Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kronik rahatsızlığı olanlar için 'oruç' uyarısı

Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Şenol Atakan, "Kronik hastalığı olan kişiler, diyabet ile şekeri olan hastalar, mutlaka hekimlerine danışsınlar. Oruç tutup, tutamayacaklarını hekimleriyle birlikte son durumlarına göre değerlendirsinler. Hasta iken vücudun uygun olmayan durumları, insan vücudunun çok ciddi dengesini bozabilir. Rahatsızlıkları geriye dönük bozabilir" dedi.

ABONE OL
Erkan ALTUNTAŞ/AKSARAY, (DHA)

Ramazan ayında sağlık sorunları olanlar oruç tutup, tutmamakta kararsız kalıyor. Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Şenol Atakan, sağlık sorunu olanların doktorlarına danışarak oruç tutup, tutmamaya karar vermelerinin daha iyi olacağını söyledi. Dr. Atakan, "Kronik hastalığı olan kişiler, diyabet ile şekeri olan hastalar, mutlaka hekimlerine danışsınlar. Oruç tutup, tutamayacaklarını hekimleriyle birlikte son durumlarına göre değerlendirsinler. Hasta iken vücudun uygun olmayan durumları, insan vücudunun çok ciddi dengesini bozabilir. Rahatsızlıkları geriye dönük bozabilir. Hekimle birlikte karar versinler. Bunun yanında tansiyonu olanlar ile kan yağı ve yüksek kolesterolü olanlar ise aile hekimlerini bağlı diyetisyenler de var, onlarla birlikte bir karar verip, ona göre diyet listelerini hazırlayabilirler" dedi.

İFTAR VE SAHURA DİKKAT

Dr. Atakan, iftar ve sahurdaki beslenmeye de çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, "İftarda ilk önce meyve yiyip, çorba içip 15-20 dakika bekleyip, ana yemeği yemek bile çok önemli. Birden yemek yenirse; vücudun dengesinin sağlanması ve kan şekerinin düzenlenmesi çok zor olabiliyor. İftardan sonra saat 23.00 gibi süt ile yoğurt gibi gıdaları tavsiye ediyoruz. Özellikle ahura kalkmadan oruç tutmaya çalışanlar oluyor. Bu çok yanlış ve sahura kalkıp yemek yenmelidir. Tabii sahurda ağır yemek de yenilmemelidir. Kahvaltı tarzı gıdalar tüketilmeli, muhakkak süt ve yoğurt tüketimini de sahurda öneriyoruz. Ağır yağlı ve tuzlu gıdaları önermiyoruz. Bunlar vücudun dengesini bozacak şeylerdir" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Bakan Memişoğlu: Ülkemiz 20 yeni şehir hastanesine daha kavuşacak
  2. 'Dövme cilt kanseri türü melanom riskini artırabilir'
  3. '2-3 haftayı aşan ses kısıklığına dikkat edilmeli'
  4. Acil servisteki hastanın duran kalbi, kalp masajıyla yeniden çalıştırıldı
  5. MLPCARE’e eğitimde iki global ödül birden
  6. Uzmanından embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gerekenler
  7. ‘Kalp krizi riskiniz belinizde saklı olabilir’
  8. Bakan Memişoğlu: Sağlığınız için sizleri de ücretsiz kanser taramalarımıza davet ediyorum
  9. ‘Lipödemde doğru beslenme yaşam kalitesini artırabilir’
  10. Uzmanı uyardı: Karaciğerdeki her kitle kanser değil

© Copyright 2026

DHA