Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Hafif çarpmalarda bile oluşan morluklar hemofili habercisi olabilir

TÜRKİYE’de yaklaşık 6 bin hemofili hastasının tedavisinin yapıldığını söyleyen Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, hafif çarpmalarda bile oluşan morlukların hemofili habercisi olabileceğini belirtti.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)

Kalıtsal faktörlere bağlı olarak gelişen ve kanın pıhtılaşma mekanizmasının bozulmasıyla meydana gelen hemofili, ciddi kanamalara yol açan bir hastalık olarak kabul ediliyor. 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla bu hastalığın belirtileri hakkında açıklamada bulunan Emsey Hospital Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, hafif düşmeler sonucunda bile ciddi kanamalara neden olabilen hastalığın tanısının genellikle 1-2 yaşlarında konulabildiğini belirtti.

Hastalığın genellikle erkeklerde görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Birol Baytan, “Eklem içi kanamalarla ağrılı şişlikler yaşayan hastaların, organ boşluklarının içinde, kaslarında en önemlisi beyin içinde kanamalar görülmektedir. Ülkemizde tedavi altında yaklaşık 5 bin hemofili A (doğumsal faktör 8 eksikliği) ve bin hemofili B (doğumsal faktör 9 eksikliği) hastası vardır. Büyük çoğunluğu genetik olan bu hastalık, genelde erkeklerde görülür. Hemofili nadiren de olsa erişkin dönemde antikor gelişmesi sonucu ikincil hemofili olarak gelişebilmektedir” dedi.

Hemofili’nin faktör düzeyi olarak üç gruba ayrıldığını söyleyen Prof. Dr. Baytan , “Ağır hemofili hastalarında faktör düzeyi yüzde 1 ve altıdadır. Faktör düzeyi yüzde 1-5 olan hastalar ‘orta hemofili’ hastası olarak, faktör düzeyi yüzde 5’in üzerinde olan hastalar ise ‘hafif hemofili’ hastası olarak sınıflandırılmaktadır” diye konuştu.

TANIDA BEBEKLİK ÇAĞININ ÖNEMİ

Hastalığın tanısının genellikle 1-2 yaşlarında konulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baytan, “Görülebilecek en erken bulgu bebeklik döneminde aşı sonrası kol veya bacakta kas içi kanamalarla ortaya çıkabilmektedir. Hemofili hastası bir bebek, yürümeye ve koşmaya başladığı dönemde, düşme veya çarpmalar sonrasında derisinde morluklar ve diz, dirsek veya ayak bileği eklemlerinde ağrılı şişlikler (eklem içi kanamaları) meydana gelmektedir. Hafif düşmelerde bile ciddi kanamalar oluşabilmektedir.

“CİDDİ HASTALIKLARA SEBEBİYET VEREBİLİR”

Prof. Dr. Baytan sözlerine şöyle devam etti:

“Tedavi edilmeyen eklem içi kanamalar tekrarladığında ciddi ve kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Eklemde şiddetli ağrı, sıcaklık, şişlik ve hareket kısıtlığı ile anlaşılan eklem içi kanamaları, operasyon sırasında (özellikle sünnet) ve basit diş çekimlerinde bile durdurulamayan kanamalar şeklinde görülebilmektedir. Sonu ölümle sonuçlanmasına kadar gidebilecek ciddi kanamalar yaşayan hastalar için ‘faktör tedavisi’ hayati önem taşımaktadır. Kanamalar, eksik olan faktörün damar yolundan uygulanması ile durdurulabilir. Hastaların faktörü kanama durumunda uygulamaları zorunludur. Yoksa kalıcı eklem sakatlıkları gelişebilmektedir.”


Diğer Haberler

  1. Güven Hastanesi'nde 23 Nisan çocuk karnavalı
  2. Lazerle prostat tümöründen kurtulan hastalar aynı gün sosyal hayatına dönebiliyor
  3. Eklem ağrıları ve kireçlenme, iltihaplı eklem romatizmasıyla karıştırılabilir
  4. İtalyan profesör Aiuti: SMA'da geleneksel tedavi sonuç vermezse, gen tedavisine yönelmeliyiz
  5. "Hiyalüronik asit çiftlerin tüp bebek tedavilerine eklendi"
  6. Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladı
  7. Prof. Dr. Şahin, ‘bor’ madeninin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı
  8. “İş yerinde aşırı çay ve kahve tüketmek çarpıntı sebebi"
  9. Solunum yolu hassasiyeti olanlar çöl tozlarına dikkat
  10. Bakan Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

© Copyright 2024

DHA