Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'HIV'de en çok artış olan ülke Türkiye'

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Tülek, "Tüm dünyada HIV virüsünde azalma eğilimi yaşanırken; Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış var. Son 10 yılda dünyada en çok artışın olduğu ülke Türkiye'dir" dedi.

ABONE OL
Gizem KARADAĞ/ANKARA, (DHA)

HIV virüsünde tüm dünyada azalma yaşanırken, Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış yaşandığını, Türkiye'de 25 bin civarında vaka olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında, HIV virüsü ve AIDS hastalığına karşı farkındalık toplantısı düzenledi. Öğretim görevlileri ve tıp öğrencilerinin katıldığı toplantıda, bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve virüsün bulaşmadığı durumlar ile ilgili konular konuşuldu. Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Tülek, HIV virüsünün dünya genelinde her ülkede yaygın olarak görülen virüsler arasında yer aldığını dile getirdi. Toplumun bilgi sahibi olmasını amaçladıklarını kaydeden Prof. Dr. Tülek, şöyle konuştu:

"Tüm dünyada HIV virüsünde azalma eğilimi yaşanırken; Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış var. Son 10 yılda dünyada en çok artışın olduğu ülke Türkiye'dir. Sayımız çok fazla değil; ama artış hızı çok yüksek. Türkiye genelinde 25 bin civarında vaka olduğunu tahmin ediyoruz; yıl sonuna kadar bu daha da yükselecek. Ankara içinde ise, en az 2 bin kişi tedavi alıyor."

'KUŞKULANAN KİŞİLER MUTLAKA TEST YAPTIRMALI'

Prof. Dr. Tülek, HIV enfeksiyonunun öldürücü değil, korunabilir bir hastalık olduğunu ifade ederek, "Farkındalık çok önemlidir. Bulaş yolları ile ilgili kişilerin bilgileri ve farkında olması lazım. Kuşkulanan kişilerin mutlaka test yaptırması gerekiyor. Bir diğer durum ise 'ayrımcılık'. Bundan uzaklaşmamız gerekiyor. Ayrımcılık, damgalama gibi kişilerin sağlık kuruluşuna başvurmasını engelleyen en önemli durumlardan biridir. Bunun diğer hastalıklar gibi aslında kronik bir hastalık olduğunu, kontrol altına alınabileceğini ve korunmanın mümkün olduğunu her platformda dile getirmek gerekiyor. Kampüsümüzde de sıkça bu tarz toplantılar düzenleyerek, öğrencileri riskler konusunda bilgilendireceğiz. Gerekirse onlara danışmanlık vereceğiz" diye konuştu.

'DUYARLILIĞI ARTTIRABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi Mert Elivar da, toplantı sonrası kampüs içerisinde diğer öğrencilere kurdele dağıtarak, farkındalık oluşturmaya çalıştı. Elivar "Konuyla ilgili onlara da bilgilendirme yapacağız. Böylelikle HIV virüsü hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecekler ve duyarlılığı arttırabileceğimizi düşünüyoruz. İlk olarak bu konuda eğitim çok önemlidir. Diğer bir konu ise, HIV virüsünde bulaşma yollarına göre korunma yolları var. Örneğin, kanla bulaştığı için enjeksiyon sürekli değiştirilmeli, dezenfekte edilmelidir" dedi.

Diğer Haberler

  1. Kuaförde serum taktırıp acillik olan var
  2. Düşünce gücüyle çalışan robot, yürümeyi etkileyen hastalıklara çözüm amaçlıyor
  3. Kızılay ilk yardım konusunda eğitimle 776 bin 312 kişiye ulaştı
  4. Protein diyeti modası, çocuk ve ergenleri tehdit ediyor
  5. "Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakaları artıyor, kene ısırmalarına dikkat"
  6. Prof. Dr. Mehmet Öz: INVAMED sağlık teknolojisi alanında bizi bir lider konumuna taşıyor
  7. Baharın çocuklara sürprizi: Beşinci hastalık
  8. “Baharı mutlu geçirmek için magnezyumdan zengin beslenin”
  9. Yapay zeka ile anne rahmi değerlendirildi ve gebelik elde edildi
  10. Prof. Dr. Süleyman Taş, Emmy adayı ünlü oyuncu Kimberly Reyes’e izsiz yüz germe ameliyatı yaptı

© Copyright 2024

DHA