Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Prof. Dr. Kaya: İhtiyacımızdan fazla su tüketirsek su zehirlenmesi meydana gelir

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, “Su tüketimini ihtiyacımızdan fazla tüketirsek su zehirlenmesi dediğimiz olaylar vücutta meydana gelir. Ona dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

ABONE OL
Gökhan İÇKİLLİ/SAMSUN, (DHA)-

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz sıcaklarında su tüketiminin önemine dikkat çekerek, aşırı su içmenin de sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Bir insanın günde ortalama 2- 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, “Vücudumuzun su ihtiyacının olduğunu idrarımızdan anlayabiliriz. İdrarımızın rengi koyu sarıya doğru gidiyorsa vücudumuz susuz kalmış demektir. Bizim günlük su gereksinimimiz şu şekilde belirliyoruz, biz sağlık profesyonelleri olarak. Ne kadar enerji harcıyorsak o kadar su tüketmeliyiz. Ne daha fazlası ne de daha azı örneğin sağlıklı bir yetişkin 2 bin- 2 bin 500 kalori günlük enerji gereksinimi vardır. 2- 2,5 litrede su tüketmesi gerekiyor ama sporcular için daha farklı 5 bin- 6 bin kalori tüketiyorsa, bu kalori başına bu suyu karşılaması gerekiyor. Yani o bireyler için daha fazla tabi. Onların da daha bu suyu tüketemediklerinde farklı işte limonata gibi serinletici maden suyu gibi içeceklerle bunu karşılayabilir. Şekerli sıvılarla komposto sularıyla bunu karşılayabilirler. Enerji ihtiyacımız arttıkça su ihtiyacımız artıyor, azaldıkça da azalıyor. Bunun da kişiye göre olması gerekiyor. Su tüketimini ihtiyacımızdan fazla tüketirsek de su zehirlenmesi dediğimiz olaylar vücutta meydana gelir. Ona da dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Bakan Memişoğlu: 17,4 milyon kanser taraması gerçekleştirdik
  2. Kazada beyin tabanında oluşan açıklık, 4 yıl sonra fark edildi
  3. ‘Meme kanserinde erken tanı, tedavinin başarısında önemli bir basamak’
  4. ‘Hızlı zayıflama sonrası estetik sorunlara dikkat’
  5. ‘Kalıcı köpüklü idrar, protein kaçağının işareti olabilir’
  6. Sağlık Bakanlığı: 9 ayda 4 milyonun üzerinde yaşlı bireyin sağlık değerlendirmesi gerçekleştirildi
  7. Bakan Memişoğlu: Normal doğum oranı yüzde 15,8 artırıldı
  8. ‘Normal doğum sonrası iyileşme süreci daha hızlı olabilir’
  9. Sultan Ay'a yanak içinden alınan dokuyla idrar yolu oluşturuldu
  10. İsrail saldırılarında yaralanan Filistinli Sıla Türkiye'de tedavi altına alındı

© Copyright 2026

DHA