Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kefirden dondurma için patent başvurusu yaptılar

Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ), sağlık açısından birçok faydası bilimsel çalışmalarla kanıtlanan süt ürünü kefirden yapılan dondurma için patent başvurusunda bulunuldu.

ABONE OL
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)

AÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Küçükçetin ve Dr. Emine Mine Çomak Göçer ile araştırma görevlisi Firuze Ergin ve doktora öğrencisi Merve Al, kefirden yaptıkları dondurma için patent başvurusunda bulundu. Prof. Dr. Küçükçetin, kefirin fermente süt ürünü olduğunu belirterek, çok uzun yıllar önce Kafkasya'da tüketildiğini söyledi.

Türkiye'de de son yıllarda tüketiminin artarak, devam ettiğini belirten Prof. Dr. Küçükçetin, "Beslenmenin yanı sıra faydalı unsurları içeren gıdalara eğilimin artmasıyla kefir ve benzeri ürünlerin tüketimine ilgi arttı" dedi.

'KEFİR DONDURMASI' SAĞLIKLI

Kefirin sağlıkla ilgili birçok olumlu özelliği olduğunu anlatan Prof. Dr. Küçükçetin, kolesterol mekanizmasına, sindirim ve sinir sisteminin düzenlenmesine yönelik bilimsel çalışmaların var olduğunu kaydetti. Ekşi olduğu için bazı tüketicilerin tercih etmediğini dile getiren Küçükçetin, "Kefiri, daha sevilen bir ürün olan dondurma formuna dönüştürdük. 'Kefir dondurması' adı altındaki çalışmanın sonuçlarıyla patent başvurusunda bulunduk. Ortaya dondurmanın ferahlatıcı, besleyici, insana hoş gelen özelliklerinin yanı sıra sağlıkla ilgili birtakım unsurları daha fazla ihtiva edebilecek bir ürün ortaya çıktı" diye konuştu.



TADAN ÖĞRENCİLER BEĞENDİ

Prof. Dr. Ahmet Küçükçetin, sonuçların endüstriye de aktarılabileceğini belirterek, "Güzel bir ürün oluştu. Çocukların çok sevdiği dondurma, bu çeşidiyle daha faydalı olacak. Kendi yakınlarımız, öğrencilerimiz denedi ve çok beğendi" dedi.

Diğer Haberler

  1. Lazerle prostat tümöründen kurtulan hastalar aynı gün sosyal hayatına dönebiliyor
  2. Eklem ağrıları ve kireçlenme, iltihaplı eklem romatizmasıyla karıştırılabilir
  3. İtalyan profesör Aiuti: SMA'da geleneksel tedavi sonuç vermezse, gen tedavisine yönelmeliyiz
  4. "Hiyalüronik asit çiftlerin tüp bebek tedavilerine eklendi"
  5. Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladı
  6. Prof. Dr. Şahin, ‘bor’ madeninin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı
  7. “İş yerinde aşırı çay ve kahve tüketmek çarpıntı sebebi"
  8. Solunum yolu hassasiyeti olanlar çöl tozlarına dikkat
  9. Bakan Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek
  10. "El ayak hastalığı çocuklara parklarda bulaşabilir"

© Copyright 2024

DHA