu: 1501 sigara bırakma polikliniğimizde 4 milyon muayene gerçekleştirdik
  10. 'Şeker sadece kilo yapmıyor insülin direnci ve yağlı karaciğeri tetikliyor’

© Copyright 2026

DHA