Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Luteolin açısından zengin sebzeler, saç beyazlamasını geciktiriyor’

Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, maydanoz, kereviz ve brokoli gibi sebzelerde bulunan luteolin adlı flavonoidin, saç beyazlamasını geciktirme ve hücresel yaşlanmayı yavaşlatma potansiyeline sahip olabileceğini söyledi. Dyt. Çakaloğlu, “Maydanoz, kereviz ve brokoli gibi luteolin açısından zengin sebzelerin düzenli tüketimi, saç sağlığını destekliyor. Bu sebzeleri günlük beslenme düzeninize dahil etmek, hem yaşlanma sürecini yavaşlatabilir hem de genel sağlığınızı destekleyebilir. Luteolinin yalnızca saç sağlığına değil, aynı zamanda kalp ve beyin sağlığına da olumlu katkılar sağlıyor” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Gamze Çakaloğlu, Japonya’daki Nagoya Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışmaların, luteolinin saç köklerindeki melanosit hücrelerini koruyarak, saç renginin daha uzun süre muhafaza edilmesine katkı sağlayabileceğini ortaya koyduğunu belirtti. Saç beyazlamasına etki eden sebepleri anlatan Dyt. Çakaloğlu şunları söyledi:

“Nagoya Üniversitesi'nde yapılan deneylerde, genetik olarak erken beyazlamaya yatkın hale getirilen farelere luteolin takviyesi verildi. 16 hafta sonunda, luteolin verilen farelerin tüylerinin büyük ölçüde orijinal rengini koruduğu gözlemlendi. Luteolinin endotelin adlı bir peptidin seviyesini koruyarak pigment üretimini desteklediği düşünülüyor.”

Dyt. Çakaloğlu, “Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışmada ise stresin, saç köklerindeki pigment hücrelerini hızla tükettiği tespit edildi. Kronik stres saç beyazlamasını hızlandırırken, luteolinin yaşlanma sürecinde etkili olduğu bilinen p16INK4A geninin aktivitesini azaltarak hücrelerin daha uzun süre genç kalmasını sağlayabileceği düşünülüyor. Luteolinin yalnızca saç beyazlamasını geciktirmekle kalmayıp, kalp sağlığını ve beyin fonksiyonlarını da olumlu etkililyor” diye konuştu.

“2017 yılında Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından yayımlanan bir araştırma, saçın beyazlamasına neden olan oksidatif stresin aynı zamanda kalp damarlarını da olumsuz etkileyerek kalp hastalıkları riskini artırabileceğini gösterdi” diyen Çakaloğlu, luteolinin antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı da koruyucu rol oynayabileceğini ifade etti.

‘TAKVİYE YERİNE DOĞAL BESİNLER ALINMALI’

Luteolinin yaşlanma karşıtı etkilerinin umut verici olduğunu belirten Dyt. Çakaloğlu, doğrudan takviye kullanımına karşı uyarıda bulunarak şunları söyledi:

“Luteolin içeren besinleri doğal yollarla tüketmek en güvenli yöntemdir. Ancak yüksek doz luteolin takviyesi almak, hücre yenilenmesini hızlandırırken kontrolsüz hücre bölünmesine yol açarak kanser riskini artırabilir. Maydanoz, kereviz ve brokoli gibi luteolin açısından zengin sebzelerin düzenli tüketimi, saç sağlığını destekliyor. Bu sebzeleri günlük beslenme düzeninize dahil etmek, hem yaşlanma sürecini yavaşlatabilir hem de genel sağlığınızı destekleyebilir.”

 

 

 

Diğer Haberler

  1. Batman'da Muhammed Eyüp, 52 gündür öksürüyor
  2. 'Yapay zeka tabanlı işitme cihazları, günlük yaşamı çok daha konforlu hale getiriyor'
  3. Kalbin dışından yapılan ablasyonla sağlığına kavuştu
  4. ‘Kahveyle tüketilen çikolata vücutta histamin patlamasına neden oluyor’
  5. ‘Reflü şikayetleri mide fıtığının habercisi olabilir’
  6. Bakan Memişoğu: Dijital dönüşüm hamlelerimizle müdahaleyi hızlandırıyoruz
  7. ‘Dendritik hücre tedavisi bağışıklık hafızasıyla kansere karşı uzun süreli koruma sağlıyor’
  8. 'Yeni yıl hediyesi alırken oyuncağın büyüsüne kapılmayın'
  9. Burundili hasta, Türkiye'de yapılan nakille hayata tutundu
  10. 'Obezite, erkeklerde sperm kalitesinin düşmesine yol açar'

© Copyright 2025

DHA