Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

"Doğumdan itibaren çocukların göz muayenesi yapılmalı"

Göz muayenesi bilinenin aksine bebeğin doğumundan hemen sonra başlıyor. Bazı hastalıklar yenidoğan bebeğin göz muayenesi ile teşhis edilebiliyor, bu nedenle doğumdan itibaren yapılan göz muayeneleri önem arz ediyor.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA) -

Medicana Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özgür Yaşar çocuklardaki göz problemleri hakkında bilgilendirdi. Yenidoğanın sık görülen problemlerinden ilkinin konjonktivit denilen göz enfeksiyonu olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yaşar, "Bu durum basit bir muayene ile teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte genel göz muayenesi ile göz anatomisinde bir problemin olup olmadığı da teşhis edilebilmekte. Kolobom, konjenital katarakt, glokom, megalokornea, prematüre retinopatisi, retinoblastoma gibi bazı hastalıklar yenidoğanın göz muayenesi ile teşhis edilebilmektedir. Bu nedenle doğumdan itibaren göz kontrolü oldukça önemli" diye konuştu.

BEBEKLERDE 6'INCI AYDAN SONRA GÖZ KAYMASI VARSA HEKIME BAŞVURULMALI

Prematüre Retinopatisinin erken doğan ve küvezde oksijen almış düşük doğum tartılı bebeklerde sıkça gözlenebildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yaşar sözlerine şöyle devam etti:

“Bu riskleri taşıyan bebekler mutlaka bir göz hekimine konsulte edilmelidirler. Bebekler genellikle 6.aya kadar gözlerini kaydırabilirler. 6. aydan itibaren gözlemlenen bir göz kayması şaşılık yönünden kontrol edilmelidir"

GÖZ KUSURLARININ TESPİTİ ERKEN YAŞLARDA MÜMKÜN

Gelişmiş cihazlarla artık miyopi, hipermetropi, astigmat gibi göz problemlerinin çocukları ağlatmadan belirli bir mesafeden ölçüm metodu ile teşhis edilebildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yaşar, “Eğer bir göz kusuru tespit edilirse bir gözlük verilerek kolayca tedavi edilebilmektedir. Çocuk kendini ifade edebilir yaşta ise göz tembelliği anlaşılabilir ve kapama tedavileri ile bu durum erkenden düzeltilebilir. Bu muayeneler sayesinde göz kusurları ve göz tembelliği erken yaşta tedavi edilir ve çocuğun tüm hayatını etkileyebilecek durumların başlamadan önlenmesi sağlanır" şeklinde bilgilendirmede bulundu.

"ÇOCUĞUNUZUN AŞIRI IŞIK HASSASİYETİ VARSA DİKKAT"

Yrd. Doç. Dr. Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okul çağındaki çocuklar artık kendilerini kolayca ifade edebilir yaştadırlar. Ebeveynlerine “ben tahtayı net göremiyorum“ diye şikayetlerini açıkca dile getirebilirler. Bazı çekingen karakterli çocuklarda ebeveynlerin bu durumu sorgulamaları önemlidir. Keza tahtayı net göremeyen bir çocuk derslerinde de geri kalıp okulda başarısız olabilir. Göz muayenesi yılda 2 kez veya en az yılda 1 kez yapılmalıdır."

Olası göz problemlerinin belirtilerini sıralayan Yrd. Doç. Dr. Yaşar, "Okulda tahtayı görememe şikayeti varsa, televizyonu çok yakından izliyorsa, televizyonu izlerken başını hep bir pozisyonda eğiyorsa, okul başarısında gerileme var ise, gözde kayma olduğundan şüpheliniyorsa, herhangi bir şekilde uzağı veya yakını net göremediğini ifade ediyorsa, aşırı ışık hassasiyeti bulunuyorsa ve tıbbi sorunları olan çocukları göz hekimine muayene ettirmek önem arz ediyor" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Kuaförde serum taktırıp acillik olan var
  2. Düşünce gücüyle çalışan robot, yürümeyi etkileyen hastalıklara çözüm amaçlıyor
  3. Kızılay ilk yardım konusunda eğitimle 776 bin 312 kişiye ulaştı
  4. Protein diyeti modası, çocuk ve ergenleri tehdit ediyor
  5. "Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakaları artıyor, kene ısırmalarına dikkat"
  6. Prof. Dr. Mehmet Öz: INVAMED sağlık teknolojisi alanında bizi bir lider konumuna taşıyor
  7. Baharın çocuklara sürprizi: Beşinci hastalık
  8. “Baharı mutlu geçirmek için magnezyumdan zengin beslenin”
  9. Yapay zeka ile anne rahmi değerlendirildi ve gebelik elde edildi
  10. Prof. Dr. Süleyman Taş, Emmy adayı ünlü oyuncu Kimberly Reyes’e izsiz yüz germe ameliyatı yaptı

© Copyright 2024

DHA