Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Çölyak hastalarının gluten sınavı

İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde düzenlenen çölyak hastalığına farkındalık panelinde konuşan Araştırma Görevlisi Gözde Gürsoy, dünya genelinde toplu beslenme hizmeti veren alanlarda glutensiz besin seçeneklerinin bulunması gerektiğini söyledi. Gürsoy, "Ev dışında yemek yemek onlar için sandığımızdan daha zor" dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) -

İstanbul Rumeli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 'Çölyak Hastalarında Beslenme' konulu bir panel düzenledi. Panelde, çölyak hastalarının yaşadığı zorluklar ele alınarak yapılması gerekenlere dikkat çekildi.

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen panele, Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kara, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Hüsnü Gündüz ve öğrenciler katıldı.

Çölyak'ın ince bağırsak hastalığı olduğunu belirten İstanbul Rumeli Üniversitesi Araştırma Görevlisi Gözde Gürsoy, gluten içeren besin tüketimini takiben, ince bağırsakta besin öğelerinin vücuda geri emiliminden sorumlu 'villus' adı verilen yapıların tahrip olmasıyla çeşitli sindirim sistemi bozuklukları görüldüğünü söyledi.

DÜNYADA GÖRÜLME SIKLIĞI YÜZDE 1

Villuslarda görülen tahribat nedeniyle besin öğelerinin emiliminin bozulduğunu ve buna bağlı olarak vücutta belli başlı yetersizliklerin oluştuğunu belirten Gürsoy, "En sık görülen besin ögesi eksiklikleri ise demir, kalsiyum, D vitamini, folik asit olarak belirlendi. Dolayısıyla çölyak hastalığına kilo kaybı, anemi, çocuklarda boy kısalığı, osteoporoz gibi hastalıklar da eşlik edebilir. Görülme sıklığı dünya genelinde yüzde 1 olan çölyak, ülkemizde de tahmini yüzde 0,9 – 1,3 oranında görülmektedir. Hastalığın günümüzde tek etkin tedavi yönteminin yaşam boyu glutensiz diyet tedavisidir. Ülkemiz ve dünya genelinde çölyak hastalığı farkındalığının artırılması, toplu beslenme hizmeti verilen her alanda glutensiz besin seçeneklerinin bulunması çölyaklı bireyler için son derece önemli. Ev dışında yemek yemek onlar için sandığımızdan daha zor olabiliyor" diye konuştu.

"ÇÖLYAK ASLINDA BİR HASTALIK DEĞİL, YAŞAM BİÇİMİ"

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü ise çölyak hastalığının aslında bir hastalık değil, yaşam biçimi olduğunu söyledi. Gülcü, "Glutensiz diyetin yaşamın merkezinde olması gerekiyor. Dernek olarak çölyak farkındalığının arttırılması amacıyla faaliyetler düzenliyoruz. Üniversitelerin bu kapsamda bize destek vermeleri çok önemli" ifadelerini kullandı.




Diğer Haberler

  1. ‘Böbrek hastalığı riski taşıyanlar protein tozu kullanmadan önce mutlaka hekime danışmalı'
  2. Prof. Dr. Özlü’den 'sessiz katil' uyarısı: Soludukça kanınızda yerini alıyor
  3. 'Makyaj, hormonlar ve beslenme yetişkinlerde akne alarmı veriyor'
  4. 2025'te MHRS üzerinden 388 milyon 95 bin 539 randevu alındı
  5. ‘Bacak ağrısı kalp damarlarında tıkanıklığın habercisi olabilir’
  6. Alüminyum kabıyla yuttuğu hap, 4 yıl sonra akciğerinden çıkarıldı
  7. 'Şeffaf plaklar günlük yaşamı kısıtlamıyor'
  8. MSB: Hava Kuvvetleri'ne ait uçakla Adana'dan Malatya'ya karaciğer grefti ulaştırıldı
  9. ‘D vitamini fazlalığı, organ ve vücut sistem hasarına yol açabilir’
  10. ‘Türkiye’de her 100 çocuktan 10’unda disleksi görülüyor’

© Copyright 2025

DHA