Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Düzensiz uyku beyin yapısını olumsuz etkiliyor’

Gençlik dönemindeki düzensiz uykunun yaşlılıkta beyin sağlığı için ciddi riskler oluşturabileceğini belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Genç yaşlarda uyku düzeni oluşturmak, yaşlılıkta bilişsel sağlığımızı korumak adına çok önemli. Düzensiz uyku sadece hafızayı değil, aynı zamanda beynin yapısını da olumsuz etkileyebiliyor” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA)- 

Uyku düzensizliğinin hayatın her anını etkilediğini ifade eden Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Prof. Dr. Vedat Göral, “Kalitesiz bir uyku gençlikte anlaşılmasa da yaşlılık döneminde ciddi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Beyinde bulunan glimfatik sistem, uykusuz kalan kişilerde yeteri kadar çalışmadığı için beynin fonksiyonlarının bozulmasını, beynin küçülmesini, demansı ve hafıza kaybını tetikliyor. Uyku düzenine genç yaşlarda özen göstermenin, ilerleyen yaşlarda beyin sağlığı için kritik önem taşıyor” diye konuştu.

‘UYKU KALİTESİ BEYİN SAĞLIĞINI KORUYOR’

Sağlıklı bir beyin için düzenli uyku süresinin ideal seviyede olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Göral, “Genç yaşlarda uyku düzeni oluşturmak, yaşlılıkta bilişsel sağlığımızı korumak adına çok önemli. Düzensiz uyku sadece hafızayı değil, aynı zamanda beynin yapısını da olumsuz etkileyebiliyor” ifadelerini kullandı.

GLİMFATİK SİSTEMİN ETKİSİ VE UYKU ÖNERİLERİ

Uyku düzeninin beyindeki glimfatik sistemin sağlıklı çalışmasını desteklediğini ve bu sistemin uyku sırasında toksinleri temizlediğini vurgulayan Prof. Dr. Göral, ideal uyku süresinin 7 saat olduğunu belirtti. Prof. Dr. Göral, “Gereğinden fazla veya eksik uyku, beyin sağlığı açısından zararlı. Oda sıcaklığı, ışık koşulları gibi etkenler de uyku kalitesini artırmak için dikkate alınmalıdır” dedi.

Diğer Haberler

  1. Tekerlekli sandalyeyle başladığı kanser tedavisinde yeniden ayağa kalktı
  2. Karnından 15 kilo kitle çıkarıldı
  3. Erzurum Şehir Hastanesi'nde yılda 30 bin ünite kan transfüzyonu
  4. Görsel vertigo tanısı konulan hasta vestibüler rehabilitasyonla günlük yaşamına döndü
  5. ‘Sonbaharda bağışıklığı desteklemenin yolu dengeli yaşamdan geçiyor’
  6. ‘Balkan Ülkeleri Sağlık Turizmi ve Ekonomik İş Birliği Zirvesi’ Ankara’da gerçekleştirildi
  7. Dr. Jaferi: Ergenlikte yalnızca boy ve kiloya değil, ruh sağlığı gelişimine de bakılmalı
  8. 'İşitme sağlığımızı ileri yaşta da takip etmeliyiz'
  9. Sağlık-Sen’den gazilere ziyaret
  10. Prof. Dr. Şahiner: Fıtıkta laparoskopik cerrahi, hastaya hızlı iyileşme sağlıyor

© Copyright 2026

DHA