Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

“Demir eksikliği doğru beslenme ile giderilebilir”

Halk arasında kansızlık olarak bilinen demir eksikliğinin doğru beslenme ile giderilebileceğini belirten uzman diyetisyen Dilek Sivri, “Demir eksikliği için kırmızı et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketilmelidir.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Dilek Sivri, demir eksikliğini doğru beslenmeyle önleyebilmek için demir açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sivri, “Demir eksikliği için kırmızı et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketilmelidir. Ayrıca; kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, barbunya gibi), kuru meyveler (kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma gibi) pekmez, yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi), yeşil yapraklı sebzeler (roka, ıspanak, pazı, maydanoz, nane, brokoli, dereotu gibi) gibi hayvansal olmayan gıdalara her gün beslenmede yer verilmelidir” diye konuştu.

“DEMİR EMİLİMİNİ ARTTIRAN BESİNLER TÜKETİN”

Demir eksikliğinin, demir içeriği yüksek besinleri tüketerek engellenebileceğini ve diyette yapılan birkaç değişiklikle demir emiliminin artırabilir olduğunu ifade eden Sivri, “Bunun için demir içeren besinler kuşburnu, biber, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeşil yapraklı sebzeler, kavun gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerle birlikte tüketilmelidir. Pratik olarak ana öğünlerde mevsiminde salata tercih edilebilir. Mayalı ekmek tüketimi demir emilimini artırdığı için tüketilebilir, börek ve çörek gibi diğer unlu besinler mayalandırılarak tüketilebilir. Kepek ekmek yerine çavdar ya da tam buğday ekmeği tercih edilebilir” dedi.

Sivri, çayda bulunan tanenler demirin vücutta emilimini azaltabileceğinin altını çizen Sivri, “Yeterli ve dengeli beslenen sağlıklı bireylerde çay içimiyle demir eksikliği görülmez. Ancak riskli bireylerin (yaşlılar, çocuklar, gebeler ve demir eksikliği anemisi hikâyesi olanlar) çayı açık olarak öğünlerden 1-2 saat sonra dilerlerse limonlu olarak günde 1-2 fincan olarak tercih edebilirler” ifadelerini kullandı.

Demir eksikliği belirtilerinin beslenmeyle iyileştirilemediği durumlarda doktor tavsiyesi ile takviye alınabileceğini belirten Sivri, demir takviyeleri kullanımından sonra görülen kabızlığı önlemek için ise mevsiminde taze sebze ve meyve, kuru baklagil, kuru meyveler ve su tüketimi artırılması gerektiğini ifade etti.


Diğer Haberler

  1. Uzmanlardan yılbaşı öncesi sahte alkol uyarısı
  2. Prof. Dr. Hakan Camuzcuoğlu’ndan, jinekolojik kanserlerde erken farkındalık uyarısı
  3. ‘Yeni doğan bebekte diş varsa ve sallanıyorsa acil müdahale gerekebilir’
  4. 'Doğum sonrası depresyon babaları da etkiliyor'
  5. ‘Böbrek hastalığı riski taşıyanlar protein tozu kullanmadan önce mutlaka hekime danışmalı'
  6. Prof. Dr. Özlü’den 'sessiz katil' uyarısı: Soludukça kanınızda yerini alıyor
  7. 'Makyaj, hormonlar ve beslenme yetişkinlerde akne alarmı veriyor'
  8. 2025'te MHRS üzerinden 388 milyon 95 bin 539 randevu alındı
  9. ‘Bacak ağrısı kalp damarlarında tıkanıklığın habercisi olabilir’
  10. Alüminyum kabıyla yuttuğu hap, 4 yıl sonra akciğerinden çıkarıldı

© Copyright 2025

DHA