Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Kene ısırığı ölümcül sonuçlara yol açabilir'

Kene temaslarına karşı vatandaşları uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalık. Doğadan eve döndükten sonra mutlaka vücudun kene açısından kontrol edilmesi lazım. Eğer bir kene fark edilirse kesinlikle elle çıkartılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, kene ısırıklarının taşıdığı risklere dikkat çekerek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ölümcül enfeksiyonlara karşı vatandaşları bilinçli olmaya çağırdı.

'DOĞADAN DÖNDÜKTEN SONRA VÜCUT MUTLAKA KONTROL EDİLMELİ'

Kenelerin doğada her zaman var olduğunu belirten Doç. Dr. Diktaş, “Keneler havalar ısınınca ortaya çıkmıyor. Onlar zaten doğada var. Ancak insanlar sıcak havalarda doğayla daha fazla iç içe olmaya başladığı için kene temasları da artıyor. Özellikle İç Anadolu ve Kuzey Karadeniz gibi bölgelerde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalık. Doğadan eve döndükten sonra kollar, bacaklar, sırt ve saçlı deri gibi açıkta kalan bölgelerde kene olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli. Eğer bir kene fark edilirse kesinlikle elle çıkartılmamalı. Çünkü elle yapılan müdahaleler sırasında kenenin taşıdığı mikroorganizmalar vücuda geçebilir” diye konuştu.

‘KENEYİ SAĞLIK KURULUŞUNDA ÇIKARTIN’

Kene ısırığı tespit edildiğinde zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Diktaş, “Kene uygun yöntemlerle çıkarılmazsa, taşıdığı virüsü doğrudan insan vücuduna zerk edebilir. Bu da ölümcül sonuçlara yol açabilir. Mutlaka bir sağlık profesyoneli tarafından çıkarılmalı ve sonrasında kontrol tetkikleri yapılmalı” dedi.

Kene ısırığı sonrası hastalığın belirtilerinin bir hafta içinde ortaya çıkabileceğini aktaran Doç. Dr. Diktaş, “Yüksek ateş, halsizlik, yaygın kas ve eklem ağrıları görülebilir. Bu semptomlar üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer ancak hastalık ilerlerse, iç organlarda ve deride ciddi kanamalara yol açabilir. Bu da ölümle sonuçlanabilecek ağır tablolara neden olabilir” ifadelerini kullandı.

 

Diğer Haberler

  1. Prof. Dr. Adnan Yüksel: Sağlığın geleceğinde hücresel tedaviler öne çıkıyor
  2. Beyne pıhtı atan diyabet hastasının ayağındaki ölü dokular cerrahi müdahaleyle temizlendi
  3. Bakan Işıkhan: 131 ilacı daha geri ödeme listesine aldık
  4. 'Menisküs yırtığında her zaman ameliyat gerekmiyor’
  5. Cebinde taşıdığı iple ayağını kaldırıyordu, ameliyattan bir gün sonra yürüdü
  6. ‘Sahalara erken dönüş yeniden çapraz bağların yırtılmasına neden olabiliyor’
  7. ‘Menopoz döneminde kemik ve kalp sağlığı önem taşıyor’
  8. Uzmanlardan Dünya Gıda Günü’nde ‘Sürdürülebilir Gıda Sistemi’ çağrısı
  9. Botoks zehirlenmesi şüphesiyle başvuran hasta: İşlem doktorun evinde yapıldı
  10. Sağlık Bakan Yardımcısı Okumuş: Yerli aşı üretiminde son aşamaya geldik

© Copyright 2026

DHA